İş sağlığı ve güvenliği bölümü birçok sektörde gereklilik gösterir. Temel hedefi çalışanları her türlü tehlikeye ve riske karşı korumak olan bölüm, güvenli çalışma ortamı oluşturmak için oldukça önemlidir. İSG uzmanı olabilmek için eğitim ve sınav sürecini başarıyla tamamlamak gerekir. Bu yazımızda Bursa iş güvenliği uzmanlığı eğitimi hakkında bilgi vermek istiyoruz.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
İş sağlığı ve güvenliği alanında çalışabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinde okumak ya da yüksek lisans yapmak gerekir. İş güvenliği uzmanı olma hakkı tanınan bölümler şunlardır:
Mühendislik fakültesi bölümleri
Mimarlık fakültesi bölümleri
Teknik personel yetiştiren bölümler
İş sağlığı ve güvenliği lisans ya da ön lisans bölümü.
Katılımcılar, üniversite eğitiminin ardından İSG eğitimi almak zorundadır. İSG eğitimi ise bakanlık tarafından yetkili kurumlarda verilir. İş güvenliği uzmanı eğitimi veren kurumların listesi buraya tıklanarak öğrenilebilir. Eğitimin ardından İSG sınavına girilir. Eğer aday asgari puanı aldıysa iş güvenliği sertifikası almaya hak kazanır.
İş Güvenliği Eğitiminde Devam Zorunluluğu Var mıdır?
İş sağlığı ve güvenliği ciddiyet isteyen bir meslektir. Bu doğrultuda tüm sürecin titizlikle takip edilmesi gerekir. Sürecin en çok önem arz eden detayları arasında eğitim almak yer alır. Üniversitenin ardından katılım sağlanan İSG eğitiminde devam zorunluluğu bulunur. İSG uzmanı adayı kendisine tanınan devamsızlık hakkını aşarsa yeniden eğitim almakla mükelleftir. Aksi takdirde uzman olması mümkün değildir.
Eğitimler sık sık denetlenir. Bu nedenle tüm süreç titizlikle takip edilmelidir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Süresi
C sınıfı iş güvenliği uzmanı eğitimi 220 saat sürer. Geçtiğimiz yıllarda İSG eğitiminin bir kısmı online, bir kısmı yüz yüze gerçekleşirdi. Fakat 2020 yılında ortaya çıkan covid-19 nedeniyle eğitim tamamen uzaktan gerçekleşti.2021 yılında da İSG eğitimi uzaktan olacaktır. Fakat önümüzdeki yıllarda eğitim işleyişinin nasıl gerçekleşeceği henüz bilinmemektedir. Gelişmeleri sayfamız üzerinden takip edebilirsiniz. 2021 yılında yapılan online eğitimler alanında uzman kişiler tarafından verilir. Siz de Bursa iş güvenliği kursu fiyatları arasında inceleme yaparak uzman olma hakkına sahip olabilirsiniz. Eğer farklı bir şehirde yaşıyorsanız online gerçekleşen eğitimler sayesinde bulunduğunuz konumdan da sürece dahil olabilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı
C sınıfı iş güvenliği uzmanı eğitimi aldıktan sonra sınava girmek gerekir. Sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) tarafından yapılır. Sınavda adaylara 50 tane farklı şekillerde soru sorulur. Katılımcının başarı elde edebilmesi için en az 35 soruyu doğru yapması gerekir. Sınavdan 70 ve üzeri alan kişiler iş güvenliği eğitimi sertifikası almaya hak kazanır.
İş sağlığı ve güvenliği bölümünün önem kazanmasının sebepleri arasında maaş aralıkları yer alır. Meslekte tecrübe kazandıkça ve kendinizi geliştirdikçe yüksek maaş kazanma şansı elde edersiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almaya hak kazanan adaylar belirli bir ücret ödeyerek belgesini alabilir. Ödeme Ziraat Bankası üzerinden yapılır. Ödeme yaparken T.C. kimlik numaranızı girmeniz gerekir. Ücreti ödedikten sonra e-katip üzerinden gereken işlemleri başlatabilirsiniz. İş güvenliği sertifikaları C, B ve A şeklindedir. Mesleğe yeni başlayan kişiler C sınıfı sertifika alır. C sınıfı belge sahibi olan uzmanlar az tehlikeli sınıfa bakabilir. Meslekte belirli bir zaman geçirdikten ve sınava girdikten sonra B sınıfı sertifika kazanarak “tehlikeli”, ardından yine aynı şartları yerine getirerek “çok tehlikeli” sınıfta görev alabilirsiniz. Meslekte son ve en yüksek kademe ise A sınıfıdır.
KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments