top of page

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nedir?

Temel iş sağlığı ve güvenliği yönetmelikte belirlenen eğitim sürecidir. Belirli periyotlarda yenilenen eğitim süreci, birçok farklı amaç içerir. Çalışanların temel İSG eğitimlerine katılımı zorunludur. İşveren, çalışanların eğitim programına katılması, belge düzenlenmesi ve dosya hazırlanması başta olmak üzere birçok önemli sorumluluk üstlenir. Bu yazımızda temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi nedir? Kimlerin hangi konularda temel İSG eğitimi alması gerekir soruları hakkında bilgi vereceğiz.

 

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nerede Yapılır?


Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nedir?

Temel İSG eğitimi çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde her sene olmak üzere gerçekleşir. 16 saat süren eğitim sürecine çalışanların katılması zorunludur. Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 12 saat süren eğitimler 2 yılda bir yapılır. Eğitimler çalışanın anlayacağı ve işine yarayacağı şekilde uygulanır. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise İSG temel eğitim süreci 3 yılda bir 8 saat olmak suretiyle işlenir.

Eğitimin verileceği mekan işveren tarafından belirlenir. İşveren eğitime katılım sağlamak için gerekli araç ve gereçleri temin eder. Ayrıca çalışanların eğitime katılım sağlayıp sağlamadığı, katılanların kişisel bilgileri, eğitim sonunda gerçekleşen temel İSG sınavı sonuçları gibi bilgiler de işveren tarafından saklanır.




 

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Konuları Nelerdir?

Temel İSG eğitim konuları yönetmelikte belirlendiği şekilde şu 4 başlıktan oluşur:

  1. Genel konular

  2. Teknik konular

  3. Sağlık konuları

  4. Diğer konular.

Her konu başlığının kapsamı oldukça geniştir. Teorik ve pratik şekilde gerçekleşen eğitim süreci, işyerinde bulunan tehlike ve riskler doğrultusunda gerçekleşir. Çalışanın iş ortamında bulunan malzeme ve ekipmanları doğru şekilde kullanabilmesi, kişisel koruyucu donanımlar, ilkyardım ve meslek hastalıkları başta olmak üzere birçok konu hakkında bilgi verilir. Eğitimler genellikle sunum şeklinde gerçekleşir. İSG temel eğitim PPT sunumda görsel materyallere sıklıkla yer verilir. Bu sayede eğitimin akılca kalıcı ve verimli geçmesi sağlanır.

 

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı

Çalışanlara verilen eğitimlerin ardından ölçme ve değerlendirme sınavı gerçekleşir. Ölçme ve değerlendirme sınavının amacı çalışan açısından konuların anlaşılırlığını test etmektir. İSG temel eğitim sunumu sürecinin ardından yapılan sınavın sonuçları da çalışan dosyasında saklanan belgeler arasında yer alır. Bu noktada çalışanlara verilen diğer eğitimler hakkında da bilgi vermek istiyoruz. Çalışan işe başlamadan önce 2 saat olmak üzere işe başlama eğitimi verilir. İşe başlama eğitimine de katılım zorunludur. Bunların yanı sıra çalışanlara:

  • Uzaktan eğitim

  • İlave eğitim

  • İşe dönüş eğitimi de verilir.

Temel İSG eğitimi sınav soruları hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilir, ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

 

İSG Uzaktan Eğitim Nedir?

Çalışanlara verilen en önemli eğitimler arasında uzaktan gerçekleşen eğitimler yer alır. İSG uzaktan eğitim internet aracılığıyla verilir. Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitiminden ayrı olarak değerlendirilen eğitim süreci, çalışanın anlayabileceği şekilde verilir. Her çalışanın uzaktan eğitim sistemine giriş yapabilmesi, sistemi kullanabilmesi ve gerektiğinde yeniden açıp izleyebilmesi sağlanır. Uzaktan eğitim sisteminde de eğitimlerin ardından sınav gerçekleşir. Çalışanın eğitime girip girmediği, sistemde ne kadar süre beklediği, sınav sonucu gibi bilgiler işveren tarafından görülebilme şansına sahiptir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi konusunda çalışanlara önemli sorumluluklar düşer. Bu sorumluluklar arasında:

  • Malzeme ve ekipmanları doğru şekilde kullanmak

  • Kişisel koruyucu donanımları kullanmak

  • İşbirliği içinde çalışmak

  • Başta işveren, İSG uzmanı ve işyeri hekiminden olmak üzere kendisine atanan görevleri yerine getirmek.

İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri hakkında her türlü sorunuz için Bulut Akademi ile iletişime geçebilirsiniz. Tek yapmanız gereken sistemimiz üzerinden iletişime geçerek süreci başlatmaktır.

 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

コメント


bottom of page