top of page

C Sınıfı Uzmanları Hizmet vermek için Nasıl Anlaşma Yapar?

İş sağlığı ve güvenliği mesleği çalışma hayatına dair birçok konuda gereklilik gösterir. İş ortamının güvenliğini ve çalışanların sağlığını korumayı temel hedef alan meslek önemli olmayı her ortamda sürdürür. İSG mesleğinin yükümlülüklerini yerine getiren ve çalışma hayatını ilgili hükümler doğrultusunda düzene koymakla görevli olan kişilere iş sağlığı ve güvenliği uzmanı denir. Bu yazımızda iş sağlığı ve güvenliği mesleğini icra eden C sınıfı uzmanlar hakkında bilgi vereceğiz. Özellikle C sınıfı uzmanları hizmet vermek için nasıl anlaşma yapar sorusunun cevabını merak eden kişilerin yazının tamamını okuması önerilir.

 

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

C Sınıfı Uzmanları Hizmet vermek için Nasıl Anlaşma Yapar?

İlk olarak C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı nedir ve nasıl olunur sorusuna cevap vermek istiyoruz. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği mesleği; az tehlikeli sınıfta görev almayı temsil eder. Şöyle ki; çalışma yerleri çeşitli hususlar doğrultusunda tehlike sınıflarına ayrılır. Bu sınıflar; çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli şeklindedir. C sınıfı uzmanlık yapan kişiler az tehlikeli sınıfta çalışır. Meslekte zaman geçtikte ve yapılan sınavlardan başarı elde ettikçe B ve A tehlike sınıflarına geçiş hakkı doğar.


 

Kimler C Sınıfı İSG Uzmanı Olma Hakkına Sahiptir?


C sınıfı İSG uzmanı olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden lisans ya da ön lisans düzeyinde mezun olmak gerekir. Bu bölümler; mühendislik fakültesi bölümleri, mimarlık fakültesi bölümleri, fen - edebiyat fakültesi; fizik, kimya ve biyoloji bölümleri, teknik personel yetiştiren bölümler, iş sağlığı ve güvenliği lisans ve ön lisans bölümleri.

Yukarıda bahsettiğimiz bölümlerden mezun olan kişiler İSG uzmanı olmaya karar verdiğinde ilk olarak eğitim almak zorundadır. İSG eğitimi Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarda verilir. 220 saat süren eğitimler; 90 saat teorik, 90 saat uzaktan, 40 saat ise staj şeklinde gerçekleşir. Eğitim sonunda İSG sınavına giriş hakkı doğar. İSG sınavı ise her sene 2 ya da 3 kez ( genellikle 2 kez) olmak üzere Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleşir. Uzmanlık sınavından başarılı olmak için 50 soru üzerinden asgari olarak 35 sorunun doğru yapılması gerekir. 70 ve üzeri puan alan kişiler İSG uzmanı olarak görev yapma şansına sahiptir.

 

C Sınıfı Uzmanları Hizmet Vermek İçin Nasıl Anlaşma Yapar?


Gelelim C sınıfı uzmanları hizmet vermek için nasıl anlaşma yapar sorusunun cevabına. C sınıfı uzmanlık mesleğinde görev alabilmek için çeşitli yöntemler bulunur. Genellikle İSG uzmanı bir OSGB’de çalışmayı tercih eder. Bu çalışma şekli kısmen ya da tam zamanlı olmak üzere gerçekleşir ve Çalışma Bakanlığı’na İSG Katip üzerinden bildirim yapılır. İkinci yöntem ise; tehlike sınıfına uygun olmak suretiyle hizmet vereceğiniz şirket doğrultusunda kısmen ya da tam süreli ve sigortalı çalışan olmaktır. Eğer kısmi süreli çalışmada bulunuyorsanız firma bünyesinde, şahıs şirketi ya da LTD şirketiniz varsa ve danışmanlık hizmeti vermek istiyorsanız Bakanlık çalışmalarınızı yok sayar.

Şimdi de bireysel olarak çalışmak isteyen İSG uzmanlarına bilgi vermek istiyoruz. Bireysel olarak çalışmak ve hiçbir OSGB’ye bağlı olmamak birçok uzman adayının tercih ettiği bir yöntemdir. Ancak bireysel olarak çalışmak hem avantajlı hem de dezavantajlı birçok duruma yol açar. Bireysel çalışmanın en büyük avantajı OSGB’den hizmet almak istemeyen firmalarla çalışmaktır. Birçok firma hizmet almak için OSGB’yi tercih etmez. Bu durumda iş güvenliği uzmanlarına gelir ve iş kapısı aralanır. Dezavantajı ise; müşterileri uzmanın kendisinin bulmasının gerekmesidir. Uzman, firmalar ile görüşmek ve hizmet vermeyi teklif etmek zorunda kalır.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 


Comments


bottom of page