Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği konusunda yaşanan gelişmeler sağlık personeli çalıştırmayı zorunlu hale getirir. İşletmelerin ve çalışanların sıklıkla merak ettiği konular arasında DSP belgesi kaç yıl geçerli sorusu yer alır. Bu soruya cevap vermeden önce DSP nedir, diğer sağlık personeli belgesi nasıl alınır gibi sorularının cevaplarını anlatacağız.
DSP Nedir?
DSP (Diğer Sağlık Personeli) işyerlerinde çeşitli görevler alarak çalışan kişilere verilen isimdir. Diğer sağlık personeli İSG hizmetlerini yapmaları için bakanlık tarafından belgelendirilmiştir. Peki kimler DSP belgesi kimler alabilir?
Sağlık memuru, hemşire, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyeni olan kişiler DSP olarak çalışabilir. Diğer sağlık personelleri işyeri hekimliği belgesi alarak göreve başlar.
Diğer Sağlık Personeli Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Birçok işyerinde diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu vardır. Bu doğrultuda DSP işyeri hekimi ile beraber çalışır. Diğer sağlık personeli görev ve zorunluluklarından bazıları ise şunlardır:
- Çalışanlara hem işe girerken hem de belirli periyotlarda muayene yapılması zorunludur. Bu doğrultuda diğer sağlık personeli muayene sürecinde işyeri hekimine yardımda bulunur.
- Evrak takibi ve belge dokümantasyonu gibi sorumluluklar üstlenir. Bu doğrultuda işyeri hekiminin zaman ayıramadığı konularda çalışmaları takip eder. Çalışanlar için gerekli hatırlatmalarda bulunur. Özellikle çalışanların; muayene zamanları geldiğinde, aşı tarihlerinde ve eğitim sürelerinde görev alır. Bu noktada çalışanlara hatırlatmalarda bulunur.
- İşyerindeki ilk yardım odasının düzen ve temizliğini kontrol eder. Malzemelerin temizlik ve bakımından sorumludur. Son kullanma tarihi geçen malzemeleri kaldırır ve eksilen malzemelerin tedarik sürecini takip eder.
Diğer Sağlık Personeli (DSP) Eğitimi
Diğer sağlık personeli eğitimi 90 saatten oluşur. 90 saatlik eğitim süresinin yarısı online, yarısı ise yüz yüze yapılır. Sadece 2020 yılında eğitim tamamen uzaktan yapılmıştır. Online eğitimde de devam zorunluluğu bulunur. Hem katılımcıların hem de eğitimcilerin kamera açması gerekir. Eğitimler zaman zaman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından denetlenir.
Eğitimi; sağlık memuru, acil tıp teknisyeni, hemşire, çevre sağlığı teknisyeni diploması olan kişiler alabilir.
Diğer Sağlık Personeli Çalışma Süreleri
Merak edilen sorulardan bir tanesi olan diğer sağlık personeli çalışma süreleri çalışan sayısına göre değişiklik gösterir. Buna göre;
* Çok tehlikeli ve 10 - 49 çalışanı olan işyerlerinde: Çalışan başına 10 dk.
* Çok tehlikeli ve 50 - 249 çalışanı olan işyerlerinde: Çalışan başına 15 dk.
* Çok tehlikeli ve 250 üzeri çalışanı olan işyerlerinde: Çalışan başına 20 dk.
(Yukarıdaki süreler ayda ve en az olarak belirlenmiştir).
DSP Belgesi Nasıl Alınır?
Sıklıkla merak edilen sorulardan bir tanesi de kimler diğer sağlık personeli belgesi alabilir konusudur. Yukarıda bahsi geçen bölümlerden mezun olan kişiler DSP belgesi alabilir. Bunun yanı sıra Çalışma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından işyeri hemşiresi olma şansı tanınan kişilerinde DSP olma hakkı vardır.
Diğer sağlık personeli sınavı ÖSYM tarafından yapılır. Sınav 100 puan üzerinden hesaplanır. Sınavdan en az 70 alınması gerekir. 70 puan barajını aşarak başarılı olan kişiler DSP belgesi alabilir. DSP belgesi ücreti 2019 yılında 147,5 TL'dir. Fiyatlandırma her sene değişiklik gösterir. Ayrıca sertifikanın vize ücreti de 147,5 TL'dir.
DSP Belgesi Kaç Yıl Geçerli?
DSP belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. 5 yılın ardından belgeye vize yapılması gerekir. Aksi takdirde diğer sağlık personeli sertifikası yenilenene kadar askıya alınır. Diğer sağlık personeli belgesinin geçerlilik süresi ise ilk alındığı tarihten itibaren başlar.
Comments