top of page

C Sınıfı Uzman Nasıl Olunur?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanlık sınıfları C, B ve olmak üzere üç tanedir. Her tehlike sınıfına alanında uzman kişiler bakmakla yükümlüdür. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği bölümüne karşı ciddi bir ilgi vardır. Bu ilgi sadece çalışanlar için değil, aynı zamanda işverenler için de geçerlidir. İşverenler işyerinin sağlıklı ve güvenli olmasını ister. Bu doğrultuda uzman görevlendirir. Peki C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur? C sınıfı uzman görevleri nelerdir? Kimler C sınıfı uzman olabilir?


 

Kimler C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir?


Kimler C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir?
C sınıfı İSG

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak için çeşitli şartları yerine getirmek gerekir. İlk olarak uzmanlık hakkı tanınan bölümlerin birinden mezun olunmalıdır. Aşağıdaki bölümleri bitirenler C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilir:.

  • Mühendislik fakültesi bölümleri

  • Mimarlık fakültesi bölümleri

  • Fen - edebiyat fakültesi bölümlerinden bazıları

  • İş sağlığı ve güvenliği ön lisans bölümü

  • İş sağlığı ve güvenliği lisans bölümü.

 

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Hangi İşyerlerinde Çalışabilir?


C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Hangi İşyerlerinde Çalışabilir?
İSG Tehlike Sınıfları

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği iş ilanları arasında araştırma yapan kişiler kafa karışıklığı yaşayabilir. Özellikle C sınıfı uzmanların bakabileceği “az tehlikeli” sınıfının hangi işyerlerini kapsadığı konusu sıklıkla merak edilir. Az tehlikeli sınıfa giren birçok işyeri vardır. Bunlardan bazıları:

  • Yiyecek, içecek, tütün toptancılığı

  • Yiyecek madde satılan yerler

  • Eczane

  • Banka

  • Sigorta işleri

  • Emlak komisyonculuğu yapılan yerler

  • Dini kuruluşlar

  • Avukatlık bürosu gibi ofis işleri

  • Cenaze hizmetleri

  • Kakao ve çikolata imal edilen yerler

  • Mum ve balmumu imal edilen işyerleri.

 

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Görevleri Nelerdir?


C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Görevleri Nelerdir?
İSG uzmanı görevleri

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanının en temel görevi arasında risk analizi yapmak yer alır. İSG uzmanı olan kişi bir işyerine ilk girdiğinde çalışma ortamındaki tehlikeleri ve riskleri değerlendirir. Bu doğrultuda iş ortamında tehlike olarak gördüğü durumları rapor eder. Elde edilen sonuca göre değerlendirme yapar. Gerektiğinde işverenlerle ve çalışanlarla birlikte çalışır. İşçilere eğitim vererek onların iş ortamında rahat ve güvenli çalışmasını sağlar. Zaman zaman denetlemeler yapan İSG uzmanı, kontrol ve değerlendirme konusunda da çalışmalar yapar.


 

C Sınıfı Uzmanlık Belgesi Nasıl Alınır?


C Sınıfı Uzmanlık Belgesi Nasıl Alınır?
C Sınıfı Uzmanı

C sınıfı uzman olabilmek için yetkili bir kurumdan İSG eğitimi almak gerekir. C sınıfı uzmanlık kursu 220 saatten oluşur. Bu sürenin bir kısmı uzaktan bir kısmı ise yüz yüze yazılır. Birçok kişi iş güvenliği uzmanlığı eğitiminde devam zorunlu mu sorusunun cevabını merak eder. İSG ciddiyet ve disiplin isteyen bir bölümdür. İSG uzmanı herhangi bir konuda bilgi sahibi olmadığında ya da yanlış karar verdiğinde hem kendini, hem çalışanları, hem de işyerini riske atar. Bu nedenle İSG eğitimlerine ciddiyetle katılım sağlanmalıdır. Elbette eğitim süresinde belirli bir saat devamsızlık hakkınız vardır. Fakat kesinlikle devamsızlık süresini aşmamanız gerekir.

 

C Sınıfı Uzmanlık Sınavı


C sınıfı uzmanlık sınavı yılda 2 defa yapılır. Sınava ilk girişinde başarısız olan kişiler aynı yıl ikinci defa sınava girer. Sınavın başarı puanı 70’dir. 70 ve üzeri alan kişiler C sınıfı uzman olarak çalışma hayatına başlayabilir. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği sınavı 50 sorudan oluşur. 50 soruya en az 35 doğru yapmak gerekir. C sınıfı uzman maaşları ise değişiklik gösterir. Maaş sistemi çalışılan işyerine, çalışma koşullarına ve tecrübeye göre farklı aralıklara sahiptir. Siz de kariyerinize İSG alanında yön vermek isterseniz tecrübeli kadromuzdan eğitim alabilir, hayalinizdeki mesleği icra etmeye başlayabilirsiniz.



KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64

Comments


bottom of page