top of page

TMGD Tazeleme Eğitimi Kaç Yılda Bir Alınmalıdır?


TMGD Tazeleme Eğitimi Kaç Yılda Bir Alınmalıdır?
TMGD Tazeleme Eğitimi Kaç Yılda Bir Alınmalıdır?

Bu içeriğimizde tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı ile ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt vereceğiz. İçeriğimizi baştan sona dikkatli bir şekilde okuduğunuzda konu ile ilgili tüm ayrıntıları öğrenmiş olacaksınız. O halde kimler TMGD olabilir sorusuyla yazımıza başlayalım. Tehlikeli madde danışmanları hem insan hem de çevre sağlığı ve güvenliğinden sorumlu olan kişiler oldukları için mesleğin çalışma hayatında önemi büyüktür. İş sağlığı güvenliği, tehlikeli madde danışmanlığı gibi kavramlar ülkemizde daha yeni yeni duyulmaya başlayan kavramlar. Bu nedenle hem İSG uzmanlarına hem de tehlikeli madde danışmanlarına büyük ihtiyaç bulunuyor. Peki herkes TMGD olabilir mi? Hayır, herkes TMGD olamaz. Tehlikeli madde danışmanı olabilmek için yasa ve yönetmeliklerle sabit bazı şartlar bulunuyor. TMGD olmak için öncelikle 4 yıllık Fen ve Mühendislik bölümlerinden mezun olmanız veya Tehlikeli Madde Güvenlik Bölümü ön lisans diplomasına sahip olmanız gerekiyor.




 

TMGD Olma Şartları Nelerdir?


TMGD Olma Şartları Nelerdir?
TMGD Olma Şartları Nelerdir?

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olmak için ilk şartın yukarıda belirtmiş olduğumuz okullardan mezun olmak olduğunu belirtmiştik. TMGD olmak için başka bazı şartların da yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlardan birisi de sabıka kaydı olarak karşımıza çıkmakta. Mesleğin önemine binaen TMGD uzmanı olmak isteyen kişilerin hırsızlık, yolsuzluk, kaçakçılık, zimmet vb. suçlardan ceza almamış olması gerekiyor. Bu bağlamda TMGD olacak kişilerin sabıka kaydının temiz olması çok önemli bir husus.


Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı yapabilmek için bir başka önemli husus da konu ile ilgili eğitim almak ve sonrasında yapılacak sınavda başarılı olmak. Ülkemizde TMGD eğitimleri Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan kurumlarda veriliyor. Söz konusu eğitimlere katılım zorunlu olup eğitimlere katılmayan adaylar sertifika sınavlarına giremiyorlar. Sınavlarda başarılı olmak ve ardından iyi bir kariyer inşa edebilmek için eğitim aldığınız kurumun önemi büyük. Bulut Akademi 12 yılı aşkın bir süredir İSG ve TMGD eğitimleri ile sektöre destek vermektedir. Bulut Akademi eğitimlerini tamamlayan adaylar her yıl TMGD sınavlarında dereceye girmekte ve kariyerlerini sağlam bir temele oturtmanın avantajıyla başarılı işlere imza atmaktadırlar.


 

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sınavı


Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sınavı
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Sınavı

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavları TMGD olmak isteyen herkesin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Her sene sınav tarihinden 60 gün önce idarenin internet sitesinden ilan edilmektedir. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan TMGD sınavı her yıl en az bir kere yapılmakta olup şartlara göre bu sayı bazı seneler üçe, dörde hatta beşe kadar çıkmıştır. Adayların sınava başvurabilmesi için 64 saat süren TMGD eğitimlerini tamamlamış olmaları gerekiyor. Eğitimini tamamlayan adaylar başvurularını www.turkiye.gov.tr Ulaştırma Bakanlığının web sayfasından yapabilirler. TMGD sınavı ile ilgili sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesi de sınavda başarısız olanların durumudur. Sınavda başarısız olanların takip eden 3 sınava giriş hakkı bulunuyor. Şayet bu 3 sınavda da başarısız olunursa yeniden sınava girebilmek için TMGD eğitimlerinin tekrar edilmesi gerekiyor. Sınavda başarı notu minimum 70'dir. Yani TMGD adaylarının sertifika alabilmeleri için 100 üzerinden minimum 70 puan alması gerekmekte.


 

TMGD Tazeleme Eğitimi Nedir?


TMGD Tazeleme Eğitimi Nedir?
TMGD Tazeleme Eğitimi Nedir?

TMGD sınavında başarılı olup sertifika almaya hak kazanan kişilerin 5 yılın sonunda sertifikalarını yenilemek için tekrar sınava girmeleri gerekiyor. Ancak burada şöyle bir durum karşımıza çıkmakta. Tehlikeli maddeler sahası dinamik bir alandır. Bu nedenle ADR 2 yılda bir güncellenmektedir. Sertifika sahibi TMGD'lerin ise güncel değişiklikleri takip etmesi yasal bir zorunluluktur. Dolayısıyla sertifikalarını yenilemek isteyen TMGD'lerin 5 yıl içerisinde en az 2 sefer TMGD tazeleme eğitimi alması gerekmektedir. TMGD tazeleme eğitimi süresi ne kadardır? Tazeleme eğitimleri toplam 16 saat olarak düzenlenmekte ve eğitimin tamamına katılım zorunlu olmaktadır. Bulut Akademi TMGD tazeleme eğitimlerimize;

  • 1 adet vesikalık fotoğraf

  • 1 adet kimlik fotokopisi

  • TMGD sertifika örneği ile başvurabilirsiniz.

Tazeleme eğitimlerine katılmayan TMGD'ler sertifika yenileme sınavına giremezler. Bu durumda olan uzmanların sertifikalarını yenileyebilmek için sıfırdan TMGD temel eğitimi almaları gerekiyor. herhangi bir hak kaybı yaşamamak için sertifika sürelerine dikkat etmenizi önemle rica ediyoruz.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

bottom of page