top of page

İşyeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İşyeri hekimi adından da anlaşılacağı üzere işyerlerinde çalışan personeli ifade eder. Ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere göre işyeri hekimi olabilmek için işyeri hekimliği sertifikası sahibi olmak gerekiyor. Öyleyse işyeri hekimliği sertifikası nasıl alınır? İşte yazımızın konusu.


İşyeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır?
İşyeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır?

2013 yılı öncesinde 50 ve daha fazla çalışanı olan işyerleri işyeri hekimi bulundurmak zorunda iken 2013 yılında yapılan düzenlemelerle birlikte artık tüm tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler işyeri hekimi bulundurmak zorunda.



WhatsApp
Canlı Destek | Hızlı Çözüm 😊 | Tıklayın

 

Kimler İşyeri Hekimliği Sertifikası Alabilir?



Kimler İşyeri Hekimliği Sertifikası Alabilir?
Kimler İşyeri Hekimliği Sertifikası Alabilir?

İşyeri hekimliği sertifikası alarak işletmelerde tabip olarak çalışabilmek için öncelikle yurtiçi veya denkliği onaylanmış yurtdışındaki üniversitelerin Tıp Fakültelerinden mezun olmak gerekiyor. Bazı okuyucular işyeri hekimi olabilmek için doktorluk branşının önemli olup olmadığını sormakta. Hayır bu alanda çalışabilmek için branşların bir önemi bulunmuyor. Gerekli şartlar yerine getirildiği takdirde her branştan doktor işyeri hekimliği sertifikası alabilir. Peki bahsetmiş olduğumuz gerekli şartlar nelerdir şimdi de bu konuya bir açıklık getirelim. İşyeri hekimi olabilmek için Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında yine Bakanlık tarafından onaylanmış eğitim programını tamamlayıp işyeri hekimliği sınavlarında 100 üzerinden minimum 70 puan almak gerekiyor. Şayet meslek hastalıkları veya diğer yan dallarda uzmanlık alınmak isteniyorsa bu durumda işyeri hekimliği eğitimlerine ek olarak 150 saat teorik ve uygulama eğitimi almak şart. Buraya kadar anlatmış olduklarımızı kısaca özetleyecek olursak iş yeri hekimliği sertifikası nasıl alınır konusunu 3 ana başlık altında toplayabiliriz.

Şimdi de bu 3 ana başlık içinde işyeri hekimliği sertifikası nasıl alınır konusunda her adayın bilmesi gereken işyeri hekimliği eğitimleri ve işyeri hekimliği sınavlarından bahsedelim.


 

İşyeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır? | Eğitimler


Yazımızın önceki bölümlerinde de bahsettiğimiz gibi işyeri hekimliği sertifikası alabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetki verdiği eğitim kurumlarında işyeri hekimliği sertifika programlarına katılmanız gerekiyor. Programı ana hatlarıyla özetleyecek olursak öncelikle eğitimin toplamda 220 saat sürdüğünü söyleyebiliriz. Eğitim şekli 90 saat uzaktan, 90 saat yüz yüze, 40 saat de uygulama eğitimi şeklinde gerçekleştirilmektedir. İş yeri hekimliği sertifikası nasıl alınır konusunun en önemli ayağını oluşturan eğitimlerde adaylara hem çalışanların hem de çalışma ortamlarının sağlık riskleri anlatılmakta, bu riskler karşısında ne gibi önlemlerin alınması gerektiği teorik ve uygulamalı olarak gösterilmektedir.


İşyeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır? | Eğitimler
İşyeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır? | Eğitimler

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurslar günümüzde hemen her ilde bulunuyor. Burada önemli olan kurs seçimi yaparken eğitim verecek kişilerin hem teorik hem de saha uygulamalarında yeterli deneyime sahip olduğundan emin olmanızdır. İşyeri hekimliği sertifikası nasıl alınır merak edenler aynı zamanda eğitim için gerekli olan belgelerin neler olduğunu da öğrenmek istiyor. Hemen açıklayalım, Bulut Akademi kursa kayıt için adaylardan;

  • Tıp Fakültesi Diploması (yurtdışındaki tıp fakültelerinden mezun olanlar için ayrıca denklik belgesi),

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,

  • 1 Adet Fotoğraf,

  • Kayıt Esnasında Kurumdan Temin Edilecek Olan Kurs Başvuru Dilekçesinin Doldurulmasını İstiyor.


 

İşyeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır? | Sınavlar


İşyeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır? | Sınavlar
İşyeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır? | Sınavlar

İş yeri hekimliği sertifikası nasıl alınır konusunda eğitim sonrasında herhangi bir sınav var mı sorusu da sıkça aldığımız sorulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Evet işyeri hekimliği eğitimleri sonrasında sertifika alabilmek için ÇSGB'nin görevlendirmesiyle ÖSYM tarafından her yıl İSG sınavları kapsamında işyeri hekimliği sertifika sınavları yapılmaktadır. İşyeri hekimliği sertifikası almak isteyen adayların sınava girmesi zorunludur. Sınavdan başarısız olanların yeniden eğitim almaları gerekiyor mu? Hayır, sınavdan başarısız olanların yeniden eğitim almalarına gerek yok. Başarısız olanlar direkt olarak açıklanan tarihlerde bir sonraki sınava başvurabilirler. Sınavda başarılı olanlar ise İSG-Katip üzerinden sertifikalarını indirerek OSGB'lere veya doğrudan kurumlara başvurabilirler. İSG sınavlarında her bir meslek grubu için 50 soru bulunmakta adayların başarılı sayılabilmeleri için 35 soruya doğru yanıt vermeleri gerekmektedir. Yazımızı burada noktalarken işyeri hekimliği sertifikası nasıl alınır konusunda merak ettiklerinize yanıt bulabildiğinizi düşünüyoruz.

 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
Bulut Akademi, Google Resmi Haber Kaynağıdır.
 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

WhatsApp
Canlı Destek | Hızlı Çözüm 😊 | Tıklayın
 

Comments


bottom of page