“Patlamadan korunma dokümanı ne zaman yenilenir ve patlamadan korunma dokümanı zorunlu mu?” en merak edilen konular arasında yer alır. Özellikle işverenler PKD konusunda sürecin nasıl işlediğini merak eder. İlk olarak patlamadan korunma dokümanı hazırlama işleminin zorunlu olduğu söyleyelim. Fakat yönetmelikte hangi işyerleri için zorunlu, hangileri kapsam dışında belirtilir. Eğer çalışılan işyerinde patlayıcı ortam oluşması ihtimali varsa PKD hazırlanması gerekir. PKD hazırlayabilmek için gereken şartlar yerine getirilmeli, eğitim sürecinden geçilmelidir. Bu yazımızda PKD konusunda bilgi vereceğiz. Siz de merak ettiğiniz konular hakkında bizimle iletişime geçebilir, eğitim programlarımız ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Patlamadan Korunma Dokümanı Hazırlaması Gereken İşyerleri
Patlamadan korunma dokümanı hazırlaması gereken işyerleri; tehlikeli, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu, yangın ve patlama ihtimali bulunan yerler olarak açıklanabilir. Burada bahsedilen yerlere örnek olarak: Kimya endüstrisi, ahşap endüstrisi, termik santral, doğalgaz, ilaç sanayisi ve geri dönüşüm tesisi yerler vb. gösterilir. PKD yönetmeliği kapsamı dışında olan yerler ise şunlardır:
a) Hastalara tıbbi tedavi uygulamak için ayrılan yerler ve tıbbi tedavi uygulanması,
b) 1/4/2011 tarihli ve 27892 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gaz Yakan Cihazlara Dair Yönetmelik (2009/142/AT) kapsamında yer alan cihazların kullanılması,
c) Patlayıcı maddelerin ve kimyasal olarak kararsız halde bulunan maddelerin üretilmesi, işlemlerden geçmesi, kullanımı, depolanması ve nakledilmesi,
ç) Sondaj yöntemiyle maden çıkarma işleri ile yeraltı ve yerüstü maden çıkarma işleri,
d) Patlayıcı ortam oluşabilecek yerlerde kullanılan her türlü taşıma aracı hariç, uluslararası antlaşmaların ilgili hükümlerinin uygulandığı kara, hava ve su yolu taşıma araçlarının kullanılması
PKD Eğitimi Nedir? Kimler Katılabilir?
Patlamadan korunma dokümanı Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere birçok şehirde eğitim verilir. PKD eğitimi 2 gün sürer. 16 saat süren eğitim sürecinde başta; toz yangın ve patlama ilişkisinin değerlendirilmesi, IP koruma kodları, patlayıcı ortamlarda alınacak tedbirler ve patlama etkilerinin değerlendirilmesi olmak üzere çeşitli konularda bilgi aktarılır. Eğitim programında verilen tüm dersleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz. PKD eğitimine:
İşverenin Patlamadan Korunma Dokümanı Konusunda Yükümlülükleri
İşverenin en önemli görevi kuşkusuz işe başlamadan önce patlamadan korunma dokümanı hazırlamaktır. Bunun yanı sıra işveren:
Patlayıcı ortam oluşmasını engellemelidir.
Eğer patlayıcı ortam oluşması engellenemiyorsa, patlayıcı ortamın tutuşmasını ve yayılmasını engellemelidir.
Çalışanların korunması için çalışmalar yapmalıdır. Bu doğrultuda çalışanlara eğitim verilmesi oldukça önemli bir konudur. Patlamadan korunma yönetmeliği tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
ATEX Yönetmeliği Nedir?
ATEX yönetmeliği işyerlerinin güvenilir olması açısından oldukça önemlidir. ATEX sertifikasının alınmış olması, işyerinin güvenli olduğunu ve gereken tedbirlerin alındığını gösterir. “ATmosphéres EXplosives” kelimelerinin kısaca söylenmesi olan ATEX 2 başlıktan oluşur:
1) ATEX 2014/34/AB (ATEX 94/9)
2) ATEX 137
ATEX yönetmeliği özellikle yangına karşı büyük ve önemli bir tedbirdir. Sektöre düzen getiren yönetmelik, eski yaklaşımları bırakarak sektörün düzenli ve sağlıklı olmasını sağlar. ATEX patlaması ise; yanıcı kimyasal maddelerin, gaz, buhar, sis ve tozların atmosferik şartlar altında hava ile birleşerek tutuşturucu kaynakla temas etmesidir. Bu olay sonucunda meydana gelen ve hızlı yanma olayına ATEX patlaması adı verilir.
Bulut Akademi kaliteli eğitimleri ve donanımlı kadrosuyla adından söz ettirir. Siz de Bulut Akademi ailesine katılarak kariyerinize yepyeni bir başlangıç yapabilirsiniz.
Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,
81 İlde, binlerce referans ile
Gururla eğitimlerine devam eden
Kariyer Enstitüsü A.Ş. İştirakidir.
Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,
Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)
+90 532 238 12 50
+90 532 359 12 50
+90 532 720 68 32
İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06
Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14
Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58
コメント