top of page

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası | BULUT AKADEMi

İSG uzmanı olarak çalışmak isteyen kişilerin sertifika alma zorunluluğu bulur. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen kurumlardan eğitim alma zorunluluğu bulunur. İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin tüm sürece hakim olması ve gereken şartlara uygun olması gerekir. Bu yazımızda iş sağlığı ve güvenliği sertifikası nasıl alınır, hangi bölüm mezunları İSG uzmanı olabilir, İSG uzmanı maaş aralıkları nasıldır sorularına cevap vereceğiz.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası | BULUT AKADEMi

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası alma şartları 3 başlık altında değerlendirilebilir. Bunlar:

  1. İlgili üniversite bölümünden mezun olmak

  2. Yetkili kurumlardan kursa katılmak

  3. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınavdan başarı elde etmek.

İlk olarak ilgili üniversite bölümlerini açıklamak istiyoruz. Bildiğiniz gibi iş sağlığı ve güvenliği önemli ve titizlik isteyen bir meslek dalıdır. Mesleğin can ve mal güvenliği ile ilgili olması ciddiyet istemesinin en önemli nedenleri arasında yer alır. Bu doğrultuda İSG uzmanı olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden okumak ve akabinde kursa katılmak şarttır. Buna göre: Mühendislik fakültesi, mimarlık fakültesi, fizik - kimya -biyoloji bölümleri, iş sağlığı ve güvenliği bölümü, teknik personellik bölümleri İSG sertifikası alma hakkına sahiptir.


 

İkinci önemli konu olan yetkili kurumlar ise yukarıda da belirttiğimiz gibi Bakanlık tarafından uygulanır. Eğitimler 220 saatten oluşur. 90 saat online, 90 saat teorik, 40 saat staj sürecinden oluşan eğitimlere katılmak ve devamsızlık hakkını aşmamak şarttır.


Sürecin son ve en önemli aşaması olan sınav süreci ise 50 sorudan oluşur. Tek oturumda yapılan sınavdan başarı elde edebilmek için 35 ve üzeri soruyu doğru yapma şartı aranır. En az 70 puan alan kişiler İSG uzmanı olma hakkı elde eder.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Tehlike Sınıfları Nelerdir?


İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak isteyen kişiler C, B ve A sınıfına tabi tutulur. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı az tehlikeli sınıfta görev alma hakkına sahiptir. Meslek hayatının ilk aşamasına C sınıfı belge ile başlanır. B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği sertifikası ile tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta görev alınabilir. İSG alanında yüksek lisans yapan kişiler C sınıfı yerine B sınıfı belge ile göreve başlar. Meslekte en son kademe A sınıfı iş güvenliği uzmanlığıdır. A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tüm tehlike sınıflarına görev alma hakkına sahiptir. Meslekte en kıdemli kişiler A sınıfı İSG uzmanlarıdır.

C sınıfından B sınıfına geçiş yapabilmek için C sınıfı İSG belgesi ile 3 yıl görev almak gerekir. Ayrıca eğitimlere girmek ve sınavdan başarı elde etmek şartı aranır.

B sınıfından A sınıfına geçiş yapabilmek için ise; B sınıfı İSG belgesi ile 4 yıl görev almak gerekir. Uzmanın A sınıfına geçiş yapabilmek için eğitim alması ve sınavdan başarı elde etmesi şarttır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği İş Olanakları Nasıldır?


İş sağlığı ve güvenliği iş ilanları konusunda geniş olanaklara ev sahipliği yapar. Birçok işyeri için İSG uzmanı çalıştırma zorunluluğu bulunur. Bu doğrultuda birçok uzmana kolayca iş bulma fırsatı doğar. Türkiye’nin her bölgesinde bulabileceğiniz iş imkanlarının maaş olanakları da yüksektir. Meslekte tecrübeye göre değişiklik gösteren maaş olanakları, çalışılan işyerine ve şehre göre de farklı özelliklere sahiptir. Ortalama olarak İSG uzmanı maaş aralıkları 3000 - 5000 TL arasında yer alır.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 


bottom of page