Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yapabilmek konusunda sıklıkla araştırma yapılır. Sertifika sahibi olmak isteyen kişiler gereken şartları merak eder. Özellikle tehlikeli madde güvenlik danışmanı nasıl olunur sorusu en çok merak edilen konulardandır. Bu yazımızda tehlikeli madde danışmanlığı sertifikasını kimler alabilir ve gereken şartlar nelerdir konularını anlatacağız.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı tehlike arz eden maddelerin güvenli şekilde kullanılmasını sağlar. Burada bahsi geçen tehlikeli maddeler; çevreye, eşyalara ve organizmalara zarar verme potansiyeline sahiptir. Bu maddeler katı, sıvı ve gaz formundadır. Başlıca tehlikeli maddeler:
Radyoaktif maddeler
Oksitleyici maddeler
Aşındırıcı maddeler
Patlayıcı maddeler
Yanıcı maddeler
Boğucu maddelerdir.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı ise yukarıda bahsi geçen maddelerin güvenli şekilde; boşaltılması, doldurulması, ambalajlanması ve nakledilmesi başta olmak üzere birçok önlem alan kişidir.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Görevleri Nelerdir?
TMGD olarak çalışmaya başlayan kişilerin yerine getirmesi gereken en önemli görev; tehlikeli maddelerin güvenli şekilde taşınması konusunda danışmanlık vermesidir. Bu doğrultuda birçok işyerine TMGD çalıştırma zorunluluğu verilir.
Nakliye ekipmanlarını belirli periyotlarla denetlemek.
Firmalara rehberlik etmek ve yönetmeliğe uygun çalışmasını sağlamak
Tehlikeli atıklar konusunda tanımlama ve önlemler almak
Acil durum prosedürlerinin uygulanması konusunda çalışmalar yapmak
Kaza ve olaylara karşı raporlama yapmak
Mevzuata hakim olmak
Mevzuata uygun çalışmak
Personellere eğitim vermek ve acil durumlarda yapılması gerekenleri anlatmak.
Hangi Bölümler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olabilir?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olma şartları merak edilen konular arasında yer alır. Meslekte görev almak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekir. Buna göre TMGD olma hakkı tanınan bölümler şunlardır:
Mühendislik fakültesi bölümleri
Fizik, kimya, biyoloji bölümü
Tehlikeli madde güvenlik ön lisans - lisans bölümü.
İlgili bölüm mezunlarının yetkili kurumlardan birinde eğitim alması ve sınavda başarı elde etmesi gerekir.
TMGD Eğitimi
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kurumlarda yapılır. Kayıt olduğunuz ya da olmayı planladığınız eğitim kurumunun bakanlık yetkisi alıp almadığını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kursu 64 saat sürer. 8 güne tekabül eden bu süre boyunca katılımcının devamsızlık yapmaması gerekir. Eğitim online (uzaktan) olarak gerçekleşir. Eğitime kayıt esnasında katılımcılardan adli sicil kaydı belgesi istenir. Adli sicil kaydı belgenizi buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Ayrıca eğitime kayıt olurken; 2 adet vesikalık fotoğraf, kimlik fotokopisi, noter onaylı diploma fotokopisi ve kesin kayıt belgesi istenir.
TMGD Sınavı
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı bakanlık tarafından yapılır. Yazılı olarak gerçekleşen sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir. Katılımcının tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sertifikası alabilmesi için en az 70 alması gerekir.
Danışman adaylarına 4 sınav hakkı tanınır. Eğer katılımcı 4 defa sınava girdiği halde başarı elde edemezse yeniden eğitim alması gerekir.
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı 2021 yılında 3 defa yapılacaktır. İlk sınav 3 Nisan 2021 tarihinde yapılacaktır. Sınava giriş yapabileceğiniz iller önceki yıllar baz alındığında:
Adana,
Ankara,
Antalya,
Bursa,
Diyarbakır,
İstanbul (Anadolu ve Avrupa Yakası),
İzmir,
Samsun,
Sivas
Trabzon olarak düşünülür.
Tehlikeli Madde Danışmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır?
Tüm şartları yerine getiren kişiler tehlikeli madde danışmanlığı sertifikası almaya hak kazanır. Eğer sertifika almaya hak kazandıysanız sizi tebrik ediyoruz. Şimdi ise sertifika alma süreci hakkında bilgi vereceğiz
Sınavı kazanan adayların:
Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün GMK Bulvarı No:128/A Maltepe-Ankara adresine başvuru yapması gerekir. Başvuru esnasında gereken belgeleri eksiksiz temin etmeniz oldukça önemlidir.
KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comentarios