top of page

İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri Hesaplama


İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri Hesaplama
İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri Hesaplama

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre işverenler işyerlerinde sağlık ve güvenliğin sağlanabilmesi için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorundadır. Bu yükümlülüğün yerine getirilebilmek için işveren;

İşyeri hekimini şirket bünyesinde istihdam etmek maliyetli bir iştir. Bu nedenle firmalar genelde OSGB'ler vasıtasıyla bu hizmeti yerine getirirler. Kaç tane işyeri hekimi çalıştırılması gerektiği, destek alınacak işyeri hekimlerinin çalışma süreleri firmaların ait olduğu tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre değişiklik göstermektedir. Hal böyle olduğundan şirketlerin işyeri hekimlerini çalıştırmadan önce işyeri hekimi çalışma süreleri hesaplama konusunda bilgi sahibi olmaları gerekiyor.




 

Tehlike Sınıfına Göre İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri



Tehlike Sınıfına Göre İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri
Tehlike Sınıfına Göre İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın işyeri hekimlerinin görev, yetki, sorumluluk ve eğitimleri ile ilgili hazırlamış olduğu 20.07.2013 tarih ve 28713 sayılı yönetmeliğine göre işyeri hekimlerinin çalışma süreleri tehlike sınıfına göre aşağıda belirtildiği şekilde tanımlanmıştır.

  • Az tehlike sınıfında bulunan bir işletmede çalışan işyeri hekimleri her çalışan başına ayda en az 5 dakika hizmet vermelidir,

  • Tehlikeli sınıfında olan işletmelerde çalışan işyeri hekimleri her çalışan başına ayda en az 10 dakika hekimlik hizmeti vermelidir,

  • Tehlike sınıfı "Çok Tehlikeli" kapsamında bulunan işyerlerinde çalışan hekimler her çalışan başına ayda en az 15 dakika işyeri hekimliği hizmeti vermelidir.


 

Çalışan Sayısına Göre İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri


20.07.2013 tarihli yönetmelikte işyeri hekimlerinin çalışma süreleri çalışan sayısına göre de tanımlanmıştır. Buna göre hangi işletmelerin tam zamanlı hekim çalıştırma zorunluluğu olduğu açıkça belirtilmiştir. Çalışan sayısı aşağıda belirtilen limitlerde olan işletmeler yarı zamanlı değil şirket bünyesinde tam zamanlı bir hekim çalıştırmak zorundadır.


Çalışan Sayısına Göre İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri
Çalışan Sayısına Göre İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri
  • Firma faaliyet konusu itibari ile "Az Tehlikeli" sınıfa giriyorsa, 2000 veya daha çok personel çalıştırıyorsa her 2000 çalışan için şirket bünyesinde en az 1 adet tam zamanlı işyeri hekimi çalıştırmak zorundadır. Örneğin 4000 kişinin çalıştığı "Az Tehlikeli" sınıfta yer alan bir işyerinde yönetmeliğe göre 2 adet tam zamanlı işyeri hekimi görev yapmalıdır.

  • Firma faaliyet konusu itibari ile "Tehlikeli" sınıfa giriyorsa, 1000 veya daha çok çalışanı bulunuyorsa her 1000 çalışan için şirket bünyesinde en az 1 adet tam zamanlı işyeri hekimi çalıştırmak zorundadır. Çalışan sayısının 1000 rakamının tam katlarından daha fazla olması durumunda "Tehlike Sınıfına Göre İşyeri Hekimlerinin Çalışma Süreleri" konusunda bahsettiğimiz çalışma süreleri geçerli olacaktır. Örneğin 8000 kişinin çalıştığı "Tehlikeli" sınıftaki bir işyeri 8 tane işyeri hekimi çalıştırmak zorundadır.

  • Firma faaliyet konusu itibari ile "Çok Tehlikeli" sınıfta yer alan bir işletme ise, 750 veya daha fazla çalışanı varsa, her 750 çalışanı için şirket bünyesinde 1 adet tam zamanlı işyeri hekimi görevlendirmek zorundadır. Örneğin 1500 çalışanı olan "Çok Tehlikeli" sınıfta bulunan bir işletme tam zamanlı 2 hekim istihdam etme durumunda kalacaktır. Eğer çalışan sayısı 750 sayısının tam katlarından daha fazlaysa kişi başı aylık çalışma sürelerine göre ek işyeri hekimi çalıştırılacaktır.

  • Yönetmeliğe göre yöneticilik yapmayan ve kamu kurumlarında çalışan tabipler ile aile hekimleri dışında kalan tabipler tam zamanlı olarak çalıştıkları yer haricinde başka bir yerde fazladan çalışamazlar.


 

İşyeri Hekimi Çalışma Süreleri Tablosu


Aşağıda işyeri hekimi çalışma süreleri hesaplama konusunda işinize çok yarayacak bir tablo oluşturduk. Bu tabloya bakarak kolayca hesaplama yapabilir veya internette bulunan çalışma süreleri hesaplama araçlarından faydalanabilirsiniz.


İşyeri Tehlike Sınıfı

Çalışma Süresi

(Çalışan Başına)

Çalışan Sayısı

(Tam Zamanlı)

Az Tehlikeli

5

2000

Tehlikeli

10

1000

Çok Tehlikeli

15

750


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

İş Sağlığı ve Güvenliği, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı, Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Eğitimleri

Sadece, ilgili Bakanlıklardan yetki alan Kurumlar tarafından verilebilir.

Lütfen, YETKİSİZ KİŞİ VE KURULUŞLARA İTİBAR ETMEYİNİZ.

TAKLİTLERİMİZDEN SAKININIZ.

Bulut Akademi iSG Eğitimi Stamford Yetki.png
Bulut Akademi İşyeri Hekimliği Eğitimi ISO 9001.png
Bulut Akademi İş Güvenliği Kursu ISO 27001 .png
Bulut Akademi isg kurs fiyatları ISO 10002.png
Bulut Akademi işyeri hekimliği kursu TSE Belgesi.png
Bulut Akademi iş güvenliği eğitimi HSE Master Yetki.png

© Copyright | Bulut Akademi Eğitim Kurumları | 2009 - 2024 Retorik™ Creative

isgkursu_telegram.png
bottom of page