top of page

TMGD Sertifikamı Almadım Üzerinden 2 Yıl Geçti Tazeleme Eğitimi Almam Gerekir mi?

Tehlikeli madde güvenlik belgesi almak isteyen kişilerin birçok şartı yerine getirmesi gerekir. Bu doğrultuda hem mesleğe yeni başlayacak olan kişiler, hem de mesleğini icra eden kişiler tazeleme eğitimlerine katılmak zorundadır. Fakat, mesleğe dair bazı konular kafa karıştırıcıdır. Bu doğrultuda hem sertifika kazanmak hem de yenilemek ile ilgili birçok soru işareti oluşur. Bu yazımızda TMGD sertifikamı almadım üzerinden 2 yıl geçti tazeleme eğitimi almam gerekir mi başta olmak üzere birçok soru işaretinin cevaplarını aktaracağız. Siz de merak ettiğiniz konuları bize sorabilir, uzman kadromuzun deneyimlerinden faydalanabilirsiniz.

 

TMGD Nedir?

TMGD Nedir?
TMGD Nedir?

Her şeyden önce mesleği anlatmak istiyoruz. TMGD açılımı “tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı”dır. İlgili eğitimlere katılan ve sınavdan başarılı olan kişiler TMGD belgesi almaya hak kazanır. TMGD mesleği; tehlikeli maddelerin güvenli şekilde; taşınmasını, doldurulmasını, ambalajlanmasını ve boşaltılmasını esas alır. Bu doğrultuda; doğaya, insanlara ve çevreye zarar gelmesinin önüne geçer. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı kendisine tanınan görev ve sorumlulukları yerine getirir. İşlerini yaparken ilgili mevzuat hükümlerini, standartları ve işyerinin kendisine tayin ettiği görevlere uygun çalışır. Ayrıca, TMGD çalışanlara eğitim vererek bilgilenmesini sağlar. Gerektiğinde işveren ile iletişime geçerek güvenli çalışma ortamı oluşturmaya çalışır.

 

TMGD Eğitimi Nedir?

TMGD Eğitimi Nedir?
TMGD Eğitimi Nedir?

TMGD eğitimi Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlarda verilir. Eğitim vermeye yetkili olan kurumlar e-devlet üzerinde listelenir. Kurumun eğitim vermek konusunda yetkili olması önemli bir şarttır. Aksi takdirde alınan eğitim geçersizdir ve kursiyer yeniden eğitim alana kadar TMGD sınavına giremez.

TMGD eğitimi 64 saat sürer. Günlük 8 saat işlenen eğitimlerde devam zorunluluğu bulunur. TMGD kursu online ve yüz yüze gerçekleşir. Ancak, son yıllarda covid-19 nedeniyle eğitimler online yapılmıştır. TMGD yenileme eğitimi ise mesleğini icra eden kişilerin katılması gereken zorunlu bir süreçtir. Belirli periyotlarda eğitimlere katılmak ve sınavdan başarı elde etmek gerekir. TMGD yenileme eğitimi ise 16 saat sürer.

 

TMGD Sınavı Nedir?

TMGD Sınavı Nedir?
TMGD Sınavı

Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı sınavı eğitimin ardından yılda birkaç defa olmak üzere yazılı olarak gerçekleşir. Kitap açık yapılan sınavda farklı tiplerde soru sorulur. TMGD sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilir. Sınavdan başarı elde edebilmek için 70 ve üzeri almak gerekir. Her katılımcının 4 sınav hakkı bulunur. İlk sınav hakkı eğitimin hemen ardından gerçekleşir. Eğer katılımcı sınava giriş yapmazsa o hakkını kaybeder. Yani, sınava girse de girmese de sınava giriş hakkı ortadan kaybolur.


 

TMGD Sertifikası

TMGD Sertifikası
TMGD Sertifikası

Şimdi ise en merak edilen konuya geçmek istiyoruz. TMGD sertifikamı almadım üzerinden 2 yıl geçti tazeleme eğitimi almam gerekir mi sorusuna cevap verelim. Evet, tazeleme eğitimi almanız gerekir. Eğitim konuları aradan geçen zamanda değişikliğe uğrar. Bu nedenle katılımcının yeniden eğitim alması gerekir. Eğitimini tamamlayan kişiler Bakanlıktan TMGD sertifikası alabilir.

 

TMGD Tazeleme Sınavı Nedir?

Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olan kişiler 2 yılda bir defa tazeleme eğitimlerine katılmalıdır. Tazeleme eğitimleri de yetkili kurumlarda verilir. Eğitim ücreti her sene değişiklik gösterir. Kurum ile görüşerek kurs ücreti hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı iş ilanları açısından geniş seçeneklere ev sahipliği yapar. Birçok işyerinin TMGD çalıştırma zorunluluğu bulunur. Bu doğrultuda; var olan mesleğinizde iş bulamadıysanız TMGD mesleğini değerlendirebilirsiniz. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı maaşı ise değişiklik gösterir. Genellikle maaş aralıkları çalışılan işyerine ve tecrübeye göre farklılaşır. Siz de TMGD kursunu akademik kadromuzdan alarak, kariyerinize yeni bir yön verebilirsiniz.



İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

TMGD Kursu Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64

Finans Departmanı +90 532 359 12 64





bottom of page