top of page

Tehlikeli Madde Danışmanlığı Kursu

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı mesleği birçok açıdan gözde olmayı başarır. Kariyerinize ekstra bir meslek olarak TMGD olarak devam edebileceğiniz gibi, tamamen ve tek başına bu mesleğe de yönelebilirsiniz. Fakat TMGD olabilmek için birçok şartı yerine getirmek gerekir. Sizleri bilgilendirmek için hazırladığımız bu yazıda tehlikeli madde danışmanlığı kursu ve sınav süreci hakkında açıklama yapacağız.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı

İlk olarak tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hakkında bilgi vermek istiyoruz. Birçok maddenin yanlış kullanılması, depolanması, taşınması ya da boşaltılması oldukça zararlıdır. Ortaya çıkan zarar hem insanlara hem de doğaya olumsuz yönde ve ciddi etki eder. Bu etkilerin önüne geçmek için çeşitli eğitimler verilir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı mesleğini seçen kişiler; tehlikeli olarak nitelendirilen maddelerin güvenli taşınması, doldurulması, boşaltılması vb. birçok konuda eğitim alır. Bu sayede; maddelerin zarar verme ihtimalinin önüne geçmek hedeflenir.

 

Nasıl Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olunur?


Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak, bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarda eğitim almak ve sınavdan başarı elde etmek gerekir. Gereken şartları yerine getiren kişiler rahatlıkla iş bulabilir ve kariyerine TMGD olarak yön verebilir.

 

Hangi Bölüm Mezunları TMGD Olabilir?


Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olma şartları arasında ilk olarak üniversite eğitimi almak yer alır. TMGD mesleğini yapma hakkı tanınan bölümler şunlardır:

  • Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Mühendislik Fakültesi Bölümleri

  • Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Fen - Edebiyat Fakültesi ( Fizik, Kimya, Biyoloji) bölümleri

  • Tehlikeli Madde Güvenlik Ön Lisans - Lisans Bölümü.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kursu


Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi yetkili kurumlar tarafından verilir. Eğitim süreci ciddiyet ve titizlik ister. Mesleğin riskli yanları düşünüldüğünde alanında uzman ve akademik kadrodan oluşan bir kurumdan eğitim almanız oldukça önemlidir. Eğitim süresi 64 saattir. 64 saatlik süreç 8 güne tekabül eder. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi 2021 yılında % 100 online yapılacaktır. Ancak eğitime devam zorunluluğu bulunur. Eğitime katılım sağlayan kişiler TMGD sınavı için hak kazanır. Eğitime katılmak için ise bir şart daha bulunur. Buna göre kişinin adli sicil kaydı temiz olmalıdır. Adli sicil kaydını e-devlet üzerinden alabilirsiniz. Belgeyi alırken veriliş amacını ve hangi kurum için gerekli olduğunu yazmanız gerekir.

Adli sicil kaydının yanı sıra eğitime kayıt için temin etmeniz gereken belgeler şunlardır:

  • 2 adet vesikalık fotoğraf

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • Noter onaylı diploma

  • Kesin kayıt formu.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sınavı


Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılır. Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir. TMGD sınavından başarı elde etmek için gereken asgari puan 70’tir. Adaylara 4 sınav giriş hakkı tanınır. Eğer katılımcı 4 sınavdan başarı elde edemezse yeniden sınava girmek zorunda kalır. Bunun yanı sıra; aday sınav ücretini ödediği halde katılım sağlamazsa ücreti geri alması mümkün değildir.

Sınavdan başarı elde etmek isteyen adayların yapması gereken en önemli şey iyi bir eğitim kurumundan ders almaktır. Bu doğrultuda eğitim kurumunun başarı yüzdesini öğrenmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca, çıkmış sorulara göz gezdirmeniz ve eğitim tekrarı veren videolar izlemeniz başarınızı arttıracaktır.

 

2021 Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sınav Takvimi


TMGD sınavı 2021 yılında 3 kez yapılacaktır. Sınav; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Samsun, Sivas ve Trabzon’da gerçekleşecektir. Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleşen İlk sınav 3 Nisan 2021 yılında yapılacaktır.

İkinci sınav Haziran Ayının 27’sinde, üçüncü sınav ise 27 Kasım 2021’de gerçekleşecektir.

 

KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64


bottom of page