top of page

İşyeri Hekimliği Kursu Kaç Saat?


İşyeri Hekimliği Kursu Kaç Saat?
İşyeri Hekimliği Kursu Kaç Saat?

İşyeri hekimleri ülkemizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan bir meslek grubudur. İşyeri hekimliği yapabilmek için Bakanlık tarafından belirlenen şartları sağlayarak işyeri hekimliği sertifikası alma zorunluluğu bulunmaktadır. İşyeri hekimliği uzmanlık gerektiren bir meslektir. İşyeri hekimleri ile Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı kazanan hekimler sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Herhangi bir sağlık kuruluşunda uzman hekim olarak çalışabilmek için TUS sınavını kazanmak gerekliyken işyerlerinde hekim olarak çalışabilmek için tıp eğitiminin yanında ayrı bir eğitim almak gerekiyor. Tıp Fakültesinden mezun olan hekimlerin işyeri hekimliği eğitimleri Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında verilirken sınavları da yine aynı şekilde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.




WhatsApp
Canlı Destek | Hızlı Çözüm 😊 | Tıklayın

 

İşyeri Hekimi Kimdir? Görevleri Nelerdir?


İşyeri Hekimi Kimdir?
İşyeri Hekimi Kimdir?

İşyeri hekimleri, işletmelerdeki her türlü faaliyetin sağlık ve güvenlik alanındaki ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmasını sağlar. İşyeri hekimliği koordineli bir biçimde çalışmayı gerektiren bir meslektir. Bu nedenle işletmede bulunan diğer İSG personeli ile beraber çalışırlar. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylı işyeri hekimliği sertifikası sahibidirler. Bir işyeri hekiminin görevi;

  • Çalışanların şikayet ve hastalıklarını önceden tespit ederek gerekli önlemleri almak,

  • Çalışma koşullarının iyileştirilmesi için risk değerlendirme çalışmalarına katılmak,

  • Çalışanların sağlık muayenelerini yaparak tetkik sonuçlarını kayıt altına almak,

  • Sürdürülebilir bir iş sağlığı için işyerlerini teftiş etmektir.

İşyeri hekimleri her şeyden önce uzman bir danışmandır. Gerek işverenler gerekse de çalışanlar ile sıkı bir diyalog içindedir. Süreç içinde özellikle iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ile ortak bir yol haritası kapsamında çalışması önemlidir. Bir işyeri hekiminin en önemli özelliği çalışmalarında kurum veya kişilerin talimatları ile değil kendi vicdanı ve mesleki sorumluluğu doğrultusunda çalışmasıdır.


 

İşyeri Hekimliği Kursu


İşyeri Hekimliği Kursu
İşyeri Hekimliği Kursu

İşyeri hekimi olmak isteyen adayların Bakanlık tarafından düzenlenen İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik kapsamında belirtilen şartları sağlaması gerekir. Nedir bu şartlar? İşyerlerinde hekim olarak çalışabilmek için öncelikle yurtiçi veya yurtdışındaki üniversitelerin Tıp Fakültelerinden/denkliği YÖK tarafından onaylanmış Tıp Fakültelerinden mezun olmak gerekiyor. İkinci şart yukarıda da belirttiğimiz üzere Tıp Fakültesi eğitimlerinden bağımsız olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki almış özel eğitim kurumlarında eğitim almaktır. Eğitimler her yıl Bakanlık tarafından belirlenmekte olup teorik ve uygulamalı olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.


Peki işyeri hekimliği kursu kaç saat? Kurumumuz Bulut Akademi bünyesinde işyeri hekimliği kursları, toplamda 220 saat süren bir eğitim sürecidir. Eğitimin 180 saati teorik eğitim ve 40 saati de uygulamalı eğitim şeklinde gerçekleştirilmektedir. 180 saat olan teorik eğitimlerin yarısı senkron yarısı ise a-senkron eğitim ile verilebilmektedir. İşyeri hekimliği sertifikası alan tabiplerin 5 yılda bir vize yaptırarak sertifikalarını yenilemeleri gerekir. İşyeri hekimliği kursu kaç saat? sorusunu da bu şekilde yanıtladıktan sonra merak edilen bir başka konu olan işyeri hekimliği sınavları hakkında bilgiler verelim.


 

İşyeri Hekimliği Sınavı


İşyeri Hekimliği Sınavı
İşyeri Hekimliği Sınavı

İşyeri hekimi olmak isteyen tabiplerin Bakanlık onaylı sertifikalarını alabilmeleri için yılda en az iki defa yapılan İSG sınavına girmeleri zorunludur. Sertifika alabilmek için sınavdan 70 puan alınması gerekmektedir. İşyeri hekimliği sınavı 50 sorudan oluşmaktadır. Sınavda yanlış cevapların doğru vermiş olduğunuz yanıtları götürmediğini hatırlatalım. Sınavda 70 puan alamayarak başarısız olan adayların sınırsız sınav hakkı bulunmaktadır. Bu demektir ki şayet sınavda başarısız olursanız yeniden eğitime katılmaya gerek olmadan direkt olarak sınava girebilirsiniz. Sınavda başarılı olan adaylar İSG-Katip sistemi üzerinden sertifikalarını alarak işyeri hekimi olarak göreve başlayabilmektedir.

 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
Bulut Akademi, Google Resmi Haber Kaynağıdır.
 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

WhatsApp
Canlı Destek | Hızlı Çözüm 😊 | Tıklayın
 

Comments


bottom of page