top of page

Mecburi Hizmet (DHY) Yapmadan İşyeri Hekimi Olunabilir mi?



Mecburi Hizmet (DHY) Yapmadan İşyeri Hekimi Olunabilir mi?

İşyeri Hekimliği Eğitimi öncesi adaylarımızdan sıkça duyduğumuz sorulardan birisi de DHY zorunlu mu, başka bir ifadeyle mecburi hizmet (DHY) yapmadan işyeri hekimi olunabilir mi sorusudur. Bugünkü yazımızda bu soruya yanıt arıyor olacağız.






DHY Zorunlu mu?


Doktorların Tıp Fakültesinden 6 yıl eğitim aldıktan sonra, Devlet Hizmet Yükümlülüğünü tamamlamadan görev yapmalarının önü kapatılmış durumdadır. İstifa etmeleri veya hiç göreve başlamamaları durumunda ise başka bir devlet kurumunda çalışmaları bir süre (1 yıl kadar) engellenmektedir.


Zorunlu hizmet yerine getirilmeden tayin hakkı elde edilemez. Hekimler bulunduğu görev yerinde, önceden belirli olan mecburi hizmet süresi kadar çalışmalıdır.


Devlet Hizmet Yükümlülüğü bir hekimin üzerinde bulundukça, özel kurum veya kuruluşlarda yasal olarak çalışamaz. Pratisyen hekimler ve uzman hekimler için de aynı durum söz konusudur.


Bu kuralı ihlal edip zorunlu DHY süresini doldurmadan diğer özel kurumlarda çalışan uzmanlara durumun tespiti halinde ceza ve yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu ceza ve yaptırımlar hem hastaneye hem de hekime uygulanmaktadır.


Mecburi Hizmet Yapmadan Hekimlik Yapmak Mümkün mü?


Bu konular tamamıyla sınırlandırma olmasa da birçok alanda sınırlandırmaya tabi tutulmuştur. Hekimlik mesleği sanılanın aksine sadece hastane ortamında yapılan bir meslek değildir. Bunun yanında ameliyathane veya polikliniklerle kısıtlanmış bir meslek hiç değildir.


Mecburi Hizmet (DHY) Yapmadan İşyeri Hekimi Olunabilir mi?


Mecburi hizmeti tamamlamadan hekimlik yapılabilecek alanlar da vardır. İşte bu alanlardan birisi de İşyeri Hekimliğidir. Hatta bu konuda başı çeken hekimlik türünün, işyeri hekimliği olduğunu söyleyebiliriz.


İşyeri hekimliğinin haftalık ve aylık hesaplanan çalışma saatleri ile saatlik ücret ve diğer pek çok alanda avantajlı yönleri vardır.


Nasıl İşyeri Hekimi Olunur?


Peki işyeri hekimi nasıl olunur?


İşyeri hekimi olabilmek için işyeri hekimliği kursu veren eğitim kurumuna kayıt olup verilecek kurs tamamlanmalıdır. Daha sonra ise yılda 2 defa yapılan işyeri hekimliği sınavına girip yeterli puan alınmalıdır. Böylelikle işyeri hekimliği belgesi alabilir ve birçok iş seçeneği ile karşılaşabilirsiniz.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 


Comments


bottom of page