top of page

İş Güvenliği Uzmanlarının Sertifika Süreleri Ne Kadardır?


İş Güvenliği Uzmanlarının Sertifika Süreleri Ne Kadardır?
İş Güvenliği Uzmanlarının Sertifika Süreleri Ne Kadardır?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışan nüfusun sağlık ve güvenliğini sağlamak adına yeni yöntemler geliştiriliyor ve çeşitli çalışmalar yapılıyor. Yapılan bu çalışmaların sonucu olarak çalışanlar çok daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma fırsatı bulur. Eskiden sıkça duyduğumuz iş kazaları iş güvenliği konusundaki yeni yaklaşımlarla öncesine nazaran bir hayli azalmıştır. İş güvenliği olarak adlandırdığımız kavramın genel bir tanımını yapacak olursak, çalışanların ve üretimin güvenliğini sağlamak, olası meslek hastalıklarının önüne geçmek için yapılan çalışmalara iş sağlığı güvenliği adı veriyoruz. Son yıllarda iş sağlığı ve güvenliği hem bir mesleki disiplin hem de bir bilim dalı olarak kabul edilmektedir. Sürecin en başındaki kişiler olan iş güvenliği uzmanlarını da bu mesleği yapan kişiler olarak tarif edebiliriz. İSG uzmanı olabilmek için sertifika sahibi olmak gerekir. İş güvenliği uzmanlarının sahip oldukları sertifikaların ise bir geçerlilik süresi vardır. İSG sertifikalarının süreleri hakkında bilgi sahibi olmak için buyurun yazımızı okumaya devam edelim.



 

İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nasıl Alabilirim?



İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nasıl Alabilirim?
İş Sağlığı Güvenliği Sertifikası Nasıl Alabilirim?

Bloğumuzu okuyan arkadaşların içinde mutlaka isg uzmanı olmak isteyen arkadaşların da bulunduğunu tahmin ederek öncelikle iş sağlığı güvenliği sertifikasının nasıl alındığına dair bir bilgilendirme yapmanın doğru olduğunu düşünüyoruz. İSG sertifika sahibi olmak için önünüzde 3 basamak bulunmaktadır. Bunlardan birincisi üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olma hakkı verilen bölümlerinden mezun olmak, ikinci basamak Bakanlığın yetki verdiği kurumumuz Bulut Akademi gibi eğitim kurumlarından toplamda 220 saat ders görmek ve üçüncü aşamada ÖSYM tarafından yapılan isg sınavı için başvuruda bulunarak sınavda başarılı olmak. Saymış olduğumuz bu 3 koşulu başarıyla yerine getirenler iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almaya hak kazanırlar. Sınavda başarılı olan kişilerin isg sertifikası almak için İSG-Katip üzerinden işlemleri başlatılır. Tüm işlemlerin tamamlanıp sertifikanın alınmasından itibaren sertifika geçerlilik süresi başlar.


Sertifika süremizi başlattık. Şimdi biraz geriye gidelim ve isg eğitimlerinin nasıl olduğundan bahsedelim. İSG eğitimleri bu konuda Bakanlıktan yetki almış eğitim kurumları tarafından verilir. Bakanlıkça yetkilendirilmemiş hiçbir kurum İSG eğitimi veremez. Eğitimi veren kişilerin hepsi uzman eğitici statüsündedir. Kurumumuz Bulut Akademi uzman eğiticilerin eşliğinde hem yüz yüze hem de online eğitimlerle her yıl çok başarılı sonuçlara imza atmaktadır. Eğitimlerin en önemli noktalarından biri devam zorunluluğu bulunmasıdır. Öğrencilerin 6 gün devamsızlık hakkı bulunur. Geçerli bir mazereti bulunmaksızın 6 günü geçen devamsızlıklarda öğrencinin kursla ilişiği kesilir ve iş güvenliği sertifikası alma hakkını kaybeder. Bu nedenle isg kursu almak isteyen öğrencilerimizin bu hususa çok dikkat etmelerini rica ediyoruz. İSG sınavı genelde yılda 2 kez yapılıyor. Ancak bazı senelerde 3 kez yapıldığı da olmuştur. Adayların sınava katılma hakkı konusunda bir sınırlandırma bulunmuyor. Yani her aday istediği kadar sınava katılma hakkına sahiptir. Şayet yetkili bir eğitim kurumundan eğitiminizi aldıysanız sınava katılma hakkınız sonsuzdur.

 

İSG Sertifikasını Kimler Alabilir?


İSG Sertifikasını Kimler Alabilir?
İSG Sertifikasını Kimler Alabilir?

Yukarıda iş güvenliği sertifikası sahibi olabilmek için üniversitelerin iş güvenliği uzmanı olma hakkı verilen bölümlerden mezun olunması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu başlığımız altında sizlere bu bölümlerin hangileri olduğundan bahsedeceğiz. İSG uzmanlığı son yıllarda ülkemizin popüler meslek dallarından biridir. İş olanaklarının geniş olmasının yanında maaşlarının da ortalamanın üzerinde olması sebebiyle birçok kişi isg uzmanı olmak istemektedir. İSG uzmanı olmak için adaylardan beklenen ilk şart üniversitelerin belli bazı bölümlerinden mezun olmaktır. Her üniversite mezunu isg uzmanı olamamaktadır. Peki hangi bölümlerden mezun olanlar isg uzmanı olabilir?

  • Mühendislik Fakültesi

  • Mimarlık Fakültesi

  • Fizik, Kimya, Biyoloji Mezunları

  • İSG Bölümü Mezunları

  • Teknik Personel Bölümleri

Bu bölümlerden mezun olan adaylar toplam 220 saat sürecek isg eğitimlerine katılırlar. Eğitimler yüz yüze, online ve staj olmak üzere 3 aşamalı olarak gerçekleşir. Son 2 yıldaki pandemi özel durumu sebebiyle eğitimlerin tamamen online olarak gerçekleştirildiğini hatırlatalım. Eğitim sürecini başarıyla tamamlayan adaylar İSG sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınavda başarılı olmak için 50 sorudan 35 tanesinin doğru cevaplanarak 70 puan alınması esastır. İSG uzmanı olmak için girmiş olduğunuz sınavda başarılı olmak için ne yapmalısınız? Bu sınavda başarılı olup isg sertifikası almak için öncelikle iyi bir eğitim kurumuna müracaat etmeniz, teknik konular, sağlık konuları ve mevzuata çok iyi bir şekilde hakim olmanız gerekir.

 

İSG Sertifika Süreleri


İSG Sertifika Süreleri
İSG Sertifika Süreleri

İş güvenliği uzmanı olmak isteyen arkadaşlara meslek ile ilgili temel bilgileri anlattıktan sonra isg sertifika süreleri hakkında bilgi vermeye geçebiliriz. Üniversitelerin yukarıda anlattığımız bölümlerinden mezun olan, yetkili bir eğitim kurumundan isg kursu alan, İSG sınavında başarılı olan ve Bakanlıkça iş güvenliği uzmanlığı onaylanıp iş sağlığı ve güvenliği sertifikası alan kişiler isg uzmanı olarak göreve başlayabilirler. İSG uzmanlığı meslek dalında sınıflar bulunmaktadır. C sınıfı temel İSG uzmanı az tehlikeli işyerlerinde, B sınıfı uzmanlar tehlikeli işyerlerinde, A sınıfı uzmanlar ise çok tehlikeli işyerlerinde çalışırlar. Sertifika sürelerine baktığımızda ise isg uzmanı olmaya hak kazanan adayların sertifikaları 5 yıl boyunca geçerlidir. Burada dikkat edilmesi gereken ve çoğu kişinin karıştırdığı bir konudan bahsedelim. Sertifika geçerlilik süresi işe başlama tarihinden itibaren değil sertifikanın alındığı tarihten itibaren başlar. Bu detayı göz önünde bulundurmanız önemlidir. O halde sertifika süresi sona erdiği zaman ne yapacağız? Sertifika süresi dolan iş güvenliği uzmanları yenileme eğitimlerine katılır. Bu eğitimler zorunlu olup, eğitimin süresi minimum 30 saat olmaktadır.



Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 

Comments


bottom of page