top of page

İş Güvenliği Sertifikasının Yurtdışında Geçerliliği Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olan ya da olmayı isteyen kişiler sertifikanın yurtdışında geçerli olup olmadığı konusunda soru işaretleri ile karşı karşıya kalır. Özellikle Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışmalar yapan ve yurtdışında çalışmak isteyen kişiler prosedür hakkında birtakım konuları merak eder. Bu yazımızda iş güvenliği sertifikasının yurtdışında geçerliliği nedir sorusunun cevabını ve mesleğe dair merak edilen detayları aktaracağız.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nasıl ve Nereden Alınır?

İş Güvenliği Sertifikasının Yurtdışında Geçerliliği Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden lisans ya da ön lisans düzeyinde mezun olmak gerekir. Mezuniyetin ardından yapılan İSG eğitimine ve sınavına girilmelidir. İSG kursu yetkili eğitim kurumlarında verilir. 220 saat süren eğitimler örgün, online ve staj şeklinde gerçekleşir. 2020 ve 2021 yıllarında yaşanan pandemi nedeniyle eğitim tamamen online (uzaktan) olacak şekilde gerçekleşmiştir.

İSG sınavı ise Öğrenci seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılır. Sınava giren adayların başarılı olabilmesi için 70 ve üzeri alması gerekir. 50 soru üzerinden 35 soruyu doğru yapan kişiler 70 puan almaya hak kazanır.

Tüm süreci başarıyla tamamlayan kişiler İSG - Katip üzerinden sertifikayı alma hakkı elde eder.

 

Kimler İş Güvenliği Sertifikası Alma Hakkına Sahiptir?


Ülkemizde iş güvenliği sertifikası alma hakkı; tüm mimarlık ve mühendislik fakültesi, İSG lisans - önlisans bölümü, fen - edebiyat fakültesi fizik - kimya - biyoloji bölümü ve teknik personellere verilmiştir. İlgili bölüm mezunları Bakanlıkça yetkilendirilen eğitim kurumlarında İSG kursuna katılmalı ve yapılan sınavdan başarı elde etmelidir.

 

İş Güvenliği Sertifikasının Yurtdışında Geçerliliği Nedir?


İş sağlığı ve güvenliği belgesi alan kişiler yurt dışında geçerli olup olmadığını merak eder. Her ülkenin kendine uygun bir iş sağlığı ve güvenliği sistemi vardır. Ülkelerin farklı sertifika sistemlerine uygun olacak şekilde hareket eder. Ülkemizde de İSG sertifikasyon sistemi farklı işler. Yurtdışında belge alıp ülkemizde çalışmak isteyen kişiler olumsuz bir sonuçla karşı karşıya kalır.

Yurtdışında İSG uzmanı olarak çalışabilmek için uluslararası geçerliliği olan sertifikalara sahip olmanız gerekir. Çalışmak istediğiniz ülkenin sistemine akredite olmanız önemli detaylar arasında yer alır.

 

Yurtdışında Geçerli İSG Sertifikası Nedir?


Yurtdışında geçerliliği olan sertifikalar, yetkili kurumlar tarafından verilir. Bu sertifikaları alabilmek için de eğitime katılmak ve sınavdan başarı elde etmek gerekir. Yurtdışında geçerliliği olan sertifikalardan en bilineni NEBOSH İSG sertifikasıdır.

NEBOSH (NEBOSH International General Certificate in Occupational Health & Safety) yetkili eğitim kurumları tarafından verilen sertifikada; ülke ve dil fark etmeksizin her yerde geçerlilik kuralı hakimdir. Türkiye’de eğitimler İngilizce ve Türkçe olarak verilir. Eğitim esnasında katılımcıların kendi ülkesindeki dar kalıplardan ziyade; tüm ülkelerdeki kuralları, mevzuatları, standartları vb. gereken tüm detayları öğrenmesi temel esastır. Bu sayede uluslararası İSG sertifikası alan kişi, gittiği ülkenin kurallarına hakim bir şekilde iş bulma şansı elde eder.


NEBOSH Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

- NEBOSH, İngiltere’nin iş sağlığı ve güvenliği kurumu olarak bilinir.

- NEBOSH eğitimlerine katılmak isteyen kişiler İngilizce diline katılım sağlayacaksa çok iyi derecede İngilizce bilmelidir.

- Türkçe katılacak kişilerin için ise böyle bir şart yoktur.

- Eğitimlere İSG alanında çalışmak isteyen kişiler katılım sağlamalıdır.

- Genellikle eğitimler 10 gün sürer. 1 gün de sınav süreciyle geçer.

- NEBOSH sınavlarına katılım oldukça yoğundur. Her sene 100’den fazla ülkede on binlerce katılım sınava girer.

 

Neden İş Sağlığı ve Güvenliği?


İş sağlığı ve güvenliği bölümü birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de son derece önemli bir meslektir. İSG mesleği hem çalışanlara hem de çalışma ortamına birçok katkı sağlar. Mesleğin geniş iş imkanlarına ve maaş olanaklarına ev sahipliği yapması birçok kişinin bu alana yönelmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır.

Siz de iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerine katılarak kariyerinize bambaşka bir yön kazandırabilirsiniz. Bu sayede kendinize iyi bir gelecek hazırlama şansı elde edersiniz.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 


İş Sağlığı ve Güvenliği, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı, Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı Eğitimleri

Sadece, ilgili Bakanlıklardan yetki alan Kurumlar tarafından verilebilir.

Lütfen, YETKİSİZ KİŞİ VE KURULUŞLARA İTİBAR ETMEYİNİZ.

TAKLİTLERİMİZDEN SAKININIZ.

Bulut Akademi iSG Eğitimi Stamford Yetki.png
Bulut Akademi İşyeri Hekimliği Eğitimi ISO 9001.png
Bulut Akademi İş Güvenliği Kursu ISO 27001 .png
Bulut Akademi isg kurs fiyatları ISO 10002.png
Bulut Akademi işyeri hekimliği kursu TSE Belgesi.png
Bulut Akademi iş güvenliği eğitimi HSE Master Yetki.png

© Copyright | Bulut Akademi Eğitim Kurumları | 2009 - 2024 Retorik™ Creative

isgkursu_telegram.png
bottom of page