top of page

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? | 2022


İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? | 2022

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? Sorusunu çoğu kişinin merak ettiğini biliyoruz. Bu yazımızda bu soruya cevap vereceğiz. Merak ettiğiniz İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemli? Temel İSG Eğitimleri Nelerdir? Sorularını da bu yazımızda cevaplandıracağız.





Yazımıza İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? Sorusu ile başlıyoruz.


İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir?


İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? :


İş sağlığı ve güvenliği (İSG); bir işyerinde, çalışanların ve işverenlerin işlerin işleyişi aşamasında farklı sebeplerden ortaya çıkabilecek olan insan sağlığını kötü etkileyebilecek koşullardan korunmaları ve hali hazırda olan sağlık ve güvenlik şartlarının daha iyi hale getirilmesi için yaptıkları sistemli ve bilimsel çalışmalardır.


Peki Uluslar Arası örgütler bu konuyu nasıl tanımlıyor? Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) "Sağlık" hakkında ki tanımına göre; fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik hali şeklinde tanımlanmaktadır.


Bir insana sen sağlıklısın demek için sadece fiziki olarak değil; hem ruhsal hem de sosyal anlamda da tam bir iyilik hali içinde olması gerekmektedir.


Güvenlik kavramı denilince ise ölüm, meslek hastalığı, yaralanma, ekipman kaybı ve çevre tahribatına sebep olabilecek faktörlerin minimuma indirildiği eylemler olarak ifade edebiliriz.


WhatsApp
Canlı Destek | Hızlı Çözüm 😊 | Tıklayın


İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemli?


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada; sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2022 Nisan ayında 13 milyon 992 bin 443 kişi oldu. Bu da İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemli? Sorumuzu ne kadar çok insanı ilgilendirdiğini gösteriyor.


İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemli? Sorumuzu bir tabloda açıklayalım:

​✅ Çalışanların Sağlık ve Güvenliğini en üst seviyede tutmak

​✅ Üretim veya Hizmetin devamlılığını arttırmak

​✅ İşyerinin Acil durumlara karşı proaktif önlemler alarak hazırlıklı olmasını sağlamak

diyebiliriz.


Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? Sorusuna cevaplar ve iş hayatında sağlık ve güvenliği maksimum seviyeye çıkarma konusundaki hareketler; her ne kadar 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle hayatımıza girmiş olarak görünse de sağlık ve güvenlik kültürünün temelleri aslında 1850’li yıllarda atılmış ve özellikle son yıllarda gelişim göstermiştir.



Temel İSG Eğitimleri Nelerdir?


Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri Nelerdir? Sorusunun cevabı;


Bir işyerinde çalışan personele temel iş güvenliği prensiplerini ve iş kazalarına karşı alınabilecek proaktif önlemleri öğretmek, alınacak önlemler hakkında yetilerini arttırmak, daha güvenli bir çalışma alanı hedeflemek amacıyla oluşturulan bir temel eğitimdir. İş sağlığı ve güvenliğinin çalışanlara ve işverenlere bir iş ahlakı olarak yer edinmesi amaçlanmaktadır.


6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu içerisinde 17. Maddede belirtilen “Çalışanların Eğitimi” konu başlığında:


İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar. Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır.


Kanunda da yazıldığı üzere gerekliliği ve yasal sorumluluğu belirtilen Temel İsg Eğitimi bir çalışan için olmazsa olmazlardan biridir


6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa belirtilen esaslara göre işveren işyerinde çalıştırdığı kişilere Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi vermek zorundadır. İşveren Temel İSG Eğitimi ni kendisi gerçekleştiremiyorsa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir Kariyer Enstitüsü™ iştiraki olan Temelisg.com.tr gibi eğitim kurumlarından Temel İsg Eğitimi aldırmalıdırlar.


Bir işyerinde çalışacak olan personele verilecek olan eğitim işyerinin tehlike sınıfına göre farklılık göstermektedir.


  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa 16 saat Temel İsg Eğitimi,

  • Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa 12 saat Temel İsg Eğitimi,

  • Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa 8 saat Temel İsg Eğitimi alması gerekir.


 

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? | 2022 konulu yazımız umarız yeterince açıklayıcı olmuştur. Fakat bu konu ve aklınıza takılan tüm diğer konular hakkında sorularınızı bize bir form bırakarak sorabilirsiniz. Uzmanlarımız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklardır.


BULUT AKADEMi™ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İSG Eğitimleri noktasında Yetkilendirilmiş olan KARİYER ENSTİTÜSÜ A.Ş. markasıdır. Bulut Akademi, “Türkiye’nin İSG Kursu” sloganı ile tam 13 yıldır binlerce kişinin İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası almasını sağlamıştır.


Sizler de en uygun fiyat avantajlarından yararlanmak ve İSG Sertifikası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen aşağıdaki formu doldurun.


 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;
Bulut Akademi, Google Resmi Haber Kaynağıdır.
 
 
 
 

13 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Fark edin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

WhatsApp
Canlı Destek | Hızlı Çözüm 😊 | Tıklayın
 







コメント


bottom of page