top of page

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Zorunlu mu?

Ülkemizde en önemli mesleklerden bir tanesi olan iş sağlığı ve güvenliği bölümünün, çalışma hayatında gerekliliği yadsınamaz bir gerçektir. Son yılların en popüler mesleklerinden olan iş sağlığı ve güvenliği bölümü alanında uzman kişiler yetiştirir. İSG uzmanı olarak çalışmak isteyen kişilere tabi tutulan iş sağlığı ve güvenliği eğitimi bakanlık tarafından onay verilen kurumlar tarafından yapılır. Bu yazımızda iş sağlığı ve güvenliği eğitimi zorunlu mu, eğitim süreci nasıl işler ve devamsızlık hakkı bulunur mu sorularının cevaplarını aktaracağız.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İSG

İş sağlığı ve güvenliği bölümü çalışanların sağlığını korumayı, meslek hastalıklarını engellemeyi, iş kazalarını engellemeyi hedef alır. Bunu gerçekleştirmek için sistemli ve bilimsel çalışmalar yaparak güvenli çalışma ortamı oluşturur. Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği bölümü her geçen gün önem kazanmaya devam eder. Bu noktada neredeyse her iş yerinde İSG uzmanı çalıştırma zorunluluğu bulunur. İş güvenliği uzmanı ise kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir. Özellikle çalışanlara eğitim vermek ve risk analizi yapmak iş güvenliği uzmanının en önemli görevleri arasında yer alır.

 

Kimler İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir?


İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak için gereken şartlar yerine getirilmelidir. Uzman olmanın ilk basamağı üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmaktır. İş sağlığı ve güvenliği belgesi alma hakkı tanınan bölümler şunlardır:

1. Mühendislik

2. Mimarlık

3. İş sağlığı ve güvenliği (Lisans - ön lisans)

4. Teknik öğretmenlik

5. Fizik, kimya, biyoloji.

Uzman adayları üniversitenin ardından bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlardan eğitim almalıdır. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi almak zorunludur. Adaylar, eğitim aldıktan sonra sınava giriş yapmaya hak kazanır. İSG eğitiminin ardından ÖSYM tarafından sınav yapılır. Sınavda katılımcılara 50 soru sorulur. Katılımcıların en az 35 soruyu doğru yaparak 70 puan alması gerekir. Tüm şartları yerine getiren kişiler meslek hayatına İSG uzmanı olarak başlayabilir.


İSG uzmanlığı tehlike sınıfına göre C, B, A şeklindedir. C sınıfı az tehlikeli, B sınıfı tehlikeli, C sınıfı ise çok tehlikeli sınıfta görev alabilir. Uzmanların C sınıfından B sınıfına, B sınıfından da A sınıfına geçiş hakkı vardır. Bunun için asgari çalışma süresi boyunca bir işte çalıştığının belgelenmesi gerekir. Ayrıca çalıştığını fiilen belgeleyen kişiler eğitime katılmalı, sınavdan başarı elde etmelidir. C sınıfından direkt olarak A sınıfına geçiş gibi bir durum söz konusu değildir.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Hangi Kurumlar Tarafından Verilir?

iş sağlığı ve güvenliği dersleri sadece Çalışma Bakanlığından onay alan kurumlar tarafından verilir. İş sağlığı ve güvenliği belgesi alabilmek için derslere katılım zorunludur. Eğitim süresi 220 saattir. Bu sürenin bir kısmı uzaktan, bir kısmı ise yüz yüze yapılır. Sadece 2020 senesinde covid-19 nedeniyle eğitim tamamen uzaktan işlendi. Sıklıkla merak edilen sorulardan bir tanesi de iş sağlığı ve güvenliği eğitimine katılım zorunlu mu konusudur. İSG belgesi alabilmek için eğitimlere katılım zorunludur. Katılımcılar kendilerine tanınan devamsızlık hakkını aştığı takdirde İSG sınavına girme hakkını kaybeder ve yeniden eğitim almak zorunda kalır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?


İş sağlığı ve güvenliği belgesi almaya hak kazanan kişileri tebrik ediyoruz. Artık işin en keyifli kısmına geçtiniz. İş güvenliği sertifikası almak için ilk olarak Ziraat Bankası üzerinden ödeme yapmanız gerekir. Ödemeyi mobil bankacılık ya da ATM üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Ödeme işlemini yaparken T.C. kimlik numaranızı girerek işlemlere başlayabilirsiniz. Ödeme işleminin ardından İSG-Katip üzerinden sertifika başvurusunda bulunabilirsiniz. İş güvenliği belgesi ile ilgili tüm işlemlerinizi İSG-Katip üzerinden takip edebilirsiniz.



 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden


Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32


İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

bottom of page