İş Güvenliği Uzmanı Olduktan Sonra Birden Fazla Kuruma Danışmanlık Hizmeti Verebilir miyim?
En son güncellendiği tarih: Nis 2
İş sağlığı ve güvenliği mesleğini yapan ya da yapmayı planlayan kişiler birçok soru işaretine karşı araştırma yapar. İSG mesleği her ne kadar ilginin ve önemin yüksek olduğu bir dal olsa da mesleğe dair bilinmeyen çeşitli detaylar vardır. Bu noktada uzmanlar ve uzman adayları yasal hakları, görev ve sorumlulukları konusunda bilinçlenmek ister. Merak edilen konulardan bir tanesi de iş güvenliği uzmanı olduktan sonra birden fazla kuruma danışmanlık hizmeti verebilir miyim sorusudur. Bu yazımızda uzmanlara ve uzman adaylarına bilgi vereceğiz.
İSG Sertifika Süreleri Ne Kadardır?
İş Güvenliği Uzmanı Kaç Saat Çalışmalıdır?

İlk olarak İSG uzmanlarının kaç saat çalışması gerektiğini söylemek istiyoruz. İş güvenliği uzmanı belgesi olan kişilerin çalışması gereken saatler çeşitli hususlar doğrultusunda belirlenmiştir. Buna göre iş sağlığı belgesi alan kişiler tehlike sınıfına göre aşağıdaki şekilde görev alır.
Çok tehlikeli: Çalışan başına ayda en az 40 dakika
Tehlikeli: Çalışan başına ayda en az 20 dakika
Az tehlikeli: Çalışan başına ayda en az 10 dakika.
Ayrıca çalışılan kurum da kaç saat çalışılması gerektiğine etki eder. Buna göre; İSG uzmanı 4857 sayılı iş kanununa göre 270 saat mesai yapar.
İş Güvenliği Sertifikasının Yurtdışında Geçerliliği Nedir?
İş Güvenliği Uzmanı Hangi İşyerlerinde Çalışabilir?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olan kişilerin çalışabileceği işyerleri tehlike sınıfına göre belirlenir. İSG belgesi alan kişiler C sınıfı, B sınıfı ve A sınıfı tehlike sınıflarına görev alma hakkına sahiptir.
C sınıfı İSG uzmanlık belgesi ile az tehlikeli sınıfta görev alınma hakkı vardır. Mesleğe yeni başlayan kişiler C sınıfı sertifika ile başlar.
B sınıfı İSG uzmanlığı belgesi alan kişiler ise az tehlikeli ve tehlikeli sınıfta görev alma şansına sahiptir. İSG alanında yüksek lisans yapan kişiler B sınıfı sertifika ile görev alabilir.
A sınıfı İSG uzmanlığı belgesi ise tüm tehlike sınıflarında görev alabilir. Meslekte en son konum A sınıfı sertifika sınıfıdır.
İş Güvenliği Sertifikasının Geçerlilik Süresi Nedir?
Kimler C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi Alabilir?

İş güvenliği sertifikası alabilmek için gereken şartları yerine getirmek gerekir. Uzman adayı olmak için aranan ilk şart ilgili üniversite bölümünden mezun olmaktır. Ülkemizde İSG uzmanı olma hakkı verilen üniversite bölümleri şunlardır:
Mühendislik fakültesi bölümleri
Mimarlık fakültesi bölümleri
Fizik, kimya ve biyoloji bölümler
İş sağlığı ve güvenliği bölümü
Teknik personel yetiştiren bölümler.
Yukarıda bahsi geçen bölümlerin iş güvenliği uzmanı olabilmesi için eğitim alması ve sınavdan başarı elde etmesi gerekir. İSG eğitimi Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarda verilir ve 220 saat sürer. Eğitimler; örgün, uzaktan ve staj şeklinde gerçekleşir. İSG sınavı ise Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleşir. Sınavdan başarılı olabilmek için 100 puan üzerinden 70 ve üzeri almak gerekir. Bunun için ise; 35 soru ve üzeri soruyu doğru yapmak şarttır.
Hangi İşyerleri C Sınıfı İSG Uzmanı Bulundurmak Zorundadır?
İş Güvenliği Uzmanı Birden Fazla Kurumda Danışmanlık Hizmeti Verebilir mi?

İş güvenliği uzmanı olduktan sonra birden fazla kuruma danışmanlık hizmeti verebilir miyim sorusu hakkında bilgi vermek istiyoruz. İş güvenliği uzmanı eğitimi alan ve meslekte görev almaya başlayan kişiler birden fazla kurumda çalışma şansına sahiptir. Burada tehlike sınıfı ve işyerinde kaç kişinin çalıştığı dikkate alınır. Birçok uzman adayı birden fazla kurumda çalışmak ister. Ancak iş sağlığı ve güvenliği mesleği ciddiyet ve titizlik gerektirir. Bu nedenle uzman, işini titizlikle yapmalı çalıştığı yeri itina ile incelemelidir.
TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50
KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
bilgi@bulutakademi.com.trhttps://www.bulutakademi.com.tr/