top of page

İSG Eğitim Belgesi

Çalışanlara belirli periyotlarda çeşitli eğitimler verilir. Eğitimler, çalışanın iş ortamındaki tehlike ve riskleri öğrenmesi, ekipmanları doğru şekilde kullanması, iş kazası ve meslek hastalıklarının önüne geçilmesi açısından gereklidir. Çalışanlara verilen eğitimlerin sonucunda temel İSG belgesi verilir. Temel İSG eğitimi bittikten sonra hazırlanan belge, çalışanın özlük dosyasında saklanır. Çalışan, işten ayrıldığında istemesi halinde belgeler kendisine temin edilir. Çalışanın istediği belgelerin en kısa sürede temin edilmesinden işveren sorumludur. Bu yazımızda “İSG eğitim belgesi nasıl alınır? Çalışanların yükümlülükleri nelerdir? Eğitimlerin tekrarlanma periyotları nasıldır?” konuları hakkında bilgi vereceğiz.

Siz de Bulut Akademi üzerinden iletişime geçerek tüm merak ettiğiniz konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Çalışanlara Verilen İSG Eğitimleri Nelerdir?

İSG Eğitim Belgesi

Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına büyük önem verilir. Bu doğrultuda; işverene, iş sağlığı ve güvenliği uzmanına ve işyeri hekimine bir takım sorumluluklar düşer. Çalışanlara çeşitli konularda eğitimler düzenlenir. Bu eğitimler:

  • İSG temel eğitimi

  • Uzaktan eğitim

  • Çeşitli sebeplerle işten 6 aydan fazla uzak kalanlara verilen eğitim

  • İlave eğitim.

İSG temel eğitim az tehlikeli sınıfta 3 yılda bir 8 saat olmak üzere tekrarlanır. Tehlikeli sınıfta 2 yılda bir yapılan eğitimler 12 saat sürer. Çok tehlikeli sınıfta ise 16 saat süren eğitimler her yıl tekrarlanacak şekilde düzenlenir.




 

Temel Eğitim Konuları Nelerdir?

Temel İSG eğitimi sunum şekline çalışanlara aktarılır. Video ve görsel materyallerle zengin hale getirilen eğitim sürecinde çalışan için sürecin en verimli şekilde geçmesi hedeflenir. Temel İSG eğitim konuları; genel konular, sağlık konuları ve teknik konular başlıklarında değerlendirilir.

Genel konular hakkında verilen eğitimlerde çalışanın yasal hak ve sorumlulukları aktarılmaya çalışılır. Bununla birlikte; işyeri düzeni, temizliği ve meslek hastalıklarının hukuki sonuçları anlatılır.

Çalışanlara verilen en önemli konu başlıkları arasında sağlık yer alır. Sağlık konusu başlığında ilk yardım, biyolojik riskler, psikolojik riskler ve hastalıktan korunma prensipleri anlatılır.

Teknik konularda ise işyerinin durumuna göre birçok konu başlığında eğitimler verilir. Kimyasal, fiziksel, ergonomik risk etmenleri, elle kaldırma, doğru KKD kullanımı, güvenlik ve sağlık işaretleri gibi konular aktarılır.

 

Temel İSG Eğitim Belgesi Nedir?

Çalışanlara verilen temel İSG eğitim konuları tamamlandığında bir belge düzenlenir. Bu belge çalışanın eğitim sürecine dahil olduğunun tespit edilmesi açısından önemlidir. Eğitimlerin sonunda çalışana ölçme ve değerlendirme testi yapılır. Çalışanlardan imza alınarak eğitimlere katıldığı doğrulanır. İSG eğitimleri konusunda işverene birçok önemli sorumluluk düşer. Bunlar arasında en önemlisi temel İSG eğitimlerinin gerçekleşeceği mekan seçimidir. İşveren uygun bir yer belirleyerek eğitim yerinin belirlenmesini sağlar. Ayrıca İSG eğitim programının hazırlanması ve uygulanmasından da işveren sorumludur. İşveren tehlikeli ve çok tehlikeli işyerinde çalışanların eğitim almadan işe başlamasına kesinlikle müsaade etmez.

 

Çalışanların Yükümlülükleri Nelerdir?

Çalışanlar temel İSG eğitim konuları hakkında tam donanımlı olmalıdır. Bu doğrultuda kendisine aktarılan konuları ciddiyetle takip etmeli, risk ve tehlikelere karşı dikkatli olmalıdır. Çalışan, kendisine aktarıldığı şekilde kişisel koruyucu donanımları kullanmalıdır. Çalışanlar eğitimlere katılmak zorundadır. Çalışanlara verilen en önemli eğitimlerden bir tanesi de işe başlama eğitimidir. İşe başlama eğitimi ise yönetmeliğin 4. maddesinde belirlendiği şekilde 2 saat sürer. Çalışan fiilen işe başlamadan önce eğitim alması gerekir.

Bulut Akademi başta tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı ve diğer sağlık personeli eğitimleri olmak üzere birçok kategoride başarısıyla adından söz ettirir. Bizi tercih ederek kariyerinize önemli bir katkı sağlayabilirsiniz.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

bottom of page