top of page

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği

Çalışma hayatının güvenli ve sağlıklı hale gelebilmesi için bir takım çalışmalar yapar. Bu çalışmalar arasında yeni meslek gruplarının görevlendirilmesi ve iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi önemli detaylar arasında yer alır. Temel iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği kapsamında verilen eğitimler zorunlu bir süreçtir. Bu nedenle çalışanların temel İSG eğitimi alması oldukça önemlidir. İşveren, temel iş sağlığı ve güvenliği programlarının hazırlanmasını, uygulanmasını, uygun araç ve gereçlerin sağlanmasını ve katılanlara eğitim belgesi verilmesini sağlar.

Siz de temel iş güvenliği eğitimleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, tüm süreç hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Temel iş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nedir?

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği

Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi hakkında yönetmelik çalışanlara ve işverene birçok konuda yükümlülük ortaya koyar. İşveren, eğitim almayan işçileri işe devam ettiremez. Bu nedenle çalışanlara çeşitli periyotlarda eğitimler verilmesini sağlar. Eğitim programının hazırlanmasında çalışanların ve çalışan temsilcilerinin görüşlerini alır. Hazırlanan eğitim programı sayesinde işçi, güvenli ve sağlıklı çalışma yöntemlerini öğrenerek; iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunma sağlar.

Çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri hakkında yönetmelik konusunda bilgileri ve değişikliğe uğrayan konuları buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.




 

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Kaç Saat Sürer?

Çalışanların temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi yönetmeliği doğrultusunda eğitimlerin tekrarlanma periyotları şu şekildedir:

  • Çok tehlikeli sınıfta: Her yıl 16 saat eğitim verilir

  • Tehlikeli sınıfta: Her yıl 12 saat eğitim verilir

  • Az tehlikeli sınıfta: Her yıl 8 saat eğitim verilir.

Bunların dışında çalışanlara verilen işe başlama eğitimi ise 2 saat sürer. Temel iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı doğrultusunda işyerinde verilen faaliyetler dikkate alınır. Eğitimler farklı zaman dilimlerine dağıtılarak da verilebilir. Ancak eğitim periyotlarının 1 saatten az olmaması esastır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Konuları Nelerdir?

Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi birçok konu başlığında verilir. Eğitimlerin verimli olabilmesi için konu seçimine özen gösterilir. Bu doğrultuda ihtiyaca yönelik konular aktarılır. Eğitimlerin anlaşılırlığı temel esastır. Teorik ve uygulamalı olarak gerçekleşen eğitimler birebir ya da grup şeklinde verilebilir. Başlıca temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi konuları şunlardır:

  • Çalışma mevzuatı

  • Çalışanların hakları ve sorumlulukları

  • Doğru şekilde kişisel koruyucu donanım kullanımı

  • iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ortaya çıkan hukuki sorumluluklar

  • Meslek hastalıklarının ortaya çıkmasının sebepleri

  • Elle kaldırma ve taşıma

  • Güvenlik ve sağlık işaretleri

  • İşyeri temizliği ve düzeni.

 

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?

Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri konusunda uygulaması gereken en önemli adım katılım sağlamaktır. Çalışan temel iş güvenliği eğitimlerine zorunlu bir süreç olarak bakmak yerine, işin detaylarını öğrenmek açısından önemli bir konu olarak görmelidir.

Çalışanlar katıldığı eğitimde öğrendiği bilgileri iş ortamında uygulayarak eğitimlerde edindiği bilgileri hayata geçirir. Kendisine aktarılan talimatlara uyum sağlar. Eğitim sonunda temel iş sağlığı ve güvenliği belgesi verilir. Hazırlanan belgelerle birlikte; işe başlama eğitimi ve ilave eğitim gibi belgeler çalışanın özlük dosyasına eklenir. Eğer çalışan isterse işten ayrıldığında temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi sertifikası temin edebilir. Bu durumda çalışana ikinci bir nüsha düzenlenerek temin edilir. Belgenin düzenlenmesi ve en yakın zamanda temin edilmesi konularından işveren sorumludur.

Bulut Akademi üzerinden başta temel iş sağlığı ve güvenliği, işyeri hekimliği, işyeri hemşireliği ve TMGD olmak üzere birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçmektir.



 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 


bottom of page