top of page

İş Güvenliği Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyız?



İş Güvenliği Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyız?
İş Güvenliği Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyız?

Hepimizin ideali olan İSG profesyonelleri arasına katılabilmek için başarmakla yükümlü olduğumuz iş güvenliği sınavına nasıl hazırlanmalıyız? İş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatının tüm süreçlerini kapsayan geniş bir kavram. Bu denli geniş bir alana hitap ettiği için haliyle iş sağlığı ve güvenliği sınavları birçok konunun bir arada sorulduğu zor bir sınav oluyor. Ancak unutulmamalıdır ki her sınavın olduğu gibi iş güvenliği sınavlarının da bir sınırı vardır. Yani sınav belirli konuları kapsayacak şekilde yapılır. Bu nedenle neye çalışmanız gerektiğini iyi bilirseniz iş güvenliği sınavlarını başarmamanız için hiçbir sebep yok. İş güvenliği sınavına nasıl hazırlanmalıyız konusunda şu hususu asla aklınızdan çıkartmamalısınız. İSG sınavları derece yapmanızı gerektiren bir sınav değildir. Bir başka deyişle sınavdaki başarı sıralamanızın pek bir önemi bulunmuyor. Dolayısıyla sınava girecek adayların yüksek puan almaya çalışmak yerine minimum başarı notu olan 70 puana odaklanmaları çok daha doğru olacaktır.


WhatsApp
Canlı Destek | Hızlı Çözüm 😊 | Tıklayın

 

ISG Sınavında Hangi Yönetmeliklerden Sorumluyuz?


İSG sınavları mevzuat bilgisine çokça dayanan bir sınav olduğu için adaylar İSG sınavında hangi yönetmeliklerden sorumluyuz? sorusunu sormakta. Geçmiş dönemlerde çıkan sorulara bakacak olursanız sorulan soruların cevaplarının büyük bir kısmının kanun, yönetmelik, tebliği ve diğer mevzuatların içinde saklı olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Peki, İSG sınavında hangi yönetmeliklerden sorumluyuz? Sınava çalışırken hakim olmamız gereken kanunlardan biri 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu olacaktır. İSG sınavında çıkacak tüm sorular 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında hazırlanmaktadır. Bu nedenle 6331 sayılı kanunu iyi bilirseniz sınavı rahatlıkla atlatabilirsiniz.


ISG Sınavında Hangi Yönetmeliklerden Sorumluyuz?
ISG Sınavında Hangi Yönetmeliklerden Sorumluyuz?

İş sağlığı ve güvenliği sınavlarında mutlaka bilmemiz gereken yönetmeliklerden biri de İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkındaki Yönetmeliktir. Söz konusu yönetmeliği özellikle işyeri hekimi veya diğer sağlık personeli olmak isteyen adayların çok çok iyi bilmesi gerekiyor. Mevzuat konularını çalışırken başlangıçta biraz zorlanabilirsiniz. Çünkü çok sayıda bölümden oluşan kanun, yönetmelik ve tebliğler ilk başlarda size karmaşık gelebilir. Çalışmalarınızı kolaylaştırmak için mevzuat yapısını öğrenmelisiniz. Kanun olsun yönetmelik olsun bunların her biri başlangıçta amaç, kapsam, dayanak ve tanım bölümlerinden başlar. Özellikle tanım bölümlerinden çok soru gelir. Tanım bölümlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili birçok kavramın tanımı yapılır ve sınavda soru olarak karşımıza çıkar. Mevzuatların orta bölümlerinde "Genel kavram ve hükümler" son kısımlarında ise "Geçici madde" ve "Ekler" yer alır. Ek kısımlarında genellikle tablolar ve rakamsal istatistikler yer almaktadır. İSG sınavlarında sorulan soruların büyük çoğunluğunun "Ek" kısımlarında verilen bilgilerden geldiğini söyleyebiliriz. Mevzuata çalışırken tüm metni atlamadan bir kez okumalı sonrasında Tanım ve Ekler kısımlarına özellikle zaman ayırmalısınız.


 

Hap Bilgiler Faydalı mı Yoksa?



Hap Bilgiler Faydalı mı Yoksa?
Hap Bilgiler Faydalı mı Yoksa?

İş güvenliği sınavına nasıl hazırlanmalıyız konusunda araştırma yapan arkadaşlar genellikle hap, spot veya kısa bilgiler olarak nitelendirilen kaynaklardan yararlanma yoluna gidiyor. Özellikle İSG forum sayfalarında bu tür kısa notlar çokça paylaşılıyor ve adaylar bu notlardan sınava hazırlanmaya çalışıyor. Hap bilgiler ile sınavlara hazırlanmak bir yere kadar iyi bir çalışma yöntemi gibi gözükse de İSG gibi konunun bütününü kavramanız gereken bir sınavda her zaman işe yaramayabilir. İSG sınavına hazırlanan arkadaşlara şu önemli hususu bir kez daha hatırlatalım. İSG sınavları esas anlamda mevzuat bilgilerinizin ölçüldüğü bir sınavdır ve bu konuda düzenlenen mevzuatlar sürekli olarak değişmektedir. Dolayısıyla yalnızca hap bilgiler sınava çalışırsanız güncel mevzuat konusunda bilgisiz kalırsınız. Bu da İSG sınavına çalışanlar için büyük bir handikaptır. Sınavda sorulan soruların genel mantığına hakim olmak ve kavramsal sorulara doğru cevap verebilmek için çalışırken mutlaka iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuatları yanınızdan ayırmamalısınız.


 

İş Güvenliği Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyız? | Kaynak Seçimi


Her sınav gibi iş güvenliği sınavlarında da çalışmalarınız esnasında bazı kaynaklardan yararlanmanız gerekir. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi konu İSG sınavı olunca faydalanabileceğiniz en sağlam kaynak mevzuatın kendisidir. Daha önceden çıkmış veya bundan sonra çıkabilecek soruların yanıtlarını ilgili kanun ve yönetmeliklere bakarak bulabilirsiniz. İş güvenliği sınavına nasıl hazırlanmalıyız bağlamında sizlere önerebileceğimiz kaynaklar; 4857 sayılı iş kanunu, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ve bu kanunu dayanak edinen yönetmelikler, tüzük ve tebliğlerdir. Konuyla ilgili kanun ve yönetmelikler başvurabileceğimiz temel kaynaklar olsa da bazı durumlarda mevzuatta okuduklarımızı anlamakta zorluk çekebiliriz. Bu gibi durumlarda konu anlatımlarının olduğu kitap ve internet kaynaklarından yararlanabilirsiniz. Ancak bu tür kaynaklardan faydalanırken mutlaka güncel olup olmadıklarını kontrol etmekte fayda var.


İş Güvenliği Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyız? | Kaynak Seçimi
İş Güvenliği Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyız? | Kaynak Seçimi


Örneğin sınava hazırlık için bir kitap alacaksanız muhakkak alacağınız kaynağın son baskısını almalısınız. Unutmayınız ki iş sağlığı ve güvenliği temel ilkeleri kolay kolay değişmez ancak konuyla ilgili mevzuat sürekli olarak değiştiğinden sınavlara hazırlanırken güncel kaynaklardan faydalanmak zorundasınız. Sınavlara hazırlanırken bir diğer yapılması gereken ise bol bol soru çözmektir. Özellikle son yıllarda çıkmış soruları çözmeye çalışınız. Bunun haricinde tecrübeli eğitimciler tarafından hazırlanan sınavda çıkmış soru tipine yakın soruları da çözmek iş güvenliği sınavına nasıl hazırlanmalıyız diyenler için faydalı olacaktır.

 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
Bulut Akademi, Google Resmi Haber Kaynağıdır.
 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

WhatsApp
Canlı Destek | Hızlı Çözüm 😊 | Tıklayın
 

Comments


bottom of page