Son yıllarda rağbetin ve merakın yoğun olduğu bölümlerin başında iş sağlığı ve güvenliği gelir. İş sağlığı ve güvenliği sertifika kazanmanın zorunlu olduğu bir bölümdür. Bu doğrultuda yılda 2 defa olmak üzere İSG sınavı yapılır. İlgili bölümlerden mezun olan ve sınava girerek başarı elde eden kişiler uzmanlık sertifikası kazanır. Peki uzmanlık sınavı ne zaman 2021 yılında hangi konularda çalışmak gerekir? Tüm merak edilenleri açıkladığımız yazımızın tamamını okuyarak kafanızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz.
İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Sınavı
İş sağlığı ve güvenliği sınavı her sene 2 defa olmak suretiyle yapılır. Birçok farklı ilden katılım sağlanan İSG sınavına C sınıfı belge almak isteyen, sertifika sınıfını yükseltmek isteyenler başta olmak üzere birçok farklı kişi katılır. İlgili mevzuat kapsamında yapılan sınav ÖSYM tarafından yürütülür. 2020 yılına gelen kadar İSG sınavı yılda 2 defa yapılırdı. Aralık ve Mayıs aylarında gerçekleştirilen sınavlar tek oturumdu. Sadece 2020 yılında pandemi nedeniyle yapılması planlanan İSG sınavı ertelenmiş ve tüm adaylar bir defa girmiştir.
İş güvenliği uzmanlık sınavı 2021 yılında ise ne zaman yapılacağı tam olarak bilinmemektedir. Ancak yeniden sınavın 2 defa yapılacağı düşünülür. İlk sınavın Mayıs, ikinci sınavın ise Aralık ayında yapılacağı öngörülüyor. Sınav tarihi kesinleştiğinde yeniden bilgi vereceğiz.
Uzmanlık Sınavı Hakkında Bilgiler
İş sağlığı ve güvenliği uzmanlık sınıfları; C, B ve A şeklindedir. İSG mesleğine yeni başlayan kişiler C sınıfı sertifikaya sahip olur. C sınıfı belge ile az tehlikeli sınıfta çalışma şansı vardır.
B sınıfı uzmanlık sınavı ise en az 3 yıl C sınıfı belge ile çalışan kişiler girebilir. 3 yıllık süreç İSG-Katip üzerinden görülen iş başlangıç tarihinden itibaren geçerlidir. Adayların Bakanlık tarafından açılan eğitim kurumlarından eğitim alması ve B sınıfı uzmanlık sınavına girmesi gerekir.
A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı ise B sınıfı belge ile 4 sene fiilen görev yapan kişilere verilir. Adayların 4 yıldır çalıştığını belgelemesi ve A sınıfı sertifika için eğitim alması gerekir. Eğitimin ardından ise İSG sınavına girilmeli, başarı elde edilmelidir.
İSG Uzmanlık Başvurusu Nasıl Yapılır?
İş sağlığı ve güvenliği sınavına ÖSYM üzerinden başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaparken güncel fotoğraf çektirmeniz gerekebilir. İSG sınavı her şehirde yapılmamaktadır. Şehir tercihinizi; Adana, Ankara, Bursa, Sivas, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, İzmir, Konya, Samsun, Malatya, Trabzon ve Van arasından seçebilirsiniz. İSG sınavı 75 dakikadan oluşur. 10.15’de başlayan sınav salonuna son giriş saati 10.00’dır.
Uzmanlık Sınavına Nasıl Hazırlanmak Gerekir?
İş sağlığı ve güvenliği sınavında başarı elde edebilmek için eğitimlere kesintisiz olarak katılmak gerekir. Mümkünse eğitimlerin kaydı alınmalı, önemli noktaların üzerinde ciddiyetle durulmalıdır. Bu noktada eğitim alınan kurum da çok önemlidir. Kurum eğitmenlerinin dikkatle üzerinde durduğu konulara dikkat edilmelidir.
Konular sık sık tekrar edilmelidir. Eksik noktaların saptanması oldukça gereklidir.
İSG sınavında bazı kanunlar ve tarihler çok önemlidir. Özellikle birbirine benzeyen konuların karıştırılma ihtimali yüksektir. Bu noktada karıştırılma ihtimali yüksek olan konuların üzerinde durulmalıdır.
Her türlü sınavda olduğu gibi İSG sınavında da bol bol soru çözmek gerekir. Çözdüğünüz sorular sayesinde her türlü konuya hakim olma şansınız yükselir. Ayrıca çıkmış soruları da çözebilirsiniz. Çıkmış soruların benzerlerinin 2021yılında da sorulma ihtimali yüksektir.
Sınava bir ay kala bol bol deneme çözmeniz gerekir. Deneme çözmek sadece soruları tanımanızı sağlamakla kalmaz aynı zamanda süreyi kontrollü kullanmanız açısından da önemlidir.
KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments