Özellikle bazı işlerde çalışma esnasında sağlık ve güvenlikle ilgili birtakım sorunlar çıkabilmektedir. Esasen genel anlamda tüm işyerlerinde iş kazası gibi durumlarla her an karşılaşma ihtimalîmiz var. Bu gibi üzücü durumların önüne geçebilmek için iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu bağlamda işyerlerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırılması ve çalışanlara temel iş güvenliği eğitimlerinin verilmesi büyük önem taşımakta. Eğitimler sırasında çalışanlara İSG ile ilgili birçok konuda bilgiler verilir. Bu sayede çalışan personel çalıştıkları kurum ile ilgili riskler konusunda bilinçlenir. Bu yazımızda temel iş güvenliği eğitim sertifikası nedir, ne kadar sürede bir tekrarlanır, çalışanların sorumlulukları nelerdir gibi konulara değineceğiz.
Temel İş Güvenliği Eğitimi Nedir?
Temel iş güvenliği eğitimi çalışanların sağlık ve güvenliğini korumaya, üretimin sürekliliğini sağlamaya yönelik olarak verilen eğitimlerdir. Temel İSG eğitimlerine her çalışan katılmak zorundadır. Eğitim sonunda her katılımcıya temel iş güvenliği eğitim sertifikası verilir. Eğitimlerin alınmasında işveren birinci derecede sorumludur. İşveren eğitimin hangi saatlerde yapılacağı ve eğitimin yapılacağı yeri belirler. Temel iş güvenliği eğitimi esnasında çalışanlara genel olarak şu konular aktarılır.
Malzeme, ekipman ve kişisel koruyucuların doğru bir şekilde kullanılması
İş sağlığı ve güvenliği neden önemlidir
Risk ve kaza analizleri
İş güvenliği ile ilgili temel kavramlar, yasalar, yönetmelikler
Temel İSG Eğitimlerinin Tekrarlanması
Çalışanlar kadar işverenlerin de merak ettiği konuların başında temel iş güvenliği eğitimi tekrar aralıklarıdır. Çalışanların temel iş güvenliği eğitimleri aşağıda belirtilen sıklıkta tekrarlanır.
Çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde her yıl
Tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde 2 yılda bir
Az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde 3 yılda bir
Eğitim periyodları bazı istisnai durumlarda değişebilir. Örneğin işe girişlerde, malzeme ve ekipmanlarda değişikliğe gidildiği durumlarda, işyerinde kullanılan teknolojiler değişirse eğitimler zamanından önce tekrarlanabilir.
Temel İş Güvenliği Eğitimi Nereden Alınır?
6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre işveren bünyesinde bulundurduğu personele temel iş güvenliği eğitimi vermek zorundadır. Şayet işletmeler bu eğitimi kendileri veremiyorsa Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş OSGB'lerden veya Bulut Akademi gibi eğitim kurumlarından bu eğitimi çalışanlarına aldırmalıdırlar. Çalışanlara verilecek olan İSG eğitimlerinin süresi eğitim verilecek kurumun işyeri tehlike sınıfına göre değişiklik gösterir. Buna göre;
Çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin yılda bir kez 16 saat,
Tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin 2 yılda bir 12 saat,
Az tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin 3 yılda bir 8 saat eğitim alması gerekir.
Söz konusu aralıklara yapılan eğitimlerin işyerlerinde İSG kültürünün benimsenmesi açısından önemi büyüktür. Unutulmamalıdır ki işletmelerde meydana gelen iş kazalarının büyük çoğunluğu önlenebilir kazalardır. Bulut Akademi olarak hizmet verdiğimiz kurum ve kuruluşlara temel iş güvenliği eğitimleri vermekteyiz. Temel iş güvenliği eğitim sertifikası için Bulut Akademi ile irtibata geçebilirsiniz.
Temel İş Güvenliği Eğitimi Sertifikası
Çalışanların temel iş güvenliği eğitimi tamamlandıktan sonra eğitime katılan her çalışana temel iş güvenliği eğitim sertifikası verilmektedir. Sertifika personelin zorunlu olan iş güvenliği eğitimlerine katıldığını gösterir. Bulut Akademi uzaktan eğitim sistemi ile çalışanlarınıza iş güvenliği eğitimi aldırabilirsiniz. Böylelikle çalışanlarınız uzun saatler boyunca eğitim salonlarında kalmayacak ve yasal zorunluluk olan iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini işlerini aksatmadan alabileceklerdir. Uzaktan eğitim sistemi size büyük kolaylık sunacaktır. İhtiyacınız olan internet bağlantısı, bilgisayar, tablet veya mobil telefondan fazlası değildir.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comentarios