top of page

Tehlikeli Madde Kursu

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sıklıkla merak edilen meslek dallarından bir tanesidir. Tehlikeli maddelerin güvenli şekilde taşınması, ambalajlanması, doldurulması ve boşaltılması işlerinde görev alan kişilere tehlikeli madde güvenlik danışmanı denir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak isteyen kişiler eğitim ve sınav sürecine tabi tutulur. Tehlikeli madde kursu yetkili eğitim kurumlarında verilir. Bu yazımızda TMGD kursu hakkında bilgi vereceğiz.

 

Nasıl Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olunur?

Nasıl Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olunur?
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı görevinde yer almak için birçok şartı yerine getirmek gerekir. Bu şartlardan ilki üniversitelerin ilgili üniversitelerin ilgili bölümlerinden eğitim almaktır. Buna göre tehlikeli madde danışmanı olma hakkı verilen bölümler şunlardır:

- Tüm mühendislik fakültesi bölümleri

- Tehlikeli madde güvenlik bölümü

- Fizik, kimya, biyoloji bölümleri.

TMGD olmak isteyen kişiler yukarıdaki bölümlerden mezun olduktan sonra kursa katılım sağlamalıdır. TMGD kursu sadece bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurumlarda verilir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi verme yetkisi olan kurumlara buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Kurs sürecinin ardından TMGD sınavı yapılır. Sınavdan da başarı elde eden kişiler, TMGD sertifikası almaya hak kazanır.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kursu

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kursu
TMGD

Kariyerinize TMGD olarak devam etmeniz yüksek gelir elde edebilmeniz açısından önemlidir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kursu 64 saat sürer. 8 güne tekabül eden eğitim programına katılım sağlanmalıdır. Eğer katılımcı eğitimlere devam etmezse sınava girmesi ve sertifika kazanması mümkün değildir.

Eğitim %100 online şekilde gerçekleşir. Akademik kadro tarafından verilen eğitimlerde birçok konuda ders verilir. TMGD derslerinden bazıları şunlardır:

- Tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili mevzuat ve sözleşmeler

- Tehlikeli madde işaretleri

- Tehlikeli madde istiflemesi

- Ambalajlama, tank ve konteyner kuralları

- Yolcuların güvenli taşınması hakkında kurallar

- Trafikte güvenli park ve seyir etme kuralları.

Aynı zamanda tehlikeli madde danışmanı olmak isteyen kişilere acil durumlarda yapılması gerekenler hakkında da bilgi verilir. Tehlikeli madde danışmanı yangın vb. acil bir durum meydana geldiğinde kendini, çevreyi ve insanları korumak için yapılması gerekenleri eğitim esnasında öğrenir.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kurs Ücreti

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kurs Ücreti
TMGD Kursu

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kurs ücreti her sene değişiklik gösterir. Eğitime kayıt olurken ücret bilgisi alabilirsiniz. Katılımcıların tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimine katılabilmesi için aşağıdaki belgeleri eksiksiz olarak temin etmesi ve kuruma başvurması gerekir:

- 2 adet vesikalık fotoğraf

- Kimlik fotokopisi

- Noter onaylı diploma fotokopisi

- Kesin kayıt belgesi

- Adli sicil belgesi

- Yangın söndürme eğitimine katılım sağlandığına dair belge.

Adayların kafasında adli sicil belgesi konusunda soru işaretleri oluşur. Eğitime kayıt olan kişilerin adli sicil kaydının temiz olması gerekir. Adli sicil kaydını e-devlet üzerinden alabilirsiniz. Ancak, sicilinizde yüz kızartıcı herhangi bir suç kaydı görünürse eğitime katılmanız mümkün değildir.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sınavı

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sınavı
TMGD sınavı

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleşir. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Samsun, Sivas ve Trabzon illerinde yapılan sınav; yılda birkaç defa yapılır. Sınavdan başarısız olan adaylara 3 sınav hakkı daha tanınır. Eğer aday sınava 4 defa girmesine rağmen başarı elde edemezse yeniden sınava girmesi gerekir.

TMGD sınavı 2021 yılında 3 defa yapılacaktır. İlk sınav Nisan, ikinci sınav Haziran, üçüncü sınav ise Kasım ayında gerçekleşir. Sınavdan başarı elde etmek isteyen adayların konulara ve çıkmış sorulara hakim olması gerekir. Ancak tüm bunların yanı sıra eğitim alınan kurum çok önemlidir. Mesleğin riskli tarafları ve ciddiyeti düşünüldüğünde, sınavı kazanmaktan çok alanında uzman olmaya çalışılmalıdır.

 

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64




bottom of page