top of page

İşyeri Hekiminin Çalışma Süresi


İşyeri Hekiminin Çalışma Süresi
İşyeri Hekiminin Çalışma Süresi

İş sağlığı ve güvenliği kanununun 30.06.2021 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte çalışma yaşamında iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları bir üst seviyeye taşınmış oldu. Kanunla birlikte işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunlu hale getirilmiştir. Bununla birlikte 10 ve üzeri çalışanı bulunan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde diğer sağlık personeli çalıştırılması da kanunun getirmiş olduğu yükümlülükler arasında yerini almıştır. İş sağlığı ve güvenliği kanunu ve İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmelik ile birlikte işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri de yasal bir zemine oturtulmuştur.


İşyeri hekimi nedir? İşyeri hekimleri Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş, sertifika sahibi hekimleri ifade eder. Bu meslek grubundaki kişiler kurum ve işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirmekle sorumludur. İşyeri hekimleri ihmallerinden dolayı ortaya çıkacak sonuçlardan öncelikle işverenlere karşı sorumludur.




WhatsApp
Canlı Destek | Hızlı Çözüm 😊 | Tıklayın

 

İşyeri Hekimi Çalışma Saatleri



İşyeri Hekimi Çalışma Saatleri
İşyeri Hekimi Çalışma Saatleri

İşyeri hekiminin çalışma süresi Resmi Gazete'de yayınlanan 12/12/2014 tarih, 29209 sayılı değişiklik ile birlikte yeniden düzenlenmiştir. Buna göre kurum ve işletmelerde görevlerini yerine getirebilmeleri için işyeri hekiminin çalışma süresi aşağıda belirtildiği şekilde olacaktır;

  • Az tehlike sınıfına dahil olan işletmelerde çalışan işyeri hekimleri her çalışan başına ayda en az 5 dakika hizmet verecektir.

  • Tehlikeli sınıfına dahil olan işletmelerde çalışan işyeri hekimleri her çalışan başına ayda en az 10 dakika hizmet vereceklerdir,

  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde çalışan işyeri hekimleri her çalışan başına ayda en az 10 dakika işyeri hekimliği hizmeti vereceklerdir.

Şayet siz de bir işyeri hekimi adayı iseniz sertifika eğitimlerimiz ile ilgili bilgi almak için Bulut Akademi web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.


 

Tam Zamanlı İşyeri Hekimliği


Tam Zamanlı İşyeri Hekimliği
Tam Zamanlı İşyeri Hekimliği

İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmelikte tam zamanlı işyeri hekimliğinin koşulları da belirlenmiştir. Buna göre aşağıda belirtmiş olduğumuz şartları taşıyan az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler tam zamanlı işyeri hekimi çalıştırmak zorundadır.


Az tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler şayet 2000 ve üzeri personel çalıştırıyorlarsa her 2000 çalışanı için en az 1 adet tam gün çalışacak işyeri hekimi istihdam etmek zorundadır. Eğer 2000'nin tam katlarından fazla personel çalışıyorsa kalan personel için yukarıda belirttiğimiz işyeri hekimlerinin çalışma süreleri esas alınarak yeteri sayıda işyeri hekimi istihdam edilir.


Tehlikeli sınıfta bulunup 1000 ve üzeri çalışana sahip işletmeler her 1000 çalışanı için tam gün çalışmak üzere en az 1 adet işyeri hekimi istihdam etmek zorundadır. Eğer çalışan sayısı 1000'in katlarından fazlaysa geriye kalan personel için yukarıda belirttiğimiz işyeri hekimlerinin çalışma süreleri esas alınarak yeterli sayıda hekim görevlendirilir.


Çok tehlikeli sınıfta bulunan işletmelerde 750 ve üzeri çalışan için her 750 çalışana 1 adet tam zamanlı hekim görevlendirilir. Çalışan sayısı 750'nin katlarından daha fazlaysa bu durumda yukarıda belirtilen işyeri hekimleri çalışma süreleri baz alınarak işyeri hekimi görevlendirilmesi yapılır.


İşyeri hekimleri ile sözleşme yapılırken kanun ve yönetmeliklerde belirtilen çalışma süreleri dikkate alınarak sözleşme yapılmalıdır. Bir işyeri hekimi farklı işletmelerle kısmi süreli sözleşme imzaladıysa yolda geçen süreler çalışma süresinden sayılmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de tüm görevlendirmelerin İSG-Katip sistemi üzerinden yapılması gerektiğidir. İSG-Katip üzerinden yapılmayan sözleşmeler geçersiz sayılmakta ve kuruma idari para cezası uygulanmaktadır.


 

İşyeri Hekimleri Toplam Çalışma Süreleri


İşyeri hekimlerinin görevlendirilmeleri yapılırken tüm sürecin İSG-Katip sistemi üzerinden yapılması gerekiyor. İşyeri hekimlerinin 1 ayda çalışabileceği toplam süre sisteme tanımlanmış olup belirlenen süreler dışında sözleşme yapmaya İSG-Katip modülü izin vermemektedir. Peki işyeri hekimlerinin çalışma süreleri İSG-Katip sisteminde nasıl tanımlanmaktadır?


İşyeri Hekimleri Toplam Çalışma Süreleri
İşyeri Hekimleri Toplam Çalışma Süreleri

İşyeri hekimlerinin aylık toplam çalışma süreleri önceden 180 sat olarak belirlenmişken yapılan bir değişiklikle bu süre 195 saate çıkarılmıştır. Ayrıca yine önceden 37 saat olarak tanımlanan fazla mesai süreleri ise 22,5 saat olarak yeniden düzenlenmiştir. Sistem şu an için bu saatlere göre sözleşmelere onay vermektedir. İşyeri hekimleri ve işverenlerin sözleşme aşamasında bu saatleri bilmesi önemlidir. Bu konu ile ilgili önemli bir detayı da hatırlatmak isteriz. 195 saat aylık toplam çalışma süresi ve 22,5 saat fazla mesai konusu yalnızca tam zamanlı olarak çalışan hekimler ile alakalı bir konudur. Kısmi zamanlı çalışan hekimler için bu süreler baz alınmamalıdır.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
Bulut Akademi, Google Resmi Haber Kaynağıdır.
 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

WhatsApp
Canlı Destek | Hızlı Çözüm 😊 | Tıklayın
 

Comentarios


bottom of page