Türkiye’de her geçen gün yeni meslek dallarının önemi anlaşılmaya devam eder. Bu doğrultuda birçok kişi yeni bir meslek arayışına girer ya da var olan mesleğinin yanı sıra farklı bir sektörde görev almak içim araştırma yapar. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı ise, günümüzün en çok rağbet gören meslek dallarından bir tanesidir. Özellikle tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı maaş aralıkları konusunda araştırma yapan kişiler yüksek miktarları görerek kariyerine bu alanda yön vermek ister. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olma şartlarını yerine getiren kişiler bu alanda görev alabilir. Peki tehlikeli madde güvenlik danışmanı nasıl olunur?
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı konusunu anlatmaya geçmeden önce kısa bir bilgi vermek istiyoruz. Bildiğiniz gibi bazı maddelerin doğru şartlarda taşınmaması ya da kullanılmaması hem doğaya hem de insanlara zarar verir. Oksitleyici, aşındırıcı, radyoaktif, yanıcı, patlayıcı ve boğucu maddeler tehlikeli madde sınıfına girer. Bu tarz maddelerin güvenli şekilde kullanılması gerekir. İşte bu noktada tehlikeli madde güvenlik danışmanı devreye girer. Tehlikeli maddelerin güvenli şartlar altında taşınmasını, aktarılmasını, boşaltılmasını ve doldurulmasını sağlamak mesleğin görevleri arasında yer alır.
Nasıl Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olunur?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için temelde 2 şart vardır. İlk şart; ilgili üniversite mezunlarının TMGD eğitimine katılmasıdır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi bakanlık tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında verilir. Eğitime katılımı sağlayan kişileri TMGD sınavı bekler. Sınavdan da başarı elde edildiği takdirde TMGD olarak mesleğe başlayabilirsiniz. Ancak; bu meslekte görev alabilmek için daha önce yüz kızartıcı bir suç işlememiş olmak ve ceza almamak gerekir. Bu noktada; eğitime kayıt sürecinde e-devlet üzerinden adli sicil kaydı alınmalıdır. Adli sicil kaydınızı buraya tıklayarak çıkartabilirsiniz.
Kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olabilir?
TMGD olmak için mühendislik, tehlikeli madde güvenlik ya da fen fakültesi mezunu olmak gerekir. Ancak tüm fen fakültesi mezunlarına TMGD olma hakkı verilmemiştir. Sadece; fizik, kimya ve biyoloji mezunları eğitim ve sınav sürecinin ardından tehlikeli madde güvenlik danışmanı olabilir.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Eğitimi
TMGD eğitimi sadece yetkili kurumlarda verilir. Kuruma bakanlık onayı verilmezse eğitim geçersiz sayılır. TMGD eğitim süreci 64 saat 8 gün sürer. 2020 yılında pandemi nedeniyle eğitim %100 online (uzaktan) yapıldı. Fakat eğitime katılım zorunlu tutuldu. Eğitime katılan kişilere tehlikeli maddelerin taşınmasından, kaza durumunda yapılması gerekenlere kadar birçok ders verilir. Eğer siz de TMGD eğitimi alacaksanız aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekir:
1. Eğitim veren kurum bakanlık tarafından yetkilendirilmiş mi?
2. Kurum eğitmenleri yetkin mi?
3. Daha önce eğitime katılarak sınavı kazanmış kaç kişi var?
Yukarıda bahsedilen 3 sorunun cevabı sınava ilk girişinizde başarı elde etmeniz açısından oldukça önemlidir.
Siz de TMGD eğitimini alanında uzman akademik kadromuz tarafından alabilir, hayallerinize ilk adımı atabilirsiniz.
TMGD Sınavı
TMGD sınavı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılır. Sınava katılan adaylar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Katılımcıların en az 70 puan alması gerekir. Katılımcılara 4 sınav hakkı verilir. Eğitimin ardından sınava ilk giriş hakkınızda başarısız olduysanız 3 şansınız daha bulunur. Fakat sınava 4 defa giren ve başarısız olan adaylar yeniden eğitim almak zorundadır. Eğer tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınav giriş ücreti ödendiyse ama sınava giriş yapılmadıysa ücret iadesi gibi bir durum söz konusu değildir. Her sınav için belirlenen ücreti Halk Bankası üzerinden ödemeniz gerekir.
KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Kommentare