Günümüzde en dikkat çeken ve ilgi gören meslek kollarından bir tanesi de tehlikeli madde güvenlik danışmanlığıdır. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı iş ilanlarının fazla olduğu ve yüksek gelir ortaya koyan bir meslektir. Özellikle birçok meslek grubu ekstra iş fırsatı olarak TMGD’yi değerlendirir. Aynı zamanda ülkemizde birçok üniversitenin tehlikeli madde güvenlik bölümü bulunur. Kariyerine TMGD alanında yön vermek isteyen kişilerin tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sertifikası alması ve gereken şartları yerine getirmesi gerekir.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı; tehlikeli maddelerin güvenli şekilde ambalajlanması, boşaltılması, nakledilmesi ya da doldurulması konusunda görev alır. Burada bahsi geçen katı, sıvı ve gaz formundaki tehlikeli maddelerden bazıları:
-Oksitleyici maddeler
- Aşındırıcı maddeler
- Patlayıcı maddeler
- Boğucu maddeler
- Radyoaktif maddeler olarak sıralandırılır.
TMGD görevini yerine getirirken; insanları, çevreyi, doğayı ve diğer canlıları korumayı hedefler. Bu doğrultuda eğitim ve sınav sürecine tabi tutulur.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Eğitimi
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi alabilmek için ilgili şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlar:
- Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak
- Adli sicil kaydında yüz kızartıcı suç işlememiş olmaktır.
Tehlikeli madde güvenlik belgesi alma hakkı verilen üniversite bölümleri ise: Mühendislik fakültesi bölümleri, fizik - kimya - biyoloji bölümleri, tehlikeli madde güvenlik ön lisans ve lisans bölümleridir..
Bir diğer önemli şart olan yüz kızartıcı suç işlememiş olma şartı ise eğitim alabilmek açısından gereklidir. Adaydan eğitime kayıt olurken adli sicil belgesi istenir. Eğer eğitime engel bir durum varsa katılımcının TMGD olması mümkün değildir.
Tehlikeli madde güvenlik eğitimi 64 saat sürer. 8 gün süren eğitim %100 online (uzaktan) gerçekleşir. Katılımcının eğitime titizlikle katılması gerekir. Eğer aday eğitime düzgün şekilde katılmazsa sınava girmesi mümkün değildir.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sınavı
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılır. Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir. Adayın tehlikeli madde güvenlik danışmanı olabilmesi için en az 70 puan alması gerekir. Katılımcılara 4 sınav hakkı tanınır. Aday 4 sınav hakkında da başarısız olursa yeniden tehlikeli madde güvenlik danışmanı eğitimi almalıdır. Burada önemli bir noktaya daha dikkat çekmek istiyoruz: Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kursu bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarda alınmalıdır. TMGD eğitimi vermeye yetkili olan kurumların listesine buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Sınav üç buçuk saat sürer. Farklı formlarda sorulan sınav kitap açık şekilde gerçekleşir.
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı nasıl olunur sorusunun cevaplarını açıkladık. Şimdi geldik sertifika almaya hak kazanan adayların nasıl bir yol izlemesi gerektiğine. İlk olarak eğitim ve sınav sürecini başarıyla tamamladığınız için sizi tebrik ediyoruz. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olan kişilerin T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne ilgili evraklar ve dilekçe ile birlikte müracaat etmesi gerekir. Sertifikayı almak için müracaat esnasında aşağıdaki belgeleri eksiksiz olarak temin etmeniz gerekir:
1. Nüfus cüzdanı fotokopisi
2. Dilekçe
3. Adli sicil kaydı belgesi
4. Noter onaylı diploma fotokopisi
5. Yangın söndürme eğitimine katılım sağlandığına dair belge ve noter onaylı sureti.
6. Sertifika ücretinin yatırıldığına dair makbuz.
Sertifika ücretini Halk Bankası üzerinden yatırabilirsiniz. Tüm şartları yerine getiren ve eksiksiz şekilde müracaat eden adaylar sertifikasını e-devlet üzerinden alabilir. Siz de Bakanlık otomasyon sistemine yüklenecek tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sertifikasına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments