top of page

İş Güvenliği Sertifikası | BULUT AKADEMi

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışabilmek için kursa katılmak ve sınavdan başarı elde etmek gerekir. Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına önem verilir. Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışacak kişilere ihtiyaç duyulur. İSG uzmanı çalıştırmanın zorunluluk olması birçok kişiye iş fırsatları ortaya koyar. Bu yazımızda iş güvenliği sertifikası nasıl alınır konusu hakkında bilgi vereceğiz.

 

İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?

İş Güvenliği Sertifikası | BULUT AKADEMi

İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişiler C sınıfı sertifika ile başlar. Sadece iş sağlığı ve güvenliği alanında yüksek lisans yapan kişiler mesleğe B sınıfı iş güvenliği sertifikası ile adım atar. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için üniversitelerin mühendislik, mimarlık, iş sağlığı ve güvenliği bölümü, fen - edebiyat ve teknik personel yetiştiren bölümlerinden mezun olmak gerekir. Üniversite mezuniyetinin ardından Bakanlıkça yetkilendirilen eğitim kurumlarından kurs alınır. Kurs süreci 220 saatten oluşur. Sürecin 40 saati stajdır. 90 saat uzaktan, 90 saat yüz yüze gerçekleşen eğitimlere katılım zorunluluğu bulunur.

Eğitimin ardından İSG sınavına girmek ve 50 soru üzerinden en az 35 doğru yaparak başarı elde etmek gerekir. İş sağlığı ve güvenliği C sınıfı sertifika ile az tehlikeli sınıfta görev alınır.

 

B Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?


B sınıfı İSG uzmanı olabilmek için C sınıfı iş güvenliği belgesi ile 3 yıl görev yapmak gerekir. İSG uzmanının C sınıfı ile fiilen görev aldığını belgeleme şartı aranır. Ardından eğitim alınmalı ve sınava girerek başarı elde edilmelidir. B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tehlikeli ve az tehlikeli sınıfta görev alma hakkına sahiptir.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi sadece iş sağlığı ve güvenliği alanında yüksek lisans yapan kişilerin eğitim kurumuna kayıt olma zorunluluğu yoktur. Yüksek lisans yapan kişiler sadece sınava girerek başarı elde etmelidir.

 

A Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası Nasıl Alınır?


A sınıfı iş güvenliği uzmanı meslekte en kıdemli olma özelliği taşır. A sınıfı uzman olan kişiler tüm tehlike sınıflarında görev alma hakkına sahiptir. A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için B sınıfı iş güvenliği belgesi ile 4 yıl görev almak gerekir. 4 yıl fiilen görev aldığını belgeleyen kişiler eğitimlere katılmalı, sınava girerek başarı elde etmelidir.

 

İş Güvenliği Sertifikasını Hangi Kurum Veriyor?


İş güvenliği belgesi almaya hak kazanan kişileri tebrik ediyoruz. Eğitim kurumları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilir. Eğitim programının ardından Genel Müdürlük tarafından gerçekleşen sınavda başarı elde eden kişilere uzmanlık sertifikası verilir. İSG uzmanı olmaya hak kazanan kişiler belge ücretini ödemeli, İSG- Katip üzerinden işlemleri başlatmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği belgesinin ücreti her sene değişiklik gösterir. Sertifikanın geçerlilik süresi 5 yıl olmakla birlikte, İSG- Katip üzerinden vize yapılmalıdır. Ayrıca, sertifikanın geçerlilik süresi alındığı günden itibaren başlar.

 

İş Güvenliği Sertifikası / İş Güvenliği Eğitimi Almak Zorunlu mu?


Evet, İSG uzmanı olmak isteyen adayların eğitim alması zorunludur. Eğitimler online ya da yüz yüze fark etmeksizin sık sık denetlenir. Denetimler sonunda devamsızlık yaptığı tespit edilen kişinin eğitimi geçersiz sayılır. Bu durumda yeniden eğitim alana dek İSG sınavına giriş hakkını da kaybeder. Online gerçekleşen eğitimlerde kamera açma zorunluluğu bulunur. Kamera ve mikrofon açık şekilde gerçekleşen eğitimlerde sınıf ortamı oluşturulmuş olur.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58


Comments


bottom of page