Son yılların en çok ilgi gören bölümlerinden olan iş sağlığı ve güvenliği neredeyse her türlü işyerinde uygulanması gereken kuralları içerir. İşyerinde işin yürütmesi esnasında ortaya çıkan tehlikeli durumları ortadan kaldırmayı hedef alan iş sağlığı ve güvenliği bölümü, bakanlık tarafından zorunlu tutulmuştur. Bu doğrultuda iş sağlığı ve güvenliği belgesi almak gerekir. Peki iş güvenliği uzmanlığı sınavına girmek için kursa gitmek şart mı? Tüm merak edilenlerin cevabı yazımızda!
İş Güvenliği Kursu Nasıl Yapılır?
İş sağlığı ve güvenliği kursu 2020 yılına kadar standart şekilde işlemiştir. Buna göre; eğitimin yarısı uzaktan, yarısı ise yüz yüze yapılırdı. Yüz yüze eğitim süresinde katılımcılara 6 saat devamsızlık hakkı tanınırdı. Katılımcının devamsızlık süresini kesinlikle aşmaması gerekirdi. 2020 yılında ise pandemi nedeniyle eğitim şekli değişti. Okulların ve eğitim kurumlarının kapatılması nedeniyle iş sağlığı ve güvenliği sertifikası veren yerlerin eğitimleri de tamamen online yapıldı. Fakat online yapılan eğitimlerde de yüz yüze eğitimlerdeki gibi devam zorunluluğu bulundu. Katılımcılar kendilerine tanınan devamsızlık süresine uymak zorunlu kaldı. Alanında uzman olan akademik kadro, katılımcıların yüksek verim almasına katkı sağladı. Önümüzdeki yıllarda İSG eğitiminin online şekilde devam mı edeceği, yoksa yüz yüze uygulamasına yeniden mi geçileceği henüz bilinmemektedir.
İş Uzmanlığı Sınavına Girmek İçin Kursa Gitmek Zorunlu mu?
İş güvenliği çalışanların iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korunmasını hedef alır. Bu doğrultuda çok ciddi bir meslek olduğunu söylemekte fayda var. İş güvenliği uzmanı işini titizlikle yapan ve mesleği hakkında tam donanıma sahip bir kişi olmalıdır. Özellikle iş sağlığı ve güvenliği amacı ve mevzuatı hakkında çok iyi bilgiye sahip olmalıdır. İSG alanında çalışmak isteyen kişilerin bakanlık tarafından zorunlu tutulan eğitimleri alması gerekir. Eğitim almadan iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak mümkün değildir. İSG ön lisans ya da lisans mezunları eğitim almadığı takdirde çalışma hayatına “tekniker” olarak devam eder. Ancak teknikerlerin uzmanlara göre iş bulma ihtimali daha düşüktür. Genellikle çalışma hayatında C, B, A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına ihtiyaç duyulur.
2021 İş Güvenliği Uzmanlık Sınavı Ne Zaman?
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği sınavı Aralık ve Mayıs Ayında olmak üzere 2 defa yapılır. Mayıs Ayındaki sınavda başarısız olan adaylar Aralık ayındaki sınav hakkını kullanabilir. İSG sınavı sadece 2020 yılında 1 defa yapılmıştır. 2021 yılında ise iş güvenliği sınavının iki defa yapılacağı düşünülür. Tahminlere göre 2021 yılının ilk iş güvenliği sınavı Mayıs ayında yapılacaktır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?
Eğitimleri başarıyla tamamlayan kişilerin uzmanlık sınavına girmesi gerekir. İş güvenliği sertifikası alabilmek için en az 70 puan kazanılmalıdır. 50 soru üzerinden 35 soruyu doğru yapan kişiler İSG uzmanı olarak kariyer hayatına adımını atar. İş güvenliği uzmanları tehlike sınıfına göre görev alır. Buna göre; az tehlikeli sınıfa C sınıfı, tehlikeli sınıfa B sınıfı, çok tehlikeli sınıfa ise A sınıfı iş güvenliği uzmanı bakar. İş güvenliği sertifikası almaya hak kazanan kişiler Ziraat Bankası hesabına ödeme yapar. Ödeme yapan kişinin T.C. kimlik numarasını girmesi gerekir. İSG sertifikası ücreti her sene değişiklik gösterir. Ödeme işleminin ardından İSG-Katip üzerinden sertifika başvurusunda bulunabilirsiniz. Sertifikanın geçerlilik süresi 5 yıldır. Her 5 yılda bir defa vize yaptırılması gerekir. Eğer İSG uzmanı sertifikasına vize yaptırmazsa uzmanlık durumu askıya alınır.
KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
コメント