top of page

TMGD Uzmanları Kaç Yılda Bir Tazeleme Eğitimi Almalı?

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı mesleğinde görev alan kişilerin belirli periyotlarda eğitimlere katılması ve sınava girmesi gerekir. ADR tazeleme eğitimleri meslekte görev almaya devam etmek için şarttır. Bu yazımızda TMGD uzmanları kaç yılda bir tazeleme eğitimi almalı sorusunun cevabını ve diğer tüm merak edilenleri aktaracağız.

 

Kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Yapabilir?

Kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Yapabilir?
TMGD

İlk olarak en önemli konular arasında yer alan kimler TMGD olabilir sorusuna cevap vereceğiz. Günümüzde kendi mesleğinde iş bulamayan ya da TMGD alanında kariyer yapmak isteyen birçok kişi vardır. Özellikle birçok lisans mezunu gerek iş imkanları, gerek düşük maaşlar nedeniyle kendi alanında iş yapmak istemez. Bu doğrultuda; TMGD daima ilgi gören meslekler arasında yer almıştır.

Ancak, TMGD olabilmek için çeşitli şartları yerine getirme zorunluluğu vardır. Bu şartlardan ilki; üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmaktır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yapmak isteyen kişiler üniversitelerin:

  • Mühendislik

  • Tehlikeli madde güvenlik

  • Fizik

  • Kimya

  • Biyoloji bölümlerinden mezun olmalıdır.

Burada önemli bir noktaya daha parantez açmak istiyoruz. İlgili üniversite bölümlerinden mezun olan kişilerin adli sicil belgesi temiz olmalıdır. Adli sicil belgesinde yüz kızartıcı suç işlediğine dair bilgiye rastlanan kişilerin TMGD olma hakkı yoktur.

İlgili şartları yerine getiren kişiler TMGD eğitimi almalı ve sınava girmelidir.

 

TMGD Eğitiminde Devam Zorunluluğu Var mı?

TMGD Eğitiminde Devam Zorunluluğu Var mı?
TMGD

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kursu bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarda verilir. TMGD kursu devam zorunluluğu bulunan bir süreçtir. Katılımcıların 64 saatlik eğitimi titizlikle takip etmesi gerekir. 8 gün süren eğitimlerde devam zorunluluğu bulunur ve devamsızlık hakkı yoktur.

TMGD eğitimi esnasında birçok konuda dersler anlatılır. Katılımcı mesleğe dair tüm detayları öğrenir. Bununla birlikte; acil durumlarda ne yapılması gerektiği ve ilk yardım tedbirleri de aktarılır. TMGD eğitimi alan kişilerin amacı sınavı kazanmak değil, mesleği öğrenmek olmalıdır. Çünkü TMGD mesleği riskli ve önemli bir daldır.

 

TMGD Sınavı Kaç Sorudan Oluşur?

TMGD Sınavı Kaç Sorudan Oluşur?
TMGD Sınavı

TMGD sınavı bakanlık tarafından gerçekleşir. Sınav kitap açık şekilde yazılı olarak gerçekleşir. Sınavdan başarı elde etmek için 100 puan üzerinden en az 70 puan almak gerekir. Katılımcıların sınav hakları 4 tanedir. İlk sınav eğitimden sonra gerçekleşir. İlk sınavın ardından başarısız olan kişiler 3 sınav hakkını daha kullanabilir. Eğer katılımcı sınava 4 defa girdiyse ve asgari puan olan 70’i alamadıysa yeniden eğitim almak zorunda kalır. Burada önemli bir nokta daha vardır. Eğer sınava giriş hakkınız olduğu halde başvuru yapmadıysanız sınav hakkınızı kaybedersiniz. Örneğin; 2. sınav giriş hakkınızı kullanmadıysanız ve başvuru da yapmadıysanız 2. sınav hakkınız kaybolur. Bir sonraki dönemde 3. ve 4. sınava giriş haklarınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca, sınava başvuru yaptığınız halde giriş yapmayacaksanız ücreti geri almanız mümkün değildir.

 

TMGD Yenileme Eğitimi

TMGD Yenileme Eğitimi
TMGD Yenileme Eğitimi

Gelelim TMGD uzmanları kaç yılda bir tazeleme eğitimi almalı sorusunun cevabına. Tehlikeli madde güvenlik yenileme eğitimlerine katılmak gerekir. Yenileme eğitimi alınmadığı takdirde sertifika geçerliliğini kaybeder. Bu durumda TMGD alanında çalışmaya devam edilmesi mümkün değildir. ADR kitabının revize edildiği tek sayılı yıllarda yenileme eğitimine katılmak gerekir. TMGD sertifikası 5 yıl geçerlidir. 5 yıllık dönemin sonuna gelmeden yani 4. sene içinde yenileme eğitimine katılmak gerekir. TMGD’lere tanınan yenileme sınavları 3 tanedir. 3 yenileme sınav hakkını kullanan kişiler yeniden eğitim almak zorunda kalır. Tazeleme eğitimi 16 saat sürer. 2 gün süren eğitimlerde devam zorunluluğu bulunur. Eğitimler bakanlık tarafından denetlenir.




İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

TMGD Kursu Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64



bottom of page