top of page

Hangi İşyerleri C Sınıfı İSG Uzmanı Bulundurmak Zorundadır?

İş sağlığı ve güvenliği alanında görev alabilmek için sertifika sahibi olmak gerekir. İş güvenliği sertifikası alabilmek için ise gereken şartları yerine getirmek, eğitim ve sınav sürecine hakim olmak önemli detaylar arasında yer alır. Tüm şartları yerine getiren kişiler birçok işyerinde görev alma hakkına sahiptir. Bazı işyerlerinin İSG uzmanı çalıştırma zorunluluğu vardır. Eğer siz de iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almaya hak kazandıysanız tehlike sınıfına uygun birçok sektörde görev alabilirsiniz. Bu yazımızda hangi işyerleri C sınıfı İSG uzmanı bulundurmak zorundadır konusunda bilgi vereceğiz.

 

Kimler C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?

İş Güvenliği Uzmanı
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?

İş sağlığı ve güvenliği bölümü; hem ikinci bir iş fırsatı olarak, hem de başlı başına meslek olarak değerlendirilebilen bir alandır. Burada bahsettiğimiz ikinci iş fırsatı sözünü açıklamak istiyoruz. Eğer siz de mühendislik, mimarlık, fizik, kimya, biyoloji ve teknik personel yetiştiren bölümlerden mezunsanız ve farklı sektörde çalışmak istiyorsanız İSG mesleğine yönelebilirsiniz. İş sağlığı ve güvenliği mesleği yukarıda bahsedilen bölüm mezunlarına da iş imkanları sunar. Ancak, yukarıdaki bölümlerden mezun değilseniz iş sağlığı ve güvenliği bölümünde de okuyabilirsiniz.


İlk olarak iş sağlığı ve güvenliği bölümü kaç yıllık sorusuna cevap verelim. İSG bölümü ülkemizde 2 yıllık ve 4 yıllık olarak verilir. Aynı zamanda mesleğin yüksek lisans imkanı da vardır.

Bölüm mezunları C sınıfı sertifika ile görev alma hakkına sahiptir.

 

İş Güvenliği Uzmanlarının Çalışma Süreleri


İSG uzmanı çalışma süreleri değişiklik gösterir. Buna göre; işyerinin sektörü kaç kişinin çalıştığı ve tehlike sınıfı çalışma sürelerine etki eden faktörler arasında yer alır. İSG uzmanlarının çalışma süreleri standart bir şekilde belirtilmiştir. Buna göre;

  • Az tehlikeli sınıfta: Çalışan başına ayda en az 10 dakika.

  • Tehlikeli sınıfta: Çalışan başına ayda en az 20 dakika.

  • Çok tehlikeli sınıfta: Çalışan başına ayda en az 40 dakika.


* C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği uzmanı az tehlikeli sınıfta görev alma hakkına sahiptir.

 

C Sınıfı İş Güvenliği Sınavı Hakkında Bilgiler


İş sağlığı ve güvenliği C sınıfı sınavı mesleğe yeni başlayacak kişilerin katılması gereken zorunlu bir süreçtir. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınava İSG alanında yüksek lisans yapan kişiler hariç herkesin katılması gerekir. ( İSG yüksek lisans yapan kişiler B sınıfı uzmanlık sınavına girer.)

İSG sınavından başarılı olmak için en az 70 puan almak gerekir. 100 puan üzerinden değerlendiren sınavdan 35 ve üzeri sorunun doğru yapılması yeterlidir. Sınavdan başarı elde edebilmek için iyi bir kurumdan eğitim almak, sıkı şekilde ders çalışmak ve iş sağlığı ve güvenliği çıkmış sorular hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

 

Hangi İşyerleri C Sınıfı İSG Uzmanı Bulundurmak Zorundadır?


Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olan birçok işyeri vardır. İş sağlığı ve güvenliği eğitimi alan ve akabinde sınavdan başarı elde eden kişiler geniş iş imkanları değerlendirebilir. İSG uzmanı bulundurmak zorunda olan yerler:

  • Az tehlikeli işyerleri için 1000 çalışan başına

  • Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için her 500 çalışan başına

  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için her 250 çalışan başına İSG uzmanı görev almalıdır.

  1. 50’den fazla çalışanı olan

  2. 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ve kamu kurumları

  3. 50’den az işçi çalıştıran “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” işyerleri İSG uzmanı çalıştırmak zorundadır. Aksi takdirde işyerine ceza uygulaması yapılır.


 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden


Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32


İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

bottom of page