TMGD uzmanlarının çalışma şekilleri ve mesleğe dair prosedürler sıklıkla merak edilen konular arasında yer alır. TMGD iş ilanları oldukça geniş imkanlara ev sahipliği yapar. Bununla birlikte mesleğin yüksek gelir imkanına sahip olması TMGD alanına yönelimleri arttıran detaylar arasında yer alır. Fakat, birçok meslekte olduğu gibi tehlikeli madde danışmanlık mesleğinde de çeşitli kurallar ve zorluklar bulunur. Mesleğe dair önemli konuları öğrenmeniz, başarı elde etmeniz açısından önemlidir. Bu yazımızda başta TMGD uzmanı birden fazla kuruma danışmanlık hizmeti verebiliyor mu konusu olmak üzere çeşitli konulara cevap vereceğiz.
Neden Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Mesleğini Seçmeliyiz?
TMGD mesleğinin iş imkanları oldukça geniştir. Birçok işyerinde çalışma şansınız bulunur.
TMGD eğitimi kısa sürer. Az zamanda eğitimleri tamamlama şansına sahip olursunuz.
TMGD sınavı kitap açık şekilde gerçekleşir. Bu sayede sınavdan başarı etme şansınız yükselir.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavından başarı elde edemediğiniz takdirde 3 sınav hakkınız daha bulunur. Bu sayede sınava 4 girişinizden birinde başarı elde etme şansınız vardır.
Nasıl TMGD Olunur?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yapabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. Mezuniyet şartını yerine getiren kişiler TMGD eğitimine katılmalıdır. TMGD kursu Bakanlık onaylı kurumlarda verilir. Eğitimler 64 saat sürer. 8 gün süren eğitimlerde devam zorunluluğu bulunur. Eğitimler pandemi nedeniyle tamamen online gerçekleşecektir. Akademik kadro tarafından verilen eğitimlerin ciddiyetle takip edilmesi gerekir. Eğitimin ardından TMGD sınavı yapılır. TMGD sınavı 100 puan üzerinden gerçekleşir. Sınavdan başarı elde edebilmek için 70 ve üzeri puan almak yeterlidir. Tüm şartları yerine getiren kişiler TMGD uzmanı olma şansına sahip olur.
TMGD uzmanı olan kişilerin tazeleme eğitimlerine katılması gerekir. Çünkü, mevzuat 2 yılda bir bakanlık tarafından güncellenir. Güncelleme nedeniyle TMGD uzmanlarının eğitimlere katılması gerekir. Ayrıca, zamanı geldiğinde TMGD sertifikası da sınava girerek güncellenmelidir. Aksi takdirde TMGD uzmanı olarak çalışma hakkınız yeniden eğitim ve sınava katılana kadar son bulur.
Kimler TMGD Olabilir?
TMGD uzmanı olabilmek için üniversitelerin aşağıdaki bölümlerinden mezun olmak aranan ilk şarttır:
Mühendislik fakültesi bölümleri
Tehlikeli madde güvenlik bölümü
Fizik bölümü
Kimya bölümü
Biyoloji bölümü.
Yukarıdaki bahsi geçen bölümlerden mezun olan kişiler TMGD uzmanı olabilir. Fakat, burada çok önemli bir nokta daha vardır. Buna göre; TMGD uzmanı olmak isteyen kişinin adli sicil kaydının temiz olması gerekir. Adli sicil belgesinde yüz kızartıcı herhangi bir suç işlendiğine dair kayıt rastlanan kişilerin TMGD uzmanı olma hakkı yoktur. Adli sicil kaydını e-devlet üzerinden indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
TMGD Eğitimine Kayıt Olurken Aşağıdaki Belgeleri Eksiksiz Olarak Temin Etmeniz Gerekir:
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Vesikalık resim
Adli sicil kaydı belgesi
Kesin kayıt belgesi
Noter onaylı diploma fotokopisi.
TMGD Uzmanı Birden Fazla Kuruma Danışmanlık Hizmeti Verebiliyor mu?
Tehlikeli madde danışmanlığı yapmak isteyen kişiler kaç kuruma birden danışmanlık yapma hakkı olduğunu merak eder. TMGD olma şartları yerine getirildikten sonra süreç hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. En merak edilen konulardan olan TMGD uzmanının kaç kuruma danışmanlık hizmeti verebildiğidir. TMGD uzmanları 8 işletmeye kadar danışmanlık hizmeti verme şansına sahiptir.
TMGD uzmanı T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlarda tam zamanlı hizmet verebilir.
TMGD uzmanı bir firmaya bağlı tam zamanlı mı çalışır sorusuna cevap verelim. TMGD uzmanı sadece çalıştığı firmada çalışma hakkına sahiptir. TMGD uzmanının çalıştığı firmaya bağlı olarak tam zamanlı çalışma şansı vardır.
İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
TMGD Kursu Destek Hattı +90 532 720 68 32
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments