top of page

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Eğitimi

Son yılların en merak edilen ve rağbet gören meslek dallarından bir tanesi de tehlikeli madde güvenlik danışmanlığıdır. Birçok kişi mesleğinin yanı sıra TMGD olmak isterken, bazıları tamamen kendini bu sektöre adamak ister. Mesleğin maddi imkanlarının fazla olması sektörel açıdan ilginin artmasının temel sebebidir. Ancak tehlikeli madde güvenlik danışmanı olma şartları yerine getirilmelidir. Bu şartlar arasında eğitime katılmak ve sınavdan başarı elde etmek en önemli konulardır. Bu yazımızda tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi, sınavı ve süreç hakkında bilgi vereceğiz.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hakkında bilgi vermeden önce tehlikeli maddelerin neler olduğundan kısaca bahsetmek istiyoruz. Tehlikeli madde; yapısal özellikleri sebebiyle çevreye, insana, eşyalara ve organizmalara zarar veren maddelere denir. Tehlikeli maddelerin zarar verebilmesi için özellikle hatalı kullanılması ya da taşınması gerekir. Tehlikeli maddeler grubuna; radyoaktif madde, yanıcı madde, aşındırıcı madde, patlayıcı madde, oksitleyici madde ve boğucu maddeler girer.

Peki tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı nedir? TMGD; tehlikeli maddelerin güvenle taşınması, boşaltılması, ambalajlanması ya da doldurulması konusunda önlemler alınmasını sağlayan meslek dalıdır. TMGD’nin asıl amacı çevre güvenliğini ve insan sağlığını korumaktır.

 

Kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Yapabilir?

Kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Yapabilir?
Kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı belgesi nasıl alınır sorusu en sık merak edilen konulardandır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için ilgili bölümlerden mezun olmak en önemli şarttır. Bu doğrultuda aşağıdaki bölüm mezunları TMGD olabilir:

  • Mühendislik fakültesi

  • Fen fakültesi

  • Tehlikeli madde güvenlik bölümü.

Üniversite eğitiminin ardından TMGD eğitimi alması gerekir. Eğitim sürecinin ardından ise TMGD sınavı yapılır. Tüm şartları yerine getiren kişiler tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sertifikası almaya hak kazanır.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olmak İçin Gerekenler

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olmak İçin Gerekenler
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarda verilir. Eğitime katılım zorunludur. Eğitim 8 gün sürer. 64 saatlik eğitim boyunca katılımcılara birçok konuda ders verilir. Katılımcı tehlikeli maddenin taşınması, işaretlerin hangi anlamı taşıdığı, kaza anında yapılması gerekenler başta olmak üzere birçok konuda eğitim alır. Eğitimin ardından TMGD sınavı yapılır. Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir. Katılımcının başarılı olabilmesi için en az 80 puan alması gerekir. Eğer katılımcı ilk tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı girişinde başarı elde edemezse 2 defa daha giriş hakkı bulunur. 3 sınav hakkında da başarısız olan aday, yeniden eğitim almaya zorunlu tutulur.

Bununla birlikte TMGD olmak için aşağıdaki şartlara da sahip olmak gerekir:

  • Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak (kaçakçılık, sahtecilik, dolandırıcılık vb.)

  • Yangın söndürme eğitimine katılmak ve katılım sağladığını noter onaylı belge ile sunmak

  • TMGD eğitimine katılmak ve tamamlama belgesine sahip olmak.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Maaş Aralıkları

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Maaş Aralıkları
TMGD

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı maaşı en sık merak edilen konulardandır. Mesleğin tehlikeli olması maaş beklentisinin de artış gösterme durumunu ortaya çıkarır. Bir dönem TMGD maaş aralıkları oldukça yüksekti. Hal böyle olunca birçok kişi mesleğe yoğun rağbet gösterdi. Günümüzde ise mesleğin maaş aralıkları hala yüksektir. Ancak meslekte kıdem kazanmak oldukça önemlidir. İlk etapta asgari ücretin biraz üstü maaşlar verilir. Fakat zamanla maaş aralıkları artış gösterir. Bu noktada TMGD’nin kaç işyerinde görev aldığı da önemlidir. Bir tehlikeli madde güvenlik danışmanı en fazla 5 işerinde görev alma hakkına sahiptir.

Siz de kariyerinize TMGD olarak yön vermek isterseniz kurumumuzdan eğitim alabilirsiniz. Ayrıca önceki yıllara ait TMGD çıkmış sorular ve konulara göz atarak sınava ilk girişinizde başarı elde edebilirsiniz.

 

KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64


İş Sağlığı ve Güvenliği, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı, Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Eğitimleri

Sadece, ilgili Bakanlıklardan yetki alan Kurumlar tarafından verilebilir.

Lütfen, YETKİSİZ KİŞİ VE KURULUŞLARA İTİBAR ETMEYİNİZ.

TAKLİTLERİMİZDEN SAKININIZ.

Bulut Akademi iSG Eğitimi Stamford Yetki.png
Bulut Akademi İşyeri Hekimliği Eğitimi ISO 9001.png
Bulut Akademi İş Güvenliği Kursu ISO 27001 .png
Bulut Akademi isg kurs fiyatları ISO 10002.png
Bulut Akademi işyeri hekimliği kursu TSE Belgesi.png
Bulut Akademi iş güvenliği eğitimi HSE Master Yetki.png

© Copyright | Bulut Akademi Eğitim Kurumları | 2009 - 2024 Retorik™ Creative

isgkursu_telegram.png
bottom of page