top of page

2 Yıllık Üniversite Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?


Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
İş Güvenliği Uzmanı

İş sağlığı ve güvenliği birçok üniversite mezununa ekstra bir iş kapısı halindedir. Özellikle kendi sektöründe iş bulamayan ya da kariyerine farklı bir yön vermek isteyen kişiler iş sağlığı ve güvenliği bölümüne karşı ilgi duyar. Hal böyle olunca 2 yıllık üniversite mezunu iş güvenliği uzmanı olabilir mi? konusu sıklıkla merak edilir. 2 yıllık üniversite mezunları hakkında olumlu ya da olumsuz cevap vermek doğru değildir. Bu noktada detaylı açıklamamızı yazının tamamını okuyarak öğrenebilirsiniz.



İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Bölümleri Okumak Gerekir?

Kimler iş güvenliği uzmanı olabilir sorusuna genel bir cevap vermek gerekirse: Mühendislik mezunları, mimarlık fakültesi mezunları, fen - edebiyat mezunları, teknik personeller ve iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları demek doğru olacaktır. Fakat ülkemizde birçok bölüm bulunur. Az bilinen ve yaygın olmayan bölüm mezunları iş güvenliği belgesi alıp almayacağı konusunda kafa karışıklığı yaşar. Bu durumu detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse bütün mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunlarına iş güvenliği uzmanı olma hakkı tanınmıştır. Bu durumda gerekli şartları yerine getiren mezunlar kariyerine İSG alanında yön verebilir. Fen - edebiyat fakültesi mezunları için ise birtakım sınırlamalar mevcuttur. Yani tüm fen - edebiyat mezunlarına bu hak tanınmamıştır. Sadece fizik, kimya ve biyoloji mezunları uzman olabilir. Teknik personel denildiğinde ise birçok bölümden bahsedilir. Teknik personeller 4 yıllık eğitim programından başarılı olan tüm öğretmenlikleri kapsar.


Daha geniş kapsamlı olarak "Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?" başlığını inceleme için tıklayınız.


2 Yıllık Üniversite Mezunu İş Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?
2 Yıllık Üniversite Mezunları

Önlisans Mezunları İş Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?

Önlisans mezunları kimler iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alabilir konusunda sıklıkla araştırma yapar. Önlisans mezunlarına genel olarak iş güvenliği sertifikası kazanma şartı tanınmamıştır. Sadece iş sağlığı ve güvenliği bölümünü meslek yüksekokulu ve lisans düzeyinde alan kişilere uzmanlık hakkı tanınır. 2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği okuyan kişilerin eğitime katılması gerekir. 220 saat süren eğitimin bir kısmı yüzyüze, bir kısmı ise uzaktan olarak verilir. Mezunların eğitim süresinin sonunda İSG sınavına girmesi gerekir. İş güvenliği sınavı öğrenci seçme ve yerleştirme kurumu (ÖSYM) tarafından yapılır. Adayların baraj puanı kazanması gerekir. Sınavdan 70 ve üzeri alan kişiler C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almaya hak kazanır.


Önlisans İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Hangi Üniversitelerde Vardır?

İş sağlığı ve güvenliği bölümünü okumak isteyen kişiler için birçok birçok üniversitenin örgün ya da uzaktan eğitim programı vardır. Devlet ve vakıf üniversitelerinde okuyarak iş güvenliği uzmanı olabilirsiniz. Ancak iş güvenliği kursu almadan ve sınava girmeden önce “tekniker” ünvanı kazanırsınız. İş güvenliği bölümü olan üniversitelerden bazıları şunlardır:

- Atatürk Üniversitesi

- Marmara Üniversitesi

- Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

- Başkent Üniversitesi

- Beykent Üniversitesi

- Karadeniz Teknik Üniversitesi

- Maltepe Üniversitesi

- Pamukkale Üniversitesi.



İş Sağlığı ve Güvenliği Güvenliği Bölümü Puanları Nasıldır?

İş güvenliği bölümü puanları özel ve devlet üniversitelerinde değişiklik gösterir. YKS’ye girerek başarılı olan adaylar tercihini iş sağlığı ve güvenliği programından yana yapabilir. Her sene bölümün puanları bazı üniversitelerde artış, bazılarında ise düşüş gösterir. Bu noktada asıl önemli olan üniversitelerin başarı sıralamasıdır. İş sağlığı ve güvenliği önlisans puanlarını ve başarı sıralamasını buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İş Sağlığı ve Güvenliği Dersleri Nelerdir?

İş güvenliği dersleri sayısal ve mesleğe yönelik birçok bilgiyi içerir. Bölüm öğrencileri matematik, fizik, kimya, istatistik gibi eğitimlere katılır. Bununla birlikte; risk analizi, fiziksel risk etmenleri, biyolojik risk etmenleri, kimyasal risk etmenleri, yabancı dil, madenlerde iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere birçok ders verilir.



TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64

bottom of page