İşyerlerinde uygulanması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar; çalışma ortamının düzenli ve güvenli olmasını sağlamasının yanı sıra, çalışanların sağlığını korumayı hedef alır. İş ortamında sağlık ve güvenliği yerine getirmekle yükümlü olan kişilerden bir tanesi de iş sağlığı ve güvenliği uzmanıdır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için sertifika almak gerekir. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak ise eğitim almaktan geçer. Ülkemizde birçok İSG kursu bulunur. Bu kurslar katılımcıyı hem sınava hem de meslek hayatına hazırlar. İSG sertifikası ise C, B ve A şeklinde sınıflara ayrılır.
İSG Sertifikası Nasıl Alınır? Kimler Alabilir?
İlk olarak İSG sertifikası nedir sorusuna cevap verelim. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası, çalışma ortamında denetleme, eğitim ve güvenliği sağlamak başta olmak üzere birçok görevin yerine gelmesi için alınması gereken belgedir. İSG sertifikası almak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak, eğitime katılmak ve sınavdan başarılı olmak gerekir. İSG sertifikası alabilen bölümler şunlardır:
Mühendislik ve mimarlık fakültesi bölümleri
Teknik personel yetiştiren bölümler
İş sağlığı ve güvenliği bölümü
İş sağlığı ve güvenliği alanında yüksek lisans yapan kişiler.
Fizik, kimya ve biyoloji bölümleri.
Yukarıdaki bölüm mezunlarının Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlardan eğitim alması gerekir. Eğitimlerin ardından ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yapılan sınava girilmeli ve başarı elde edilmelidir. Tüm şartları yerine getiren kişiler sertifika alarak tehlike sınıfı doğrultusunda birçok işyerinde görev yapma hakkı elde eder.
İSG Eğitimleri Kaç Saat Sürer?
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok yerde verilen eğitimler doğrultusunda alınabilir. Eğitimler 220 saatten oluşur. Eğitimlerin işleyişi ise şu şekildedir:
90 saat uzaktan eğitim
90 saat teorik eğitim
40 saat staj.
Eğitimlerin işleyişi ile ilgili 2020 yılında pandemi nedeniyle bir değişiklik olmuştur. Buna göre, eğitimler tamamen online hale gelmiştir. Online eğitimlere katılabilmek için internet bağlantısının olması yeterlidir. Eğitimlerin online olarak gerçekleşmesinin en büyük avantajı; tüm şehirlerden kişilerin kursa katılabilmesidir. Geçtiğimiz yıllarda seyahat engeli olan ya da çalışan kişiler eğitimlere katılmakta zorluk çekerdi. Fakat günümüzde internet bağlantısı olan herkes eğitim alma hakkına sahiptir. Ancak eğitimlerin işleyişi ile ilgili bir değişiklik olduğunda yeniden bilgi vereceğiz.
İSG Sertifikası Ücreti
İSG sertifikasını kimler alabilir sorusu kadar sertifika ücreti de sıklıkla merak edilir. İSG sertifikası ücreti her sene değişiklik gösterir. Sertifika 2021 yılında 649 TL olarak belirlenmiştir. İSG sertifika sınıflarından bahsedelim. Tehlike sınıfları: Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere kategorilere ayrılır. İş güvenliği sertifikası C sınıfı az tehlikeli sınıfta görev alma hakkına sahiptir. B sınıfı sertifika ise, tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta görev alabilir. A sınıfı İSG sertifikası ise tüm tehlike sınıflarına bakabilme hakkına sahiptir. Son olarak C sınıfından B sınıfına, B sınıfından da A sınıfına geçiş hakkından bahsedelim.
C sınıfından B sınıfına geçiş yapabilmek için: C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği belgesi ile 3 yıl çalışmış olmak, eğitime girmek ve sınavdan başarı elde etmek gerekir. Sadece İSG alanında yüksek lisans yapan kişiler direkt olarak B sınıfından başlar ve bu kişilere eğitim zorunlu tutulmaz.
B sınıfından A sınıfına geçiş için ise: B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği sertifikası ile 4 yıl çalışmış olmak, İSG eğitimine katılmak ve sınavdan başarı elde etmek gerekir.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
Comments