İş hayatında en önemli konular arasında çalışanların sağlığını korumak yer alır. Bu doğrultuda; meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önlenebilmesi için eğitimler verilir. Çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi güvenli ortam sağlanabilmesi için büyük önem arz eder. Eğitimlerde birçok farklı konuda bilgi paylaşımı yapılır. Bu sayede çalışma ortamının tanınması ve ilgili risklerin bilinmesi amaçlanır. Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi belirli periyotlarda tekrarlanır. Bu yazımızda temel iş güvenliği eğitimi soruları, tekrarlanma periyotları ve çalışanların yükümlülükleri başta olmak üzere birçok farklı konuda bilgi vereceğiz.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi (Temel İSG) Nedir?
Çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi amacı yukarıda da belirttiğimiz gibi çalışanların sağlığını korumaktır. Fakat tek amaç çalışanların sağlığını korumakla sınırlı değildir. Bunun yanı sıra; üretim devamlılığını sağlamak ve güvenli ortam oluşturmak gibi hedefler de bulunur. Temel İSG eğitimleri katılımın zorunlu olduğu bir süreçtir. Eğitim sonunda çalışan kişilere belge verilerek katılım sağladığı doğrulanır. Çalışanların eğitimlerinin alınmasından işveren sorumludur. İşveren gerekli planlamalar yaparak, eğitim sürecinin işlemesini sağlar. Temel İSG eğitimlerinde aşağıdaki konular başta olmak üzere çeşitli konularda bilgi aktarılır:
Kişisel koruyucu donanımların doğru şekilde kullanılması
iş sağlığı ve güvenliğinin tanımı ve önemi
Kaza nedenleri
Yasal mevzuat, yönetmelikler ve tüzük.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Ne Zaman Tekrarlanır?
En merak edilen konular arasında “temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi kaç yılda bir yapılır?” sorusu yer alır. Çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aşağıda belirlenen periyotlarda yapılır:
Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: Her yıl,
Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: 2 yılda bir
Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: 3 yılda bir.
Eğitimler, yukarıda belirlenen zamanların dışında bazı durumlarda da tekrarlanır. Buna göre eğitimler; işe girişte, iş ekipmanlarında değişiklik meydana geldiğinde, yeni bir teknolojiye geçildiğinde de tekrar yapılır.
Temel İSG Eğitimleri Konusunda Çalışanların Yükümlülükleri Nelerdir?
Çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi kursu zorunlu bir süreçtir. Hiçbir işveren eğitim almamış çalışanın işe başlamasına izin vermemektedir. Bu nedenle çalışanların eğitim sürecini ciddiyetle takip etmesi gerekir. Bunların yanı sıra çalışanların yükümlülükleri şunlardır:
Eğitimlere katılım sağlamak ve eğitim sürecinde öğrenilenleri uygulamak
İşverenin yapılmasını istediği görev ve sorumlulukları yerine getirmek
İşyeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve işveren ile işbirliği içinde çalışmak.
Çalışanlar temel İSG eğitimlerini zorunluluk olarak görmek yerine, mesleği ve işin detaylarını öğrenmek açısından görev bilinciyle yaklaşmalıdır. Eğitime katılan çalışanlara temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi katılım belgesi verilir. Eğitimlerin pekiştirilmesi ve faydalı olması için slayt ve video gibi çeşitli materyallerle konu zenginleştirilir.
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sertifikası
Çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi yapıldıktan sonra belge düzenlenir. Hazırlanan belge, çalışanın eğitime katılım sağladığını göstermesi açısından önemlidir. Çalışanların eğitime katılım sağladığı ilgili kurumlara bildirilir. Son olarak temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi kaç saat sorusuna cevap vermek istiyoruz. Temel İSG eğitimleri:
Az tehlikeli işyerlerinde: 8 saat
Tehlikeli işyerlerinde: 12 saat
Çok tehlikeli işyerlerinde: 16 saat sürer. Başka bir işyerinden gelen ve eğitimlere katılmayan işçinin çalıştırılması yasaktır. Bu nedenle işveren, sürecin titizlikle takip edilmesinden sorumludur.
Siz de temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi soruları ve sürecin işleyişi başta olmak üzere merak ettiğiniz her türlü konuda Bulut Akademi ile iletişime geçebilirsiniz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Opmerkingen