top of page

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?

Aile çalışma ve Sosyal hizmetler bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumunda toplam 220 saatlik eğitim sürecini ve akabinde ÖSYM tarafından yürütülen iş güvenliği uzmanlığı sınav sürecini başarıyla tamamlayan C sınıfı iş güvenliği uzmanları sahada toplam üç yıl aktif olarak deneyim elde ettiklerinde, yine bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumunda B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı temel eğitimi alarak ÖSYM tarafından yılda iki kez düzenlenen iş güvenliği uzmanlığı sınavına giriş hakkı kazanırlar. İlgili sınavda 50 sorudan 35 ve üzerinde doğru cevap veren adaylar B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmaya hak kazanırlar; elbette ilgili dönem için aile çalışma ve Sosyal hizmetler bakanlığı tarafından belirlenen iş güvenliği uzmanlığı sertifika bedelini ilgili bakanlığın ziraat bankasında bulunan kurumsal tahsilat programına ödedikten sonra.


Peki kimdir B sınıfı iş güvenliği uzmanı? B sınıfı iş güvenliği uzmanı ilgili kanun ve yönetmeliklerle görev tanımları belirlenmiş tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı yapabilecek olan profesyonellerdir.


Şu an ülkemizde yeterince B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmamasından kaynaklı olarak, 6331 sayılı kanun çıktığından bugüne, B sınıfı iş güvenliği uzmanlarına bir üst tehlike sınıfı olan çok tehlikeli sınıfta da hizmet verme imkanı sunulmaktadır.


Kısacası güncel mevzuata göre az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda iş güvenliği uzmanlığı yapabilen B sınıfı iş güvenliği uzmanları 2023 yılına kadar bir üst sınıfta da hizmet vermeye devam edecektir.


Yukarıda bahsettiğimiz üç yıllık deneyim akabinde alınan eğitim ve girilen sınav süreçlerinin haricinde, bir de iş sağlığı ve güvenliği alanında Tezsiz ya da Tezli yüksek lisans yaparak direkt B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına giriş yapma imkanı sunulmaktadır.


B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı hakkındaki tüm sorularınızı yanıtlamak üzere alanında uzman eğitim danışmanlarımız size yardıma hazırdır.


Sizde B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak istiyorsanız doğru adres Bulut Akademi iş güvenliği uzmanlığı eğitim kurumları


KDU Eğitimleri ve Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64


bottom of page