top of page

TMGD Eğitimi

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için çeşitli şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlardan bir tanesi de TMGD eğitimi almaktır. Tehlikeli madde güvenlik eğitimi ciddiyet ve titizlik isteyen bir süreçtir. Eksik ya da yanlış bilgilendirme başta doğaya ve insanlara çok ciddi zarar verir. Hal böyle olunca alanında yetkin kişilerin meslekte görev alması gerekir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanları ise gerekli eğitim ve sınav sürecinden geçerek göreve başlar. Ancak, eğitim katılmak için çeşitli şartlar yerine gelmelidir. Bu yazımızda TMGD eğitimi ve sınav süreci hakkında bilgileri derledik. Kafanızdaki soru işaretlerini yazımızın tamamını okuyarak giderebilirsiniz.

 

Hangi Bölümler TMGD Olabilir?


Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yapabilmek için ilgili bölümlerden mezun olmak gerekir. Bahsi geçen bölümler şunlardır:

  • 1. Mühendislik fakültesi bölümleri

  • 2. Fizik, kimya ve biyoloji bölümleri

  • 3. Tehlikeli madde güvenlik ön lisans ve lisans bölümü.

Yukarıdaki bölümlerden mezun olan kişiler TMGD eğitimi almalıdır. Eğitim sürecinin ardından sınava girilmeli ve başarı elde edilmelidir.

 

TMGD Eğitimine Kimler Katılabilir?

TMGD Eğitimine Kimler Katılabilir?
TMGD Eğitimi

TMGD eğitimine katılmak için yukarıdaki bölümlerden mezun olma şartının yanı sıra gereken önemli bir şart daha vardır. Buna göre; tehlikeli madde güvenlik belgesi almak isteyen kişilerin yüz kızartıcı suç işlememiş olması ve sicilinin temiz olması gerekir.

Eğitime katılan kişilerden adli sicil temiz kaydı istenir. Bu doğrultuda yüz kızartıcı suçlardan bazıları şunlardır:

- Hırsızlık

- Dolandırıcılık

- Rüşvet

- Zimmet

- Belgede sahtecilik vb.

 

TMGD Eğitimi Ne Kadar Sürer?


Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi bakanlık tarafından onay verilen kurumlarda yapılır. Eğitim pandemi dolayısıyla online (uzaktan) gerçekleşir. Fakat eğitime katılım zorunludur.

Eğitim süresi ise 64 saat 8 gün sürer. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kursu için gereken belgeler şunlardır:

  1. Nüfus cüzdanı fotokopisi (Ön - Arka)

  2. Kesin kayıt formu

  3. Noter onaylı diploma fotokopisi

  4. Adli sicil kaydı

  5. 2 tane vesikalık fotoğraf

E-devlet üzerinden adli sicil kaydınızı buraya tıklayarak alabilirsiniz. Açılan sayfada ilgili bilgilendirmeyi okuduktan sonra kutucuğu işaretlemeniz gerekir. Ardından “devam et” bölümüne tıklayın. Kurum türünü, belgenin veriliş amacını ve eğitim kurumunu yazdıktan sonra adli sicil bölümüne erişebilirsiniz.

 

TMGD Sınavından Başarı Elde Etmek İçin Kaç Puan Almak Gerekir?


TMGD sınavı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılır. Sınav Ankara’da gerçekleşir. Sınavdan başarı elde etmek için 100 puan üzerinden en az 70 almak gerekir. Adaylara 4 sınav hakkı tanınır. Eğer katılımcı 4 sınav hakkında da başarısız olursa yeniden TMGD eğitimi veren kurumlar tarafından kayıt olmalıdır.

Biraz da sınavın işleyişi hakkında bilgi verelim. Sınav ADR / RID Bölüm 1.8.3’e uygun yapılır. Uluslararası anlaşma ve sözleşmeler kapsamında gerçekleşen sınava yazılı olarak kitap açık şekilde katılım sağlanır.

TMGD eğitim ücreti her yıl değişiklik gösterir. Sınav ücreti hakkında bilgiyi kayıt olduğunuz kurum üzerinden öğrenebilirsiniz.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Maaşları


Tehlikeli madde güvenlik bölümünün en cazip yönleri arasında maaşları yer alır. Google üzerinden yapılan basit bir araştırma ile TMGD maaşları bilgisine erişebiliriz. Bu noktada mesleğin önceki yıllarda yüksek miktarlarda maaş verdiği görülür.

Mevzuata hakim, alanında tecrübeli ve raporlama konusunda yetenekli olan kişilerin maaş aralıkları oldukça yüksektir. Bu noktada çalışılan işyeri de önemlidir. Bir tehlikeli madde güvenlik danışmanı en fazla 5 işyerinde çalışma şansına sahiptir. Siz de Ulaştırma Bakanlığı tarafından almaya hak kazandığınız TMGD belgesi ile tehlikeli madde güvenlik danışmanı iş ilanlarını takip ederek, kriterlerinize uygun olan işte görev alabilirsiniz.

 

KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64


bottom of page