Üniversite eğitiminin ve ÖSYM tarafından yapılan sınavın ardından C sınıfı uzmanlık belgenizi alabilirsiniz. C sınıfı uzmanlık belgesi ile meslek hayatına başlayabilir, tecrübe kazandıkça B ve A sınıfı seviyeye yükselebilirsiniz. Bu doğrultuda kafanızda C sınıfı iş güvenliği belgesi kaç yıl geçerli sorusu oluşabilir. Uzmanlık belgelerinin geçerlilik süresi ve kaç yılda bir vize ettirmek gerektiği konusunda sizi bilgilendirmek için yazımızın tamamını okuyabilirsiniz.
C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
C sınıfı uzman olabilmenin birçok yolu vardır. Fakat İSG uzmanı olma hakkı tanınan bölümlerden mezun olmak gerekir. Bu doğrultuda tüm mühendislik ve mimarlık fakültelerine iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olma hakkı verilmiştir. Üniversite eğitiminizin ardından bakanlık tarafından yapılan sınava girerek ve ÖSYM sınavında başarı elde ederek uzman olarak çalışabilirsiniz. Bahsedilen bölümlerin yanı sıra; fizik, kimya, biyoloji, teknik öğretmenler ve İSG ön lisans - lisans mezunları da İSG uzmanı olma hakkına sahiptir.
İSG uzmanı olmak için üniversite eğitiminin yanı sıra bakanlık tarafından yetki verilen eğitim kurumlarının birinden eğitim almak gerekir. İş sağlığı ve güvenliği eğitim süresi uzaktan ve yüz yüze olmak üzere toplam 220 saattir. Fakat 2020 yılında corona virüs nedeniyle İSG eğitimleri tamamen uzaktan yapılmıştır. İlerleyen yıllarda yüz yüze eğitimin yapılıp yapılmayacağı henüz kesin olarak bilinmemektedir. Öğrencilerin 220 saatlik eğitim süresine devamsızlık yapmadan katılım sağlaması gerekir. Eğitim kurumunun tanıdığı devamsızlık hakkı kesinlikle aşılmamalıdır.
C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı
C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği sınavı ÖSYM tarafından yılda 2 defa yapılır. Sınavda 50 soru sorulur. Uzman adaylarının en az 35 soruyu doğru yapması gerekir. 35 soruyu doğru yapan kişiler 70 puan alarak C sınıfı İSG uzmanı olarak mesleğe atılabilir. Sınavdan başarısız olan öğrencilerin yeniden eğitime tabi tutulması gibi bir durum söz konusu değildir. Her uzmanlık sınıfı için bir kere eğitim alınması yeterlidir. Ayrıca; İSG alanında yüksek lisans yapan kişilerin de eğitime katılmasına gerek yoktur. Sadece ÖSYM tarafından yapılan sınava katılım sağlamaları gerekir. Bununla birlikte; İSG yüksek lisans mezunları kariyerine C sınıfı ile değil, B sınıfı ile başlar.
C Sınıfı İş Güvenliği Belgesi Kaç Yıl Geçerli?
Birçok bakanlığın verdiği sertifikaların belirli bir geçerlilik süresi vardır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlığı belgesi bir süre sonra geçerliliğini kaybeder. Bu durumda belgenin yeniden vize ettirilmesi gerekir. C sınıfı İş güvenliği belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5'tir. Her 5 yılda bir belgenin yenilenmesi ve geçerlilik süresinin uzatılması oldukça önemlidir. Bu noktada önemli bir noktaya daha dikkat çekmek istiyoruz. İSG belgesinin geçerlilik süresi, belge ilk alındığı tarihten itibaren başlar.
İSG C sınıfı vize yenileme işlemi İSG-Katip üzerinden online olarak gerçekleşir. İSG- Katip giriş yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.
C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Belgesi Vize Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
Vize yenileme işlemi için İSG-Katip'e giriş yaptıktan sonra sağ kısımda yer alan "Sertifika - Vize" bölümüne tıklamanız gerekir. Eğer vize yenilemenize 60 günden fazla süreniz varsa bu bölümde bir bilgi bulunmaz. Ancak vize yenileme süresine 60 günden daha az kaldıysa sertifika - vize bölümünde bilgi verilir. Süreci İSG-Katip üzerinden takip edebilirsiniz.
İş Güvenliği Uzmanı Vize Süresi Geçerse Ne Olur?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak bir işyerinde görev alıyorsanız belgenizin güncel olması gerekir. Eğer belge yenileme sürenizin gelmesine 60 günden az varsa mutlaka yenilemelisiniz. Eğer yenilemezseniz belgenizin geçerlilik durumu vize işlemi yapılana kadar askıya alınır.
KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32
Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64
Comments