top of page

İş Güvenliği Uzmanı TMGD Yapabilir mi?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışan kişiler, farklı sektörlerde de araştırma yapar. İş sağlığı ve güvenliği mesleğinin, tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı mesleğine benzer yanlarının bulunması iki mesleğin aynı anda yapılıp yapılmayacağı konusunda soru işaretleri ortaya koyar. Eğer siz de iş sağlığı ve güvenliği uzmanıysanız ve kariyerinize TMGD alanında yön vermek istiyorsanız yazımızın tamamını okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?

iş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
iş Sağlığı ve Güvenliği

İş sağlığı ve güvenliği çalışma ortamını güvenliği hale getiren bir disiplindir. Bu doğrultuda İSG uzmanları ilgili mevzuatlara göre çalışmalar yürütür. İş sağlığı ve güvenliği bölümünün en temel amaçları şunlardır:

- Güvenli iş ortamı oluşturarak iş kazalarının önüne geçmek

- Çalışma ortamındaki sağlık sorunlarını engellemek

- Meslek hastalığının önüne geçmek

- Çalışanların hem beden hem de ruh sağlığını korumak.

 

Kimler iş Sağlığı ve güvenliği Uzmanı Olabilir?

Kimler iş Sağlığı ve güvenliği Uzmanı Olabilir?
iş Sağlığı ve güvenliği

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilme hakkı verilen bölümler şu başlıklar altında anlatılabilir:

- Mühendislik fakültesi bölümleri

- Mimarlık fakültesi bölümleri

- Fizik, kimya, biyoloji bölümleri

- Teknik öğretmenlik bölümleri

- İş sağlığı ve güvenliği lisans ve ön lisans bölümleri.

Bunların yanı sıra; iş sağlığı ve güvenliği bölümünde yüksek lisans yapan kişiler de İSG uzmanı olma hakkı elde eder. Ancak, üniversite eğitiminin yanı sıra iş güvenliği eğitimi almak ve sınavdan başarı elde etmek de gerekir.


İş sağlığı ve güvenliği tehlike sınıfları: C, B ve A şeklindedir. C sınıfı iş güvenliği uzmanı az tehlikeli sınıfta görev alır. Mesleğe ilk kez başlayan kişiler C sınıfı uzmanlık kazanır. B sınıfı tehlikeli, A sınıfı ise çok tehlikeli sınıfta görev alma hakkına sahiptir. Meslekte en kıdemliler A sınıfı iş güvenliği uzmanı olan kişilerdir.

 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Nedir?
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı

TMGD olarak da bilinen tehlikeli madde güvenlik danışmanları, birçok işyerinde görev alma hakkına sahiptir. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı; tehlikeli maddelerin güvenli şekilde:

- Taşınması

- Ambalajlanması

- Boşaltılması

- Doldurulması başta olmak üzere birçok işin yürütülmesinde görev alır. Burada bahsedilen işlerde temel amaç: Çevrenin ve insanların güvenliğini sağlayarak önlem almaktır.

 

Kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olabilir?

Kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Olabilir?
TMGD

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olma hakkı bazı bölümlere verilmiştir. Mesleğin ciddi ve riskli olması nedeniyle eğitimlere katılmak ve sınava girmek de gerekir. TMGD olma hakkı verilen bölümler:

- Mühendislik fakültesi bölümleri

- Tehlikeli madde güvenlik bölümü

- Fizik, kimya, biyoloji bölümü.

Bununla birlikte yüz kızartıcı suç işlememiş olmak ve hüküm giymemek de önemli detaylardandır. Adli sicil belgesinde yüz kızartıcı suç işlendiğine dair bilgiye rastlandığı takdirde TMGD olma şansı ortadan kaybolur. Üniversite eğitiminin ardından tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi almak gerekir. Yetkili kurumlarda verilen eğitimlerin ardından tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavından başarı elde edilmelidir. TMGD sınavı 40 sorudan oluşur. En az 70 puan almak başarı elde etmek açısından gereklidir.

 

İş Güvenliği Uzmanı TMGD Yapabilir mi?

İş Güvenliği Uzmanı TMGD Yapabilir mi?
İSG

En önemli soru işaretleri arasında iş güvenliği uzmanı TMGD yapabilir mi konusu gelir. İş sağlığı ve güvenliği ile tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı bölümü disiplin gerektiren iki koldur. İki mesleğin de kendi alanında zorlukları ve riskli yanları vardır. Bu nedenle iş güvenliği uzmanının tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak ciddi bir konudur. İşin ciddiyet ve özveri gerektirmesi iki farklı sektörde aynı anda görev almanın önüne geçer. iSG uzmanlarının kendi alanındaki iş imkanlarını değerlendirmesi önerilir. Bununla birlikte, İş Güvenliği Uzmanı gerekli şartları taşır ise TMGD'de olabilir. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı iş ilanları arasında araştırma yaparak kariyeriniz için büyük bir adım atabilirsiniz.

 

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64



Commentaires


bottom of page