Tehlikeli maddelerin gönderilmesi, alınması, yüklenmesi, taşınması, boşaltılması, paketlenmesi esnasında birçok riskli durumla karşı karşıya kalınmaktadır. Bunların en başında insanı, toplumu ve çevreyi derinden etkileyen patlama, yangın ve sızıntı gibi olaylar gelmektedir. Tehlikeli maddelerin sebep olduğu söz konusu riskleri minimuma indirmek, azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için çeşitli yönerge, yönetmelik ve kanunlar bulunuyor. Bu yönerge, kanun ve yönetmelikler doğrultusunda tehlikeli maddelerin gönderilmesi, alınması, yüklenmesi, taşınması, boşaltılması ve paketlenmesi süreçlerinin yönetilebilmesi için firmalar bünyelerinde tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmek veya tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti veren kurumlardan hizmet almak zorundadır.
TMGD Hizmeti Alma Zorunluluğu
22.05.2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 29007 sayılı tebliğe göre bir takvim yılı içerisinde tehlikeli maddeler ile ilgili 50 ton ve üzeri işlem yapan, gönderen, alan, taşıyan, yükleyen, boşaltan ve paketleyen işletmelerin uluslararası anlaşmalar ve mevzuat hükümlerine göre işlem yapabilmesi için TMGD istihdam etmek veya bu hizmeti şirket dışından alma zorunlulukları bulunmaktadır. Tehlikeli maddelerin karayolu üzerinden uluslararası taşımacılığı ile ilgili Avrupa Anlaşmasında (ADR) hangi maddelerin tehlikeli madde sayılabileceği açıkça belirtilmiştir. Bu anlaşmanın Türkçe çevirisine linkten ulaşabilirsiniz. Tehlike madde taşıyan firmaların ADR belgesi alması ve faaliyetlerini buna göre yürütmesi zorunludur.
TMGD Eğitimi Almak Neden Zorunlu?
Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olabilmek için;
Fen ve Mühendislik bölümleri lisans diploması veya Tehlikeli Madde ve Güvenlik Bölümü ön lisans diploması olmak
Kaçakçılık, dolandırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, hırsızlık, rüşvet vermek, rüşvet almak, sahte iflas, kaçak yollardan insan taşımacılığı veya ticareti yapmak, inancı kötüye kullanmak suçlarından hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü bulunmamak
Fen ve Mühendislik Fakültesi mezunlarının Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Eğitim Yetki Belgesi olan eğitim kurumlarında Tehlikeli Madde Danışmanlığı eğitimi alarak sınava girmeleri gerekmektedir. Tehlike Madde Güvenlik Bölümü mezunları ise eğitim almadan direk sınava girebilmektedir.
Tehlikeli Madde Danışmanlığı eğitimlerinde devam mecburiyeti vardır. Eğitimlerde katılımcılara ulusal ve uluslararası mevzuat ve sözleşmeler, tehlikeli maddelerin sınıflandırılması, ambalajlama, tank ve tank-konteyner kuralları, evraklama, işaretleme ve sevkiyat konularında bilgiler verilir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm şartlar Resmi Gazetede yayınlanan 22.05.2014-29007 sayılı tebliğde açık şekilde ifade edilmektedir. Dolayısıyla Bakanlık tarafından yetkili bir eğitim kurumunda TMGD eğitimi almak yasal bir zorunluluktur.
TMGD Sınavına Nasıl Hazırlanmalıyım?
Sınavı kazanmanın ilk şartı başlangıçta doğru tercihi yapmaktır. Bir başka deyişle sınavı kazanmanın yolu kaliteli bir eğitim kurumuna kayıt yaptırmaktan geçmektedir. Tehlike madde güvenlik danışmanlığı eğitimleri Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarında verilir. Dolayısıyla her eğitim kurumu tehlikeli madde eğitimi veremez. Bulut Akademi tehlikeli madde güvenlik danışmanlık eğitimleri veren Bakanlıkça yetkilendirilmiş bir eğitim kurumudur. Türkiye'deki eğitim kuruluşları içinde sınavda en yüksek başarıyı gösteren TMGD kurslarından biridir. Bulut Akademi yalnızca tehlikeli madde danışmanlık eğitimlerinde değil aynı zamanda İSG uzmanlığı ve İşyeri Hekimliği konusunda da alanında bir numaradır. Bulut Akademi web sitemizde bulunan iletişim kanallarımızdan bizlere ulaşarak eğitimler hakkında bilgi alabilirsiniz.
Sınavı kazanabilmek için yapmanız gerekenlerden biri de ADR yani uluslararası sözleşmeler konusunda bilgi sahibi olmanızdır. Bulut Akademi eğitimlerinde ulusal ve uluslararası sözleşmeler detaylı bir şekilde kursiyerlere anlatılmakta ve böylece konunun tam olarak kavranması sağlanmaktadır. Sınavda başarılı olmak için eğitimde edinilen bilgilerin soru çözerek desteklenmesi gerekiyor. Bu bağlamda daha önceden sınavda çıkmış sorular ve bunların benzerlerini çözmek hem bilgilerin kalıcılığını sağlar hem de sınav öncesi soru deneyimi kazanmanıza yardımcı olur. Eğitimlerimizde uzman eğitmenlerimiz 1300 sayfalık ADR kitabındaki sınavda gelmesi kuvvetle ihtimal konular üzerinde yoğunlaşır. Böylelikle gereksiz yerlere çalışarak boşa vakit kaybetmemiş olursunuz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comentarios