top of page

C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hangi İşyerlerine Bakabilir?

İş sağlığı ve güvenliği bölümü ülkemizde her geçen gün daha da önemi kazanılan bir daldır. Ancak mesleğin Türkiye'de eski olmaması kafa karışıklığını da beraberinde getirir. Özellikle kariyerine C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak devam etmeyi düşünen bazı kişiler hangi işyerlerinde görev alabileceği konusunda bilgisizdir. Bu noktada detaylı şekilde açıklama getirdiğimiz C sınıfı iş güvenliği uzmanı hangi işyerlerine bakabilir yazımızın tamamını okuyabilir, kafa karışıklığını giderebilirsiniz.

 

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nedir?

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nedir?
İSG

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bakanlık tarafından yetki alan ve İSG belgesine sahip olan kişilerdir. İş güvenliği uzmanı bulunması neredeyse her türlü çalışma ortamında önemli bir gerekliliktir. İş sağlığı ve güvenliği bilincinin gelişmesi başta çalışanları korumayı hedef alır. İSG uzmanı çalışanların, işyerinin ve makinelerin düzgün şekilde çalışmasını sağlayarak iş ortamındaki olumsuz durumları ortadan kaldırmak için çalışmalar yapar. Bu doğrultuda sistemli ve bilimsel şekilde çalışarak iş ortamı koordine çalışır. İSG uzmanlarının işi ciddiyet ve titizlik ister. İş yerinde gözden kaçan en ufak detay bile hayati risk taşıyabilir.

 

Nasıl C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olunur?


Nasıl C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olunur?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için mühendislik, mimarlık, teknik öğretmenlik, fizik - kimya - biyoloji bölümü, İSG ön lisans ya da lisans bölümünü bitirmek gerekir. Bahsi geçen bölüm mezunlarının bakanlık tarafından yetki verilen eğitim kurumlarında eğitim alması ve ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarı elde etmesi şarttır. Eğitim süresi ciddiyetle işler ve devamsızlık hakkı sınırlıdır. C sınıfı iş güvenliği uzmanı olma adayı olan kişiler eğitim süresine aralıksız katılmalıdır. Sınavda başarı elde etmenin yolu eğitime katılmak, konu tekrarları yapmak ve soru çözmektir. Sınava çalışırken 3 şartı yerine getiren kişiler ilk giriş hakkında İSG uzmanı olma hakkı elde eder.

 

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Hangi İşyerlerine Bakabilir?


C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Hangi İşyerlerine Bakabilir?
C sınıfı İSG uzmanı

C sınıfı İSG uzmanı “az tehlikeli” işyerlerine bakabilir. Bazı az tehlikeli işyerleri ise şunlardır:

  1. Gazete, mecmua yönetim yerleri, yayınevlerinde yapılan işler

  2. Eczaneler ve tuvalet malzemesi satışı

  3. Müzeler ve kütüphaneler

  4. Terzicilik

  5. Bankacılık

  6. Saat tamir işleri

  7. Süpürge ve fırça imali

  8. Hamamlar ve banyolarda yapılan işler

  9. Hazır gıda ambalaj işleri

  10. Pasta, börek, yufka ve benzeri hamur işleri sanayii, hamur ve süt tatlıları üretimi

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tehlike sınıflarının tam listesini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

 

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşları

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşları
İSG Uzmanı Maaş

C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği iş imkanları oldukça geniştir. Bazen kısa süreli, bazen de uzun süreli projelerde görev alma şansları vardır. Genellikle büyük şehirlerde C sınıfı İSG uzmanlarına birçok iş imkanı ortaya çıkar. Uzman olan kişiler kamuda ya da özel sektörde iş bulabilir. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaş aralıkları ise değişiklik gösterir. Maaşlar genellikle uzman olan kişinin tecrübeleri doğrultusunda şekillenir. Genel olarak asgari ücretten biraz fazlası yeni başlayan uzmana verilir. Meslekte tecrübe kazanan kişilerin yüksek maaş alma şansı vardır.

 

C Sınıfından B Sınıfı Uzmanlığa Geçiş

C Sınıfından B Sınıfı Uzmanlığa Geçiş
B Sınıfı Uzmanlığa Geçiş

B sınıfı İSG uzmanlığına yükselmek için C sınıfı belge ile 3 yıl çalışmak ve fiilen çalıştığını kanıtlamak gerekir. 3 yıldır C sınıfı belge ile çalışan kişiler B sınıfı uzmanlık için bakanlık tarafından onaylanan kurumlardan eğitim almalıdır. Eğitim süresinin ardından sınava girilmeli ve başarı elde edilmelidir. İş sağlığı ve güvenliği alanında yüksek lisans yapan kişiler ise eğitime katılmaya gerek kalmadan B sınıfı uzman olarak çalışmaya başlayabilir.


TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64



bottom of page