İşyeri hekimliği kurs süreleri hakkında detaylı bilgileri vermeden önce genel anlamda işyeri hekimliği ile ilgili genel tanımlamaları yapmanın faydalı olacağını düşünüyoruz. O halde işyeri hekimlerinin mevzuata göre nasıl tarif edildiğine bir göz atarak konumuza başlayalım. 6331 sayılı iş güvenliği kanununda işyeri hekimlerinin tanımı net bir şekilde ifade edilmiştir. Buna göre; Bakanlık tarafından iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmak üzere sertifika ile yetkilendirilmiş hekimlere işyeri hekimi denilmektedir. İşyeri hekimleri işyerlerinde yapmış oldukları incelemeler sonucunda tespit ettiği aksaklıkları işverene bildirmek, bu aksaklıkların iyileştirilmesinin yapılıp yapılmadığını takip etmek, iş sağlığı ile ilgili olarak çalışanlara eğitim vermek ve asli görevi olan çalışanların sağlık muayenelerini ve periyodik sağlık kontrollerini yapmakla yükümlüdür.
İşyeri Hekimi Olabilmek İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?
İşyeri hekimi olarak kurum ve işletmelerde görev yapabilmek için öncelikle Tıp Fakültesi diplomasına sahip olmak gerekiyor. Yurt içinde bulunan Tıp fakültelerinden mezun olan veya denkliği YÖK ve Bakanlık tarafından teyit edilmiş yurtdışındaki Tıp Fakültelerinden mezun olanlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının istemiş olduğu şartları sağladıkları takdirde işyeri hekimi olarak görev yapabilmektedirler. Bakanlığın işyeri hekimi olabilmek için adaylardan beklediği şartlar şunlardır;
İSG eğitimi veren yetkili eğitim kurumlarından yönetmeliklerde belirtilen saat kadar işyeri hekimliği kursu almak,
Bakanlık tarafından yetki verilen ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen işyeri hekimliği sınavına katılarak yeterli puanı almak.
Görüldüğü üzere Tıp Fakültesi mezunlarının işyeri hekimi olarak görev yapabilmeleri için yalnızca Tıp Fakültesi diploması yetmemekte mesleğin önemine istinaden ayrıca işyeri hekimliği kursu da almaları gerekmektedir. Peki, işyeri hekimliği kursu nedir? Kursa katılanların işyeri hekimliği kurs süreleri ne kadar olmaktadır? İşyeri hekimliği kursu online olarak alınabiliyor mu? Dilerseniz şimdi gelin tüm bu soruların yanıtlarını aşağıda teker teker açıklayalım.
İşyeri Hekimliği Kursu Nedir?
İşyeri hekimi olabilmek için yetkili eğitim kurumlarından işyeri hekimliği eğitimi almak gerektiğini bilmeyen adaylar işyeri hekimliği kursu nedir sorusunu soruyorlar. İşte içeriğimizin bu bölümü işyeri hekimliği kursu nedir diye soranlar için. Hadi başlayalım :)
İşyeri hekimliği eğitim programının amacı gerekli iş sağlığı ve güvenliği bilgisini hekimlere kazandırarak mesleki bilgilerini işyerlerinde uygulayabilmelerini sağlamaktır. Programın içeriği belirlenirken ülkemizdeki çalışma hayatı, çalışma hayatında uygulanan iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ayrıca ilgili mevzuatlar bir araya getirilerek oluşturulmuştur. Eğitim esnasında adaylara anlatılacak konular hem büyük hem de küçük işletmeler düzeyinde bir işyeri hekiminin ihtiyaçlarına göre hazırlanmıştır. İşyeri hekimliği eğitimlerinde hekimlerin uymakla yükümlü oldukları ulusal ve uluslararası mevzuatlar iş sağlığı ve güvenliği gözünden katılımcılara aktarılmaktadır. İşyeri hekimliği kursu nedir konusunda gerekli bilgileri verdikten sonra işyeri hekimliği kurs süreleri için ayrı bir başlık açarak konuyu tüm detaylarıyla anlatmaya başlayabiliriz.
İşyeri Hekimliği Kursu Kaç Ay?
İşyeri hekimliği ve eğitimleri ile ilgili öncelikle bilinmesi gerekenleri aktardıktan sonra işyeri hekimliği kursu kaç ay konusuna giriş yapabiliriz. İşyeri hekimliği kurs süreleri teorik olarak verilen eğitimleri 180 saat ve uygulamalı eğitimleri ise 40 saat olmak üzere toplam 220 saat süren bir mesleki eğitimdir. Eğitim kurumlarının dilerlerse bu süreleri uzatma yetkisi vardır. Peki işyeri hekimliği kursu online olarak verilebiliyor mu? İşyeri hekimliği kurslarının zaten mücbir sebepler dışında 180 saat olan teorik eğitimlerinin yarısı online/uzaktan eğitim şeklinde verilmektedir. Uzaktan eğitimlerin işleyişi şu şekilde olmaktadır. İşyeri hekimliği kursu online eğitimleri (eş zamanlı senkron) ve eş zamansız (asenkron) şeklinde verilmektedir. Eş zamanlı eğitimlerde katılımcılar uzaktan eğitimin verileceği gün ve saate bilgisayarları başında hazır olarak dersi canlı olarak takip etmektedir. Eş zamansız yani asenkron eğitimlerde katılımcılar istedikleri zamanda eğitimin asenkron kısmına girip eğitimlerini tamamlayabilirler.
Ancak 90 saat olarak yapılan işyeri hekimliği kursu online eğitimleri yaklaşık 2 yıldır tüm dünyayı kasıp kavuran Covıd-19 salgını sebebiyle değişikliğe uğramıştır. Yapılan değişikliklerle eğitimlerin yüz yüze gerçekleştirilen bölümleri de uzaktan eğitime dahil edilmiş böylece 90 saat olan online eğitim süresi 180 saate çıkarılmıştır. Şu an için online işyeri hekimliği eğitimlerimiz devam etmekte olup uygulamanın her an bitirilebileceğini hesaba katarak Bulut Akademi online işyeri hekimliği eğitim fırsatını kaçırmamanız gerektiğini de bu vesileyle hatırlatalım.
Eğitim programının son kısmını yukarıda da açıkladığımız gibi uygulama eğitimleri oluşturmaktadır. Uygulama eğitiminin süresi 40 saattir. Adaylar belirlenen işyerlerinde en az bir işyeri hekiminin nezaretinde işyeri hekimliği kurs süreleri kapsamında 40 saat staj yapmaktadırlar.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comentarios