Günümüzde en çok merak edilen meslek dalları arasında tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yer alır. Kariyerine bu alanda yön vermek isteyen ve mesleğin iş imkanlarından faydalanmak isteyen kişiler TMGD hakkında sıklıkla araştırma yapar. Ancak TMGD eğitimi alan ya da almayı düşünen kişiler çeşitli soru işaretleri ile karşı karşıya kalır. Bu soru işaretlerinden bir tanesi de TMGD eğitiminden sonra kaç kez sınava giriş hakkı bulunuyor konusudur. Bu yazımızda TMGD eğitimi ve sınav süreci hakkında bilgi vereceğiz.
TMGD Nedir? TMGD Belgesi Nasıl Alınır?

TMGD eğitim ve sınav sürecinden önce mesleği açıklamak istiyoruz. TMGD açılımı “tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı”dır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı ADR Başlık 1.8.3’te belirlenen maddelere uygun şekilde çalışmakla yükümlüdür. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak çalışabilmek için eğitim ve sınav sürecine katılım sağlamak gerekir. TMGD kursu yetkili kurumlarda verilir. Kurs sürecinin ardından sınavdan başarı elde etmek gerekir. Tüm süreci başarıyla tamamlayan kişiler TMGD belgesi almaya hak kazanır. TMGD olma hakkı verilen üniversite bölümleri şunlardır:
Mühendislik fakültesi bölümleri
Tehlikeli madde güvenlik bölümü
Fizik, kimya ve biyoloji bölüm mezunları.
TMGD Eğitimi

TMGD belgesi almak için ilk aşama eğitim sürecine katılım sağlamaktır. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlardan eğitim almalıdır. Tehlikeli madde güvenlik eğitimi 64 saat sürer. 8 güne tekabül eden eğitim sürecine katılım zorunludur. Yani, katılımcının devamsızlık yapma hakkı yoktur. TMGD eğitim süreci ciddiyet ister. Bu doğrultuda tüm sürece hakim olmak ve eğitimde tüm eksik noktaları öğrenmek gerekir. TMGD eğitimine katılabilmek için tüm belgelerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir. TMGD belgesi almak isteyen kursiyerler aşağıdaki belgeleri temin etmelidir:
Kesin kayıt formu
Noter onaylı diploma fotokopisi
2 adet vesikalık fotoğraf
Adli sicil kaydı
Nüfus cüzdanı fotokopisi.
Burada önemli bir konuya parantez açmak istiyoruz. TMGD eğitimine katılabilmek için adli sicil kaydının temiz olması gerekir. Katılımcının adli sicil kaydında yüz kızartıcı hiçbir suç olmamalıdır. Yüz kızartıcı suç işleyen kişiler tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yapma hakkını kaybeder.
TMGD Sınavı

TMGD sınavı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ADR/RID Bölüm 1.8.3’e uygun olarak gerçekleşir. Uluslararası sözleşmeler ve anlaşmalar kapsamında gerçekleşen sınav kitap açık şekilde yapılır. Katılımcıların sınavdan başarılı olması için 100 puan üzerinden en az 70 puan alması gerekir. Sınav Ankara’da yapılır.
TMGD Eğitiminden Sonra Kaç Kez Sınava Giriş Hakkı Bulunuyor?

TMGD belgesi nasıl alınır sorusuyla karşı karşıya kalan kişiler sınav hakları hakkında bilgi sahibi olmak ister. TMGD sınavından başarısız olan adaylar sınava kaç defa daha girebileceğiniz merak eder. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitim sürecinin ardından gerçekleşen ilk sınavdan başarısız olan adaylar için 3 kez daha giriş hakkı tanınır. Yani aday, sınava 4 defa giriş yapabilir. Eğer katılımcı sınava 4 defa giriş yaptığı halde yani tüm haklarını doldurduğu halde başarı elde edemediyse yeniden eğitime katılmak zorunda kalır.
Biraz da TMGD mesleği hakkında bilgi vermek istiyoruz. En sık merak edilen sorulardan bir tanesi de TMGD başka iş yapabilir mi konusudur. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak çalışan kişilerin işini ciddiyetle yerine getirmesi ve mesleğe odaklanması gerekir. Tüm süreç titizlikle takip edilmeli, görev ve sorumluluklar istisnasız yerine getirilmelidir. Bu yüzden tehlikeli madde güvenlik danışmanı olarak çalışan kişilerin başka bir işte görev alması mümkün değildir.
DU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments