top of page

TMGD Belgesi Sertifikası Nasıl Alınır?

Son zamanlarda TMGD konusunda sıklıkla araştırma yapılır. Mesleğin maaş aralıklarının fazla olması ve eğitim süresinin kısa olması ilgi çekici detaylar arasında yer alır. Bu doğrultuda birçok kişi TMGD belgesi almanın yollarını araştırır. Bu yazımızda TMGD belgesi nasıl alınır, TMGD kursu ve sınavı hakkında bilgi vereceğiz.

 

TMGD Nedir?

TMGD Nedir?
TMGD Nedir?

Sıklıkla merak edilen TMGD son yılların rağbet gören meslek dallarındandır. Açılımı “tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı” olan meslek, bir tercihten ziyade zorunluluktur. Özellikle çeşitli işyerleri ve çalışanlar için zorunlu tutulan sertifikanın alınmaması hem can ve mal güvenliğini, hem de işyeri itibarını tehlikeye sokar.

Gelelim tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı nedir konusuna. Tehlikeli olarak nitelendirilen maddelerin; taşınması, doldurulması, boşaltılması vb. durumlarda güvenli olarak kullanılmasını sağlamak gerekir. Aksi takdirde tehlikeli maddeler hem çevreye hem insanlara hem de organizmalara ciddi zarar verir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı belgesi almak için:

  1. İlgili bölümlerden mezun olmak

  2. Eğitime katılmak

  3. Sınavdan başarı elde etmek gerekir. 3 şartı yerine getirmeyen kişilerin belge alması ve TMGD olarak çalışması mümkün değildir.

 

Kimler TMGD Belgesi Alabilir?


Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı belgesi alabilmek için aşağıdaki bölümlerden mezun olmak gerekir:

  1. Mühendislik fakültesi bölümleri

  2. Fizik, kimya, biyoloji bölümleri

  3. Tehlikeli madde güvenliği lisans ya da ön lisans bölümleri.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta daha vardır. Yüz kızartıcı suç işleyen ve ceza alan kişiler sertifika alamazlar. Eğitime katılım esnasında e-devlet üzerinden adli sicil kaydının alınması gerekir.

Yukarıda bahsi geçen bölüm mezunları tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi almalıdır. TMGD kursu bakanlık tarafından onaylanan eğitim kurumlarında verilir. Eğitim sürecinin ardından sınavdan başarı elde edilmelidir. Tüm koşulları yerine getiren kişiler sertifika alarak çalışmaya başlayabilir.


 


TMGD Belgesi Eğitimi


Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için zorunlu tutulan eğitim 8 gün sürer. 64 saatlik TMGD eğitimi uzaktan verilir. Eğitime katılım zorunludur. Adaylar kendilerine tanınan devamsızlık hakkını aştığı takdirde sınava giremez ve yeniden eğitim almak zorunda kalır. Eğitim boyunca adaylara birçok konuda dersler verilir. Alanında uzman kişiler tarafından verilen eğitimde katılımcı olası tüm durumları öğrenir. Bu doğrultuda sadece tehlikeli maddenin güvenli şekilde taşınmasını değil, ortaya çıkan yangın vb. durumlarda nasıl davranması gerektiğini de öğrenir. TMGD kursu sadece yetkili kurumlarda alınmalıdır. Aksi takdirde eğitim geçersiz sayılır.

 

TMGD Sınavı


Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ADR/RID Bölüm 1.8.3’e uygun, uluslararası anlaşma ve sözleşmeler kapsamında yapılır. Kitap açık olarak yapılan yazılı sınavda katılımcının 100 üzerinden 70 puan kazanması gerekir. Ankara ilinde gerçekleşen TMGD sınavı ilk girişinde başarısız olan adaylara 3 sınav hakkı verir. Katılımcı 3 sınav hakkında da başarısız olduysa yeniden eğitim alması şarttır. Burada birkaç dipnot geçmek istiyoruz:

  1. Katılımcı başarısız olduğu her sınav için yeniden ücret ödemelidir.

  2. Katılımcı sınav ücretini ödediği halde sınava katılmazsa, ücret iadesi gibi bir durum söz konusu değildir.

  3. TMGD sertifikası 5 yıl geçerlidir.

 

TMGD Belgesi Nasıl Alınır?


Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı belgesini almaya hak kazandıysanız eğitim aldığınız kurum tarafından gerekli bilgileri alabilirsiniz. Kısaca süreç hakkında bilgi vermemiz gerekirse bilgilerinizi buraya tıklayarak e-devlet üzerinden öğrenebilirsiniz. Sertifika almaya hak kazanan kişiler TMGD olarak çalışmaya başlayabilir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı maaş aralıkları ise çalışılan yere ve tecrübeye göre değişiklik gösterir. Mesleğin genel itibari ile yüksek maaş vaat ettiğini belirtebiliriz.



KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64


Comments


bottom of page