İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için çeşitli şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlardan bir tanesi de iş sağlığı ve güvenliği kursu hakkındadır. İş sağlığı ve güvenliği kursu Bakanlık tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında verilir. İSG uzmanı olmak isteyen kişilerin eğitime katılması ve zorunlu süreci tamamlaması gerekir. Ülkemizde iş güvenliği eğitimi birçok şehirde verilir. Eğitimlerin teorik kısmında katılım zorunluluğu bulunur. Siz de kariyerinize İSG uzmanı olarak devam etmek isterseniz iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alarak hayallerinize adım atabilirsiniz. Bu sayede birçok işyerinde çalışma fırsatı elde edebilir, yüksek maaş olanaklarıyla geleceğinizi sağlam temel üzerine kurabilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimine Kimler Katılabilir?
İSG eğitimi alabilmek için gereken ilk şart üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmaktır. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilme hakkı aşağıdaki bölüm mezunlarına tanınmıştır:
Tüm mühendislik fakültesi bölümleri
Tüm mimarlık fakültesi bölümleri
Fen - edebiyat fakültesi; fizik, kimya ve biyoloji bölümleri
Tüm teknik personellik bölümleri
İş sağlığı ve güvenliği bölümü.
Burada önemli bir noktaya ışık tutmak istiyoruz. İş güvenliği eğitimi yukarıdaki bölüm mezunları için gereklidir. Fakat iş sağlığı ve güvenliği bölümü lisans mezunları ve İSG alanında yüksek lisans yapan kişilerin eğitimlere katılması gerekli değildir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Kaç Saat Sürer?
İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri 220 saatten oluşur. Eğitimlerin işleyişi ise 3 kategoriye ayrılır.
Birinci kategori: 90 saatlik teorik eğitim (yüz yüze gerçekleşir)
İkinci kategori: 90 saatlik uzaktan eğitim (online gerçekleşir)
Üçüncü kategori: 40 saatlik staj.
Ancak eğitimlerin işleyişi 2020 yılında değişikliğe uğramıştır. Bildiğiniz gibi 2020 yılında pandemi yaşanmış ve eğitimlere geçici olarak ara verilmiştir. Bu durum İSG kursu işleyiş şeklini de değiştirdi. Buna göre; teorik eğitimler yerini uzaktan eğitime bırakmıştır. Katılımcının kurs tarafından kendisine verilen saatlerde eğitimlere katılması ve devamsızlık hakkını aşmaması gerekir. Aksi takdirde eğitim geçersiz sayılır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Hangi Şehirlerde Verilir?
İş güvenliği eğitimi İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Antalya ve Bursa başta olmak üzere birçok şehirde verilir. Geçtiğimiz yıllarda eğitimlere katılabilmek için Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumun olduğu bir şehirde ikamet etmek gerekirdi. Bu durum çalışan ya da seyahat engeli olan kişileri olumsuz yönde etkileyen bir faktördü. Birçok kişi uzmanlık sınavlarına katılamamaktaydı. Fakat günümüzde bulunduğunuz şehirde İSG kurumu olsun ya da olmasın online eğitimlere katılım sağlayabilirsiniz. Ancak eğitimlerin işleyişi ilerleyen yıllarda yeniden eski haline dönebilir. Bu nedenle kursa katılmakta geç kalmamanız gerekir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerine Katılmak Zorunlu mu?
En merak edilen konular arasında iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine katılmak zorunlu mu sorusu yer alır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi iş güvenliği uzmanı olabilmek için eğitimlere katılmak gerekir. Ülkemiz, İSG uygulamalarına büyük önem verir. Bu doğrultuda uzmanların mesleki bilgiler konusunda tam donanımlı olması şarttır. Bu nedenle eğitim süreci titizlikle işlenir. İş sağlığı ve güvenliği uzman adayının da tüm sürece hakim olması ve dersleri itina ile dinlemesi gerekir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin sadece sınava yönelik değil, meslek hayatına da hazırlanması önemlidir. Bu doğrultuda kendinizi geliştirmeniz, iyi bir eğitim kurumuna kayıt olmanız önemli hususlar arasında yer alır. Bunların yanı sıra staj sürecini de zorunluluktan ziyade, mesleği öğrenmek için bir fırsat olarak görmeniz önemli detaylardan biridir.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments