top of page

İşletme Mezunları İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?

Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında zorunlu hale geldi. İş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişmesi çalışma hayatında düzeni sağlamak için önemli bir şarttır. Bu kapsamda birçok üniversite mezununa iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alma hakkı tanınmıştır. Peki işletme mezunları iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilir mi? Hangi bölümler iş güvenliği uzmanı olabilir?



 

Hangi Bölümler İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir?

Hangi Bölümler İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir?
İSG Bölümleri

İş sağlığı ve güvenliği bölümü çalışma hayatında meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önüne geçmeyi hedefler. Bu doğrultuda uzman kişiler yetiştirilir. İş sağlığı ve güvenliği bölümü öğrencilerine birçok alanda eğitim verilir. Verilen eğitimler sonucu katılımcılar sertifika almaya hak kazanır. İş sağlığı ve güvenliği belgesi alabilen birçok bölüm vardır. Genel itibari ile lisans düzeyinde eğitim alan kişiler kariyerine iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak yön verebilir. İşte iş güvenliği uzmanı olma hakkı verilen fakülteler:

  1. Mühendislik ve mimarlık fakültesi

  2. Teknik öğretmenler

  3. Fen - edebiyat bölümü

  4. Lisans ya da önlisans düzeyinde iş sağlığı ve güvenliği bölümü.

 

İş Güvenliği Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?


İş Güvenliği Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?
İSG Şartları

İş sağlığı ve güvenliği belgesi alabilmek için yukarıda bahsi geçen bölümlerden mezun olmak en önemli şarttır. Lisans ya da önlisans düzeyinde eğitim alan öğrencileri iş sağlığı ve güvenliği belgesi almak için süreç bekler. İlk olarak mezunların dışardan verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimini alması gerekir. İSG eğitiminin yarısı online, yarısı yüz yüze yapılır. Eğitime katılan kişilerin devamsızlık süresini aşmaması gerekir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini tamamlayan kişiler ÖSYM tarafından yapılan sınava girer. Sınavdan en az 70 puan alınmalıdır. 70 puan ve üzeri alan kişiler iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilir.


 

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmalarının Amacı Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmalarının Amacı Nedir?
İSG'nin amacı

İSG'nin amaçları üç başlık altında incelenebilir. Buna göre; çalışanların, üretimin ve güvenliğini korumak olarak sınıflandırılır.

İSG'nin en önemli amacı çalışanların güvenliğini sağlamaktır. Bu doğrultuda meslek hastalıklarının ve iş kazalarının önlenmesi için çalışılır.

Üretim güvenliğini sağlamak verimi arttırmayı ve ekonomik kaybı önlemeyi hedef alır. İş sağlığı ve güvenliği bölümünün önemli amaçlardan olan işletme güvenliğini sağlamak her türlü duruma karşı önlem almayı kapsar. Bu doğrultuda makine güvenliği sağlanmaya ve kazalar ortadan kaldırılmaya çalışılır. Bu sayede işyerinde güvenli çalışma ortamı oluşturulur.


 

İşletme Mezunları İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?

İşletme Mezunları İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?
İşletme Fakültesi Meunları için İSG

İşletme mezunları iş imkanları konusunda sıklıkla araştırma yapar. İşletme bölümü öğrencileri için birçok bölümde iş imkanı olsa da kariyerine İSG alanında yön vermek isteyen birçok kişi vardır. Gelelim işletme mezunları iş güvenliği uzmanı olabilir mi? sorusunun cevabına. İşletme mezunu iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışma hakkında sahip değildir. Bu noktada mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunlarının daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Mühendislik ve mimarlık mezunları kendi bölümlerinin yanı sıra İSG uzmanı olarak da çalışabilir. Bu sayede hem ekonomik açıdan hem de kariyerini geliştirmek açısından daha avantajlıdır.


 

2 Yıllık Üniversite Mezunu İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?

2 Yıllık Üniversite Mezunu İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Olabilir mi?
2 Yıllık Mezunları için İSG

Ülkemizde birçok üniversite mezunu İSG uzmanı olmak ister. Özellikle önlisans düzeyinde eğitim alan kişiler kariyerine İSG alanında yön vermeyi tercih eder. Ancak iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olma hakkı her bölümde yoktur. Sadece iş sağlığı ve güvenliği bölümünü okuyan kişiler İSG uzmanı olabilir. Ancak 2 yıllık iş sağlığı ve güvenliği bölümünü okuyan ve mezun olan kişiler sınava girmediği takdirde sadece "tekniker" olabilir. İş sağlığı ve güvenliği atamaları ve iş alanları genellikle C, B, A sınıfı uzmanlar içindir.



 

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64



Comments


bottom of page