İş sağlığı ve güvenliği bölümü sıklıkla araştırılan meslek dalları arasında yer alır. İş sağlığı ve güvenliği bölümü; çalışanları korumayı, üretimi sağlamayı ve verimi arttırmayı hedefler. İş güvenliği uzmanı yorumları arasında araştırma yapıldığında mezunların iş imkanları konusunda avantajlı olduğu görülür. Fakat “uzman” sıfatıyla çalışabilmek için eğitim sürecinin ardından gereken şartları yerine getirmek gerekir. Bu yazımızda C sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur sorusunun cevaplarını anlatacağız. Siz de kariyerinize İSG alanında yön vermek isterseniz yazımızın tamamını okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz.
Nasıl İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olunur?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için gereken en önemli şart üniversite mezunu olmaktır. Ülkemizde İSG uzmanı olma hakkı; mühendislik, mimarlık, fen - edebiyat, İSG ön lisans - lisans ve teknik öğretmenlere tanınmıştır. Tüm mühendislik, mimarlık ve teknik öğretmenler İSG uzmanı olabilir. Fen - edebiyat fakültesinden ise fizik, kimya ve biyoloji uzmanları İSG uzmanı olarak çalışabilir. C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için üniversite eğitiminin yanı sıra bakanlık tarafından onaylanmış kurumlardan birinden eğitim almak gerekir. Eğitime devam etmek zorunludur. Eğitim sürecinin ardından C sınıfı uzmanlık sınavına girilmesi gerekir. Uzmanlık sınavında 50 soru sorulur. En az 35 soruyu doğru yapan kişiler C sınıfı iş güvenliği uzmanı olma hakkı elde eder.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Sınıfları Nelerdir?
İş sağlığı ve güvenliği sertifikaları tehlike sınıfına göre 3’e ayrılır. Bunlar: C, B ve A’dır. C sınıfı az tehlikeli, B sınıfı tehlikeli, A sınıfı ise çok tehlikeli sınıfa bakar. Mezunlar kariyer hayatına C sınıfından başlar. Meslekte tecrübe kazanan ve sınavlara girerek başarı elde eden kişiler sınıf ilerletme hakkına sahip olur. iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları da tehlike sınıfına göre değişiklik gösterir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Görevleri Nelerdir?
C sınıfı uzman olmak için gereken şartlar yerine getirildiği takdirde meslek hayatına başlanır. Bu noktada C sınıfı iş güvenliği uzmanı görevleri şunlardır:
Çalışanlara eğitim vermek
Risk değerlendirmesi yapmak
Çalışma ortamında güvenli ortam yaratmak
Çalışanları bilgilendirmek
Gereken belgeleri kayıt altına almak
Gerektiğinde diğer birimlerle işbirliği içinde çalışmak.
C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşları Nasıldır?
İşini severek yapmak çalışma hayatında performansı doğrudan etkiler. Birçok insan ailesi ya da arkadaşlarıyla geçirdiği zamandan fazlasını iş ortamında geçirir. Hal böyle olunca İSG mesleğinin de severek yapılması gerekir. Tüm bu manevi unsurların yanı sıra çalışma hayatında ekonomik unsurlar da dikkate alınmalıdır. Birçok kişi C sınıfı iş güvenliği uzmanı maaş 2020 yılında ne kadardır merak eder. C sınıfı uzman maaşları genellikle tecrübeler doğrultusunda değişiklik gösterir. Maaş aralıkları 2020 yılında 2500 - 3000 TL arasındadır. Bu noktada çalışılan yer ve koşullar da göz önünde bulundurulmalıdır. Mesleğe ilk kez atılan ve tecrübesi olmayan kişiler asgari ücrete ya da asgari ücretten biraz fazlasına karşı hazırlıklı olmalıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavına Nasıl Çalışmak Gerekir?
İş sağlığı ve güvenliği bölümü bittikten sonra sınav süreci başlar. Üniversite eğitiminin hemen ardından C sınıfı uzmanlık sınavına giren kişilerin bilgileri tazedir. Bu sayede sınavı kazanmaları daha kolaydır. Uzmanlık sınavına hazırlanırken konu tekrarı yapmak ve geçmiş yıllarda çıkan soruları çözmek fayda sağlar. Sınava bir ay kaldığında ise deneme çözerek konu eksikliklerinin saptanması oldukça önemlidir. Sınava çalışırken zamanı verimli kullanmayı da öğrenmeniz önemli hususlar arasında yer alır.
KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments